shareit

5 съвета за кандидат-студенти, лутащи се в джунглата на висшето образование

| от chronicle.bg |

Завършили сте средното си образование, но все още се лутате и не знаете къде, как и в каква сфера да продължите образованието си?

Добрата новина е, че възможностите са много, лошата – че в постоянния информационен поток, лесно може да се объркате. И за да не стане така, че сте 3 курс в специалност „Медицина“ и се отказвате, защото повече не може да търпите гледката на кръв, или записвате желаната специалност, но накрая се оказва, че имате просто тапия, без работа , ние решихме да ви спестим малко главоболия.

Допитахме се до студенти от Висшето училище по застраховане и финанси, които вече са минали през тази дилема, и са доволни както от образованието и университета си, така и от възможностите, които са получили, след като са завършили. Ето и няколко реда, които могат да бъдат ценен наръчник за всички, които още се колебаят накъде да поемат.

Учете нещо, което ви е интересно, а не което се заплаща добре в момента

Голяма част от хората избират специалността, която да запишат в университета според бъдещата евентуална заплата, която ще получават. В днешния постоянно променящ се свят това е крайно ограничен подход. Пазарът на труда се променя постоянно и няма гарант, че след като няколко години учите нещо, което не ви е интересно, след това заплатата ви ще бъде висока.

Не учете нещо, което е на космически километри от вашите интереси само защото смятате, че това ще ви доведе добри доходи. Учете това, което искате и което знаете, че няма да намразите на втората година. Никой друг освен вас няма да присъства на лекциите в университета и няма да пише ви курсовите работи. Учете това, което е близо до вашите най-силни черти, защото успешен е не този, който работи механично за пари, а този който работи с желание и вдъхновение. А ако ви е трудно да се ориентирате, може да се запишете в курс за кариерно ориентиране.

Търсете университет с добро име, който ви предлага реализация още докато учите

При избора на университет, в който да учите, задължително проверете дали той поддържа пряка връзка с компании във вашата сфера и дали вузът ще ви свърже с тях, след като започнете следването си. Задължително попитайте дали ще ви предоставят стажове или работни позиции докато сте студент. Големият минус в много университети е, че учащите не се докосват до реална работа среда преди да завършат и се сблъскват със суровата действителност, едва когато се дипломират. Това ги прави неконкурентни на пазара. В същото време мнозинството от учещите във ВУЗФ казват, че една от причините да изберат да учат там е, че имат възможност за да започнат стаж или работа в големи компании още от 1-ви и 2-ри курс.

Външни лектори, признаване на дипломата и стабилна социална среда

Проверете още дали дипломата от избрания университет се признава навсякъде и вузът организира ли допълнителни мероприятия като workshops, дискусии или конкурси. Колкото повече допълнителни събития организира учебното заведение, толкова по-богат социален опит ще придобиете и ще изградите стабилни контакти в сферата си. Това често е незаменимо. Проучете още с кои външни партньори работи университетът, гостуват ли външни лектори и органзират ли се посещения на различни компании, организации и други.

Фасилитатори, а не просто преподаватели

Във века, в който клишетата се разбиват , светът става все по-дигитален, а поведенческите модели на хората се изменят стремглаво заради новите технологии, традиционното образование трудно може да навакса с обяснение на процесите. Поставянето на теоретична рамка вече не е достатъчно, затова при избора на университет обърнете голямо внимание каква е учебната програма и специализирани ли са преподавателите.
Вашите лектори не трябва да са просто преподаватели, те трябва да бъдат фасилитатори. Трябват ви хора, които да ви мотивират, да ви ангажират в социални каузи и да изкоренят усещането за неравнопоставеност между студент и преподавател.

Мисия висше в България – възможна!

Не са малко гимназистите (а и родителите им), които още в 10 клас тотално са отхвърлили опцията за следване на висше в България и заминават да учат в чуждестранни университети, защото са твърдо решение, че образованието у нас не струва. А в чужбина ще си решат проблемите мигновено. Но невинаги е така! Чужбина може да даде много, но и отнема много. Всеки един студент има по-добра конкурентна преднина в България, отколкото в която и да било друга страна в чужбина. В същото време частните вузове в България и чуждестранните университети се конкурират сериозно по ниво на образование. Много частни висши училища пък работят или предлагат съвместни програми с вузове в чужбина.

 
 
Коментарите са изключени