shareit

5,3 млн. евро за вещи на Одри Хепбърн? Да, разбира се.

| от chronicle.bg, по БТА |

Колекцията на Одри Хебрън донесе 4,6 милиона британски лири (5,3 милиона евро) приходи от състоялия се в Лондон търг, оповести аукционна къща „Кристис“, цитирана от Франс прес..

Вещите бяха предложени за продажба от синовете на холивудската икона. „Всичко бе складирано на тавана в дома ни в Швейцария. Майка ми не беше колекционерка, но съхраняваше някои вещи поради сантиментални причини“, заяви Лука Доти, един от синовете на Одри Хепбърн, която почина на 63-годишна възраст през 1993 г.

На търга бяха изложени около 500 предмета, принадлежали на родената в Белгия актриса. Сред тях бяха куфарът, с който тя пристига в Лондон през 1948 г., за да се пробва като актриса, и редица от филмовите й сценарии с анотации, написани на ръка, включително за „Закуска в Тифани“ (1961) и „Шарада“ (1963). В центъра на вниманието бе гардеробът на известната с елегантните си облекла актриса, включително черни рокли, многоцветни цвички, шалове, очила.

Оригиналният сценарий на „Закуска в Тифани“ подобри рекорда за филмов сценарий, след като бе купен за 632 750 британски лири, а първоначалната му оценка бе между 60 000 и 90 000 лири. Сценарият за „Моята прекрасна лейди“ пък бе продаден за 206 250 лири. Гривна „Тифани“ от края на 80-те години на миналия век с гравиран върху нея надпис „Ще останете завинаги моето вдъхновение“, подарена на Одри от режисьора Стивън Спилбърг, пък намери купувач за 332 750 лири, след като стартовата й цена бе между 3000 и 5000 лири.

Семейството на актрисата е съхранило редица нейни вещи, сред които наградите й, включително „Оскар“-а, спечелен от нея през 1954 г. за „Римска ваканция“.

 
 
Коментарите са изключени