2015: Годината на Apple

| от chronicle.bg |

Втората половина на 2015 година се оказа една от най-вълнуващите за почитателите на Apple.

Изненадите ни заляха след Световната конференция на разработчиците на технологичния гигант, която се проведе през лятото. Анонсите за десетте нови продукта на Apple бяха направени още през февруари, но истинският триумф за почитателите на компютърните дигитални системи дойде през есента, когато на пазара вече се бяха появили новия iPhone, iWatch, iPad И разбира се Ай-ай … El Capitan. Бихме могли да обобщим, че 2015 е продуктивна година за компанията на Купертино.

Грандиозната годишна конференция бе обвързвана с много слухове и догатки, които терзаеха феновете на технологиите през цялата година. Именно по време на събитието вицепрезидентът Крейг Федериги повдигна завесата на един нов свят, който технологичната компания изгради през 2015 година.

На традиционната конференция на разработчиците бе обявено името на най-новата операционна система за Макинтош – OS X 10.11: El Capitan – в превод Капитана.

В крайна сметка сред многобройните приложения за Apple устройства има някои, на които дори хората, които не са навътре в технологиите, се възхищават. Федериги съобщи, че над 55% от потребителите на Mac са луди по предишната операционната система за настолни и преносими компютри Mac OS X Yosemite. Въпросната версия прави настолния компютър още по-сериозно свързан с мобилните устройства.

И така Apple навлиза в нова ера на телекомуникациите с Капитана, който предлага всевъзможни функции, в това число виртуални жестове като уголемяване на курсора на мишката и нов начин да свържете компютъра си с уебсайта на Safari. Към браузъра е добавена иконата „говорител“, която автоматично намалява музиката на всеки отделен прозорец, който отворите, за да не се побърквате от смесицата на мелодиите.

Spotlight е една от най-успешните характеристики на Капитана. Тя позволява търсенето на файловете по име, но има възможност и да опишете това, което търсите с цели изречения. Например: „По какво работих миналия юни“. И вашата секретарка Spotlight ще ви помогне веднага.

Капитана на Apple позволява на потребителите да разделят екрана си на много прозорци с различни задачи, което е малко в стил Windows 10, след което може да ги увеличавате само с едно движение от ляво надясно.

Разбира се, Apple винаги мислят как да подпомагат здравословните ви занимания. Това се случва отново по „команда“ на Капитана – чрез приложението Health, което събира информацията ви и различните ви биометрични данни от фитнес гривни, пуслометири, електронни везни и хронометри.

За първи път с възможностите на Капитана потребителите ще могат да изградят свой стил на писане чрез виртуалните жестови и възможността за инсталиране на клавиатури като Swipe и Swiftkey. A iPhone-а ви се превръща в бленуваното дистанционно, с което да контролирате домашната техника. Умни крушки, регулатори на температурата и климатици и други екстри ще превърнат устройствата ви в магическа пръчка, с която ще властвате над целия бит.

Приложенията, както и плащанията за и в тях, ще могат да стават с виртуални валути, съобщиха от Apple. Те обаче не обясниха дали това ще се случва посредством виртуалната валута bitcoin.

И за разкош – малко място на собствения ви облак iCloud Drive, който позволява трансфер на файлове от едното устройство в другото, както и отговаряне на телефона ви чрез виртуален секретар – настолният ви компютър или лаптопа.

С други думи един прекрасен нов свят под зоркото око на Капитана, в който е желателно да притежавате iPhonе.

Разбира се, Аpple не забрави и любимото Siri, което ще ви припомня какво трябва да знаете и дори ще може да открива кой ви се обажда от непознат телефонен номер – като претърсва автоматично имейлите ви. Siri може да кани хора на срещи вместо вас, което никак не е лош вариант за срамежливковците.

Картите на Капитана също са обновени, като вече ще предлагат детайлна информация за фирмата, чиито адрес търсите или данни за това къде може да си платите с Apple Pay.

Капитана носи и новини, които ще подрежда приоритетно първо от САЩ, след това Великобритания и Австралия.

И така по-умно Siri, Google Now Новини, търсене в Spotlight, упътващи карти и всичко това работи прекрасно на всички устройства на Apple – от iPad до iPhone

И малко изненади за меломаните – специални отделения, с достъп до песните от iTunes през фолдъра My Music, където има коментари и препоръки относно парчетата. Аpple Мusic се превръща в перфектния DJ, който с кратка виртуална викторина ще проучи музикални ви вкусове, за да ви изкушава с най-горещите парчета на изпълнителите и най-слушаните плейлисти. И към всичко това онлайн класации и напълно безплатни музикални видеа с високо качество. Siri също може да ви пуска музика, само трябва да се помолите.

И като доказателство за специалното отношение на Аpple към вашите музикални предпочитания – лично Drake се появи на сцената, за да обясни как Капитана ще направи по-лесна комуникация на звездите с феновете им.

Този път Kaпитана изпревари Android, които се очакват да излязат с конкурентен продукт чак есента на 2016 година.

Така че това е всичко, което Аpple ни даде чрез Капитана през 2015 година – и да, моряците са доволни!

 
 
Коментарите са изключени за 2015: Годината на Apple