5-те най-забележителни кътчета на Виетнам

| от chronicle.bg |

Далечният Виетнам отдавна не се асоциира с военни действия и американски филми. Напротив, Виетнам привлича все повече и повече туристи и това изобщо не е случайно. Автентични архитектурни богатства, модерни индустриални центрове, единствени по рода си природни паркове – Виетнам има собствена колекция от райски картини. През последните години екзотичната страна става и изключително достъпна за хиляди туристи. Туристическата агенция Posoka.com например предлага 9-дневна екскурзия с екскурзовод и круиз на цени от 2 932 лв., в които се включва всичко в програмата – нощувки и самолетни билети, трансфери, закуски и входни такси за забележителности.

В случай, че решите да поемете на такова екзотично пътешествие, вижте кои са 5-те най-забележителни кътчета на Виетнам, които си заслужава да посетите.

1. Ханой и езерото Хоан Кием

DAro8s2XgAAW7lu

Основан през 1010 г., Ханой е столицата на Виетнам и вторият по големина град в страната, с население от над 7,5 милиона жители. Днес градът, запазил над 600 религиозни храма, е популярна дестинация в Азия, заради многобройните си архитектурни забележителности. Сред тях са мавзолеят на виетнамския Георги Димитров – Хо Ши Мин, историческият музей, етнографският музей, „Храмът на литературата“, както и пагодата Тран Куок от VI в. и Едноколоновата пагода. Едно от най-живописните кътчета в града е разположено в историческия център на столицата – езеро Хоан Кием. Името му се означава „завърналия се меч“ и произлиза от легенда, в която цар на име Ле Лой получава магически меч от боговете, с който да отблъсне нападенията на китайците.

2. Хо Ши Мин (Сайгон)

large_HoChiMinhCity

Най-големият град във Виетнам Хо Ши Мин, или познат още със старото си име – Сайгон, служи за столица на Южен Виетнам. Градът е известен с архитектурните си вариации, които са обагрени с палитра от цветове. В него може да се види всичко от класическата френска колониална постройка до добре познатите комунистически бетонни сгради, които „съжителстват“ рамо до рамо с модерни небостъргачи, които пронизват облаците.

Сайгон е дом и на културни забележителности, като Музея на жертвите във Виетнамската война. Той събира в себе си богата колекция от останки на военни машини, оръжия и снаряди, както и фотографии, които илюстрират пораженията по време на и след войната между Виетнам и САЩ. Към търсенето на туристически находки може да се добави и посещение на Сайгонската опера, старата поща и Дворецът на Обединението. Изключително впечатляващи са и тунелите Ку Чи. В тях по време са се укривали и живеели партизаните по време на войната.

3. Заливът Ха Лонг

виетнам

Заливът Ха Лонг се намира в северната част на Виетнам и представлява природен феномен, наброяващ над 3000 различни по големина и форма острови. По-известното име на залива е „Заливът на спускащия се дракон“. Името му произлиза от легенда, която гласи, че във водите все още спят драконите защитници на Виетнам. Неслучайно заливът е включен в листата на 33-те най-красиви залива на планетата, както и в списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. В залива Ха Лонг може да се разходите с лодка, около забележителните карстови и варовикови образувания, както и да отидете на круиз с малко корабче или разходка из пещерите. Някои от островите в залива предлагат много добри условия за плажни бани, с кристална вода.

4. Хой Ан

chua cau hoi an

Разположен в Централен Виетнам, Хой Ан е бил голямо пристанище и основен търговски център векове наред. През 18-ти век градът губи своята популярност и потъва в забрава през следващите 200 години. Това обаче позволява курортното градче да остане непроменено и добре консервирано и до днес. Хой Ан привлича голям брой туристи с разнообразно местно занаятчийство и забележителна колониална архитектура, която вечер се осветява от цветните светлини на безброй фенери. Градът, защитен от ЮНЕСКО, е дом на културни и кулинарни наследства, завещани от виетнамци, японци, китайци, французи и холандци. Освен с вълшебни храмове, Хой Ан може да се похвали и с красиви плажове и веломаршрути, а многобройните тесни канали на града го превръщат във виетнамската Венеция.

5. Река Меконг

виетнам

Делтата на река Меконг се намира в южната част на Виетнам и е известна с плодородните си земи и оризови полета, от които произлиза около половината от цялата продукция на страната. Повечето селища в района са построени по брега на реката, която жителите използват и за главна пътна мрежа. Река Меконг е мястото, на което истинския дух на Виетнам може да бъде усетен, заедно с бита на неговите жители и техния начин на живот. Впечатляващо е да се наблюдава как водни бикове орат безкрайните оризови полета, докато къщи, лодки и цели пазари се носят по течението на река Меконг. Сред забележителностите на тази част на Виетнам са и джунглите около реката, които крият големи и малки пагоди, храмове и забравени военни бункери.

 
 

Бебетата, на които Game of Thrones даде имена

| от chronicle.bg |

Неслучайно се твърди, че в последните седем години светът е обхванат от Game of Thrones мания. И как иначе да наречеш вълната, която сериалът на HBO предизвика, предвид факта, че във Великобритания родителите продължават да кръщават децата си на любимите си герои от поредицата?

Нова статистика на BBC за имената на бебетата в Обединеното кралство показва, че за последната година 343 новородени момичета са кръстени с името Аря, 73 – Калийси, а 11 момчета носят името Тирион. Освен Калийси, три момичета носят името Денерис. (Припомняме, че Калийси е титлата равнозначна на кралица, която дотраките дават на Денерис Таргариен). Рекорден брой момичета през миналата година носят името и на най-голямата дъщеря на Старките – Санса.

Към този момент най-коравата дъщеря на Нед и Кейтлийн Старк, Аря, е най-популярният избор за име на бебета. В сравнение с 2016 г. броят на новородени с нейното име се е покачил.

В класацията с имена на бебета, взети от художествени персонажи, присъстват и имена от „Междузвездни войни“. 149 момичета са кръстени Леа (на известната  героиня на Кари Фишър), а 70 момчета носят името Кайло – психопатът, който убива собствения си баща.

 
 

Проблемът със „Забелязано в София“

| от |

Гледали ли сте „Цар Лъв“? Най-вероятно да. А помните ли хиените на Скар? Групата „Забелязано в София“ се превърна от красивият прайд на Муфаса, в гробище за снимки, пълно с хиени, които нападат всичко включително и един-друг.

Една от най-големите фейсбук групи вече е жалко изродено подобие на себе си. Там човек отива, за да храни злобата си с трохички, които душата му смята за угощение. Не можем без тази група.

Там човек е бебе – малко и грачещо за всичко, без да знае нищо или да може нищо, или да прави нищо. Изцяло зависимо от всички останали, но не взимащо никаква отговорност за собствените си действия. Забравящо за собствените си недостатъци, докато пие със злоба от чашата на ежедневието. На тази чаша според него и двете половини са винаги празни. И винаги е виновен друг малоумник, тъпак, гей…

Това, което започна като добронамерен опит за смешна група, сега, уви, е храм на мрънкащите.

Има счупена плочка на тротоара пред блока ви? Веднага снимайте и качете! Добър текст към снимките ви ще е „Това не е държава! Обищаната не си е свършила работата! Всичко в живота ми не е хубаво и затова обвинявам хората, за които гласувах преди няколко години!“

Някой е паркирал неправилно? Ооо, краят му е близо, ей сега ще бъде изтипосан и напсуван! Ако кара скъпа кола – край! Това е Голям шлем направо: скъпа кола, паркирана неправилно върху тротоар със счупена плочка. По който ходи човек облечен странно. Еха! Оставете ги тези ремонти, ами разширете Терминал 1, че след този пост напливът от напускащи държавата ще е невероятен.

В тази група е цялата тъга на народа ни. Цялият страх и фрустрация от живота, пренасочена срещу другарчето. Нескопосаната първосигнална злоба на един народ, който си мисли, че заслужава повече, но не прави повече.

Не управляващите, а ние съсипахме държавата. Защото ние сме държавата и сме съсипани.

Всъщност не. Да искаш да оправят държавата е все едно да искаш да опазят природата. И природата, и държавата са си окей горе-долу – и двете са виждали пердах, които ние нито можем да им причиним, нито можем да си представим, и пак са оцелявали. Ако ще оправяме или опазваме нещо, по-добре да сме ние. Не сме толкова съсипани.

 
 

Какъв си ти според рекламите, които ти пускат

| от |

Рекламите са белите конци, които съшиват цялата икономика на света.

За да работят добре, им трябва детайлно дефиниран таргет. Няма смисъл да продаваш играчки, докато гледат майки. Играчките са ексклузивно таргетирани към деца и бащи. Те по-късно с фина манипулация ще убедят майката, че това е правилна покупка и че ако се цупи, е против най-доброто за семейството си. Или нещо от тоя сорт; в такива моменти традиционният страх от чувство за вина е най-често експлоатиран. Както и да е.

Ето една изключително ненаучна разбивка на рекламните публики. Към какви хора са отправени рекламите за:

Лекарства 

Предаването се гледа от най-социално екзотичната прослойка на обществото – средната класа. Само тя има пари за глупости. Бедните нямат пари за глупости, а богатите не си знаят парите. Само средната класа едновременно би имала гъбички и пари за крем против гъбички.

Кредити

Най-вече около риалити предаванията, рекламите за кредити казват: „Оо, виждаме, че се разсейвате от полуробския си живот като гледате резила на другите хора. Искате ли да се почувствате като тях за има-няма една седмица? Чудесно! Вместо да пестите и да покажете воля, отговорност и силен характер, вземете заем.“ Тези реклами са насочени предимно за хората от провинцията или както я наричат някои – Старата София.

Мобилни оператори

Публиката на тези реклами е, или поне Операторите се надяват да е, като публиката на Кредитите, само че вече изтеглила кредит.

Лотария

Лотарията на практика е  българската Коледа, когато не е Коледа – тя също взима по 1-3-5-10 лева от много и накрая ги дава на малцина. За разлика от българската Коледа обаче, лотарийните реклами не таргетират хора с добри сърца, а хора с празни джобове.

Храна

Рекламите на храна таргетират хората, за които храната е единственият лукс в живота.

Алкохол

„Хората от рекламата са на практика хората, които ние си мислим, че вие си мислите, че сте след като се напиете. Затова ви ги показваме.“ Ето защо рекламите на бира обикновено показват свободни млади хора хора сред природата. Защото бира се пие предимно след работа – след като като си бил заключен в един офис за пореден ден за поредна година. Рекламите за водка показват мъже с достойнство. Рекламите за ракия показват семейно щастие на мъжете, които не бият жените си… И така нататък.

Има страхотен шанс фирмите да ни познават по-добре от нас самите. Затова нека поиграем една забавна игра. Всеки път, когато в някоя реклама се появи човек, който някак си прилича на вас, забележете за какво е рекламата. Направете това и след една седмица ще сте много по-наясно със себе си, със своите демони и мечти. Приятно хоби само за 9.99 лв.

 
 

10 известни момичета, които харесват други момичета

| от chronicle.bg |

Да се изправиш в един свят, в която липсата на толерантност и хомофобията все още са много мощни и масови, изобщо не е лесно, дори да си популярен. Изисква доста кураж да заявиш ясно, че си жена, която харесва други жени, или мъж, който харесва други мъже, или пък бисексуален/на. Критиката идва от всички страни и може да те помете.

Въпреки това, има хора, които наистина се приемат такива, каквито са, и не се страхуват да го заявят.

В галерията сме събрали няколко известни момичета, които са показали на света не само своята хомосексуалност, а и своите партньорки. Някои от тях използват социалните мрежи, за да демонстрират колко са влюбени и щастливи.

Ами браво на тях! Вижте кои са те.