2013 – черна година за френските вестници и списания

| от |

Blog56_LaLibCrop

Отиващата си 2013 г. бе черна година за френския периодичен печат. По данни на управлението за контрол на тиражите значително са се засилили всички отрицателни тенденции както при централния, така и при регионалния печат. Кризата е обхванала както вестниците, така и списанията.

Паднаха тиражите на най-големите парижки вестници, с изключение на католическия „Кроа“. При „Фигаро“ и „Монд“ спадът на продажбите е с 3 до 5%. В особено тежко положение е популярният в миналото и досега успешно съпротивляващ се на кризата вестник „Паризиен“ – неговият тираж е намалял с 10%, а финансовите загуби за година възлизат на близо 17 милиона евро. Не по-добро е положението с тиража на „Екип“ – главното спортно издание във Франция.

Читателите са се отвърнали от главния вестник на управляващата социалистическа партия „Либерасион“; неговото разпространение е паднало с 16%. За тази година финансовите загуби на вестника, който има общ дефицит от 6 милиона евро, ще надхвърлят един милион евро.

Кризата удари и 66-те териториални ежедневника и 200 седмичника.

Не по-добро е положението на 360 френски списания: доходите на 90% от тях паднаха, много бяха препродадени на нови собственици.

Една от главните причини за спада на приходите е значителното съкращаване на постъпленията от реклами в условията на криза. За националните вестници и списания то достигна 10% и 6% за регионалните всекидневници.

Изданията се опитват да компенсират загубите с разширено качване на съдържанието на своите интернет сайтове. Нарастването на приходите по това направление обаче е недостатъчно при сложната финансова ситуация.

Продължават съкращенията на персонала на вестниците. През тази година периодичният печат е загубил близо 300 работни места.

 
 
Коментарите са изключени за 2013 – черна година за френските вестници и списания