shareit

37-годишна адвокатка открадна Рим от Ренци

| от chronicle.bg |

Италианското антистистемно Движение „Пет звезди“ постигна победа в първия тур на кметските избори в Рим, нанасяйки поражение на управляващата партия на премиера Матео Ренци, пише американският Уолстрийт джърнъл, цитиран от БТА.

Анализатори казват, че освен ако се случи политическо чудо, 37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи ще спечели втория тур и ще стане първата жена кмет в историята на Рим, допълва британският Дейли телеграф.

В неделя, на първия тур на местните избори в Италия, Вирджиния Раджи остави далеч зад себе си конкурентите от ляво и дясно, спечелвайки подкрепата на 35,43% от римляните. Другият участник в балотажа на 19 юни е кандидатът на управляващата Демократическа партия Алесандро Джакети, получил 24,78% от гласовете.

Освен че губи Рим, Демократическата партия на Ренци се представи посредствено и на общинските избори в други градове. В неделя гласуваха също Милано, Неапол, Торино, Болоня, Триест и Каляри.

В политическата кариера на Ренци се е случвало рядко, да не кажем никога, да бъде така смирен, както вчера. Той се изправи пред журналисти, за да обясни разочароващите резултати на партията си, пише британският в. Файненшъл таймс.

„Не сме доволни и няма да правим изкуствени усмивки. Тези резултати не са разгром, но и не са достатъчно добри“, каза той.

На избирателите в Рим им е писнало от годините на неизпълнени обещания от класическите леви и десни партии за справяне с хроничните проблеми на града с боклука, дупките по улиците и калпавия градски транспорт, посочва Дейли телеграф.

Резултатите са показателни и като цяло за спадащата подкрепа за Ренци – тенденция, която започна миналата година заради незадоволителното възстановяване на икономиката, проблемите в банковия сектор, миграционната криза и серия корупционни скандали, разтърсили партията му, пише Файненшъл таймс.

Ренци се страхува, че недоволството може да се задълбочи с наближаването на важния референдум през октомври за конституционните реформи, на които италианският премиер заложи политическото си бъдеще и дори заплаши да подаде оставка, ако се провали. Избирателите ще бъдат попитани на референдума дали да бъде облекчен тромавият законодателен процес и дали да бъдат намалени правомощията на Сената, за да се гарантира по-голяма стабилност на правителствата, припомня Уолстрийт джърнъл.

Вярно е, че „Движение 5 звезди“ се различава от популистките партии на други места в Европа, тъй като основният му фокус е по-скоро върху корупцията и антагонизма към политическата върхушка в Италия, отколкото върху европолитиките и имиграцията, отбелязва Уолстрийт джърнъл.

Но ако спечели в Рим, това може да доведе до засилване на шепата популистки политически партии, които преначертават политическия пейзаж в Европа. Ако Раджи бъде избрана за кмет, както се очаква, това може да се окаже катализатор партията да бъде избрана и на национално ниво на следващите парламентарни избори, които трябва да бъдат през 2018 г., пише Дейли телеграф.

 
 
Коментарите са изключени