shareit

250 лекари в борбата срещу акнето

| от chronicle.bg |

На 12 октомври всички, които имат отношение към външния си вид и доброто си самочувствие, могат да отидат на безплатен преглед на акне при дерматолог. Кампанията ще се случи в 40 града, в които общо 256 дерматолози ще консултират юношите.

Случва се бързо. По огледалната кожа на тийнейджъра започват да се появяват пъпки. В началото са единични – по носа, по брадичката, нищо драматично. Много скоро обаче покриват цялото лице. Налице е кожно заболяване, което плаши подрастващите, но все още не предизвиква особена тревога у възрастните – акне.

„Какво толкова, от две пъпки нищо няма да ти стане, ти си гледай уроците“, често заключават родителите. В същото време младежът, който доскоро се е радвал на чисто лице, започва все по-често да се взира в огледалото с неодобрение, да стиска пъпки, да се маскира с фон дьо тен, да крие лицето си от другите.

Ако не се вземат своевременни мерки, естетическият дефект започва да дава отражение върху самооценката на тийнейджъра: той не се чувства добре приет сред връстниците си, не се харесва, ходи на училище с неудоволствие и страх, не общува активно с другите хлапета, става по-активен във Facebook и все по-невидим в реалния свят.

Понякога следват депресии, тревожност, изолация – притеснителни психологически симптоми, за които родителите остават слепи – до момента, в който стане ясно, че нещо изобщо не е наред и нещата са извън контрол.

А всичко това може да бъде предотвратено. Тук се намесват дерматолозите, специалистите по медицинска козметика от BIODERMA и психолозите, които обединиха компетенциите и усилията си, за да спрат лавината от негативни ефекти, които акнето причинява на подрастващитe и да посочат на младите пътеката, по която могат да се върнат назад към хубавата, чиста кожа. Защото няма акне, което да не може да бъде лекувано. Но решението на всеки проблем изисква първа стъпка.

Ако изгледате видеото, ще научите каква е тя и кои са спирките по пътя към хубавата кожа в една толкова предизвикателна възраст, каквито са годините между 11 и 24. В него ще се срещнете с дерматолога д-р Петьо Брезоев, който говори за големите възможности на съвременната дерматология и запознава хората с добрите практики при акнеична кожа, с психолога Яна Алексиева, която дава насоки на родителите как да мотивират своите деца да се преглеждат навреме, и с Мира Драганова национален мениджър на BIODERMA, която обяснява как този тип кампании променят общественото мнение и колко е важно хората да говорят за проблемите, които ги засягат.

 
 
Коментарите са изключени