shareit

44,8 процента избирателна активност към 17 часа

| от chronicle.bg |

44,8 процента е избирателната активност към 17 ч. на президентските избори.

39,15% са гласувалите на националния референдум, обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

С около три пункtа е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път, посочи Томов.

По неофициална информация има предложение от членове на ЦИК за удължаване на изборния ден по преценка, в определени секции, след указаното от закона време, което е 20.00 часа, до 21.00 часа, ако пред секцията чакат още хора.

Дали ще се пристъпи към подобно решение, ЦИК предстои да преценява, след като бъдат обобщени данните за избирателната активност до 15.00 часа. Тогава Комисията, на едно от следващите си заседания, ще излезе с решение за евентуално удължаване на срока за гласуване на определени секции както в страната, така и в чужбина, докато всички, чакащи пред тях гласоподаватели бъдат обслужени.

Над 86 сигнала за нарушения в изборният ден са подадени в МВР до момента.

5 от тях са съотносими към работата на ведомството.
Част от подадените сигнали касаят и продажбата на алкохол в изборният ден.

Част от жалбите и сигналите са свързани с разделяне на кабините за гласуване за изборите и за референдума. Указанията са отново към СИК, че избирателят влиза един път в кабината, било то в двете или в трите гласувания.

Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които обаче ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии. Пусната бюлетина за референдума в урна за президент се смята за валидна при броенето, отстранен е проблем при машинното гласуване във Варна.

На някои места в страната са възпрепятствани и представители на застъпници и наблюдатели, но проблемите са отстранени

Избирателната активност тази година е по-висока от предходни години, както в изборите за президент така и за участие в националния референдум, посочи Нейкова.

 
 
Коментарите са изключени