shareit

3 неща, които колегите не трябва да ни виждат да правим

| от chronicle.bg |

Когато се помотаеш из няколко офиса и поработиш няколко години насам-натам, виждаш най-различни разбирания за „допустимо поведение“ на работното място. Сплотеният екип е хубаво нещо, но не трябва да забравяме, че професионализмът е на първо място в света на бизнеса и има поведения, които не трябва да се толерират по никакъв повод. И това важи за всеки в служебната йерархия. Тези действия могат да накърнят репутацията на фирмата, както и вашата лична, а също и да списнат бариера между вас и мечтаната позиция.

Да лъжем

Служителите трябва да са способни да отговарят за работата си. Да лъжем или подвеждаме колега за нещо, със сигурност ще се отрази и на нас, и на него, и на фирмата. Ако не кажем за грешката си и не се опитаме да я поправим, нещата могат да се превърнат в снежна топка пусната по склон и да навредят много повече, отколкото първоначално сме смятали. Затова вместо да заблуждаваме е по-добре възможно най-бърза да поправим грешката си, пък било то и с чужда помощ.

Да се напием прекалено

Идват празници и всички знаем много добре какво се следва – коледни фирмени партита по хижи, механи и подобни локали. И колкото и да ни влече да се напукаме на мекерета, не трябва. Често тези събития се правят за разтуха и за да могат колегите да се видят и да си поговорят без стреса на работните задачи. Ако прекалим, рискуваме да си позволим много и това да рефлектира върху нас по-късно. Също така, на всяко следващо коледно парти колегите ни е се присещат какви ги свършихме „миналия път“.

Да злоупотребяваме със социалните мрежи

Някой организации блокират достъпа до социалните мрежи, за да не се разсейват служителие, но това е лоша практика. Най-добре е да имаме самоконтрол и да не прекаляваме. Още по-важното е да внимаваме какво постваме. Въпреки че акаунтът си е наш и имаме пълната свобода да правим с него каквото си искаме, трябва да бъдем коректни и към работодателя и колегите си и да не ги злепоставяме. В противен случай можем лесно да загубим работата си.

 
 
Коментарите са изключени