shareit

167 години от рождението на Иван Вазов

| от chronicle.bg, по БТА |

С едноседмична програма в Сопот ще бъде отбелязана 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Вазовите празници ще започнат на 3 юли с моноспектакъла „Любовта не може просто да отмине“ с участието на носителя на „Икар“ за „Златен глас на България“ Симеон Владов. Това каза за БТА Стефан Филчев, директор на къщата-музей „Иван Вазов“, съорганизатор на тържествата. Програмата на Вазовите празници се осъществява с медийното партньорство на БТА.

На 4 юли, в Радиното училище, ще бъде открита постоянна фотоизложба „Сопот в миналото“, ще се състои и премиерата на книгата „Спомени“ за Съба Вазова. На следващия ден в театралния салон на Радиното училище ще бъде представен филма „От Вазов за Вазов – по пътя на спомена“, осъществен от ученици от СУ „Иван Вазов“.

Експозиционната зала на къщата-музей ще отвори врати на 6 юли за музикално-поетичния спектакъл „С Вазов в сърцето“. 7 юли е посветен на най-малките жители на Сопот, за които е подготвено детско утро от „Центъра за работа с деца“. В края на деня ще се състои и среща с проф. Димитър Михайлов и неговата книга „Иван Вазов. История, поетика, диалози“.

Част от програмата за 8 юли е научната конференция на тема „Вазовият род и приносът му в историята на съвременна България“, която ще бъде открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В източния парк ще бъде отслужена панихида за загиналите сопотненци през лятото на 1877 г., отбелязване на 140 години от сопотското въстание и откриване на възпоменателна плоча.

В деня, в който се е родил Народният поет – 9 юли, програмата започва с тържествена литургия в църквата „Св.Св.Петър и Павел“. В Етнографския и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ ще бъде открита изложба от творби на местни занаятчии, ще бъде представена и сопотска седянка „На бяло сладко“.

В КМ „Иван Вазов“ ще се състои среща с новите носители на Националната литературна награда „Иван Вазов“ и на „Детската Вазова награда“. Веднага след това ще се състои церемония по награждаването на лауреатите на Националния ученически конкурс „Вазовата България“. Акцентът в програмата е откриването на мемориален комплекс „Аз съм българче“, традиционното засаждане на борче от носителя на наградата „Иван Вазов“. Честването ще завърши с тържествен митинг пред паметника на Иван Вазов, което включва връчване на наградите, приветствия, поднасяне на цветя и концерт-спектакъл „И мойте песни все ще се четат“.

 
 
Коментарите са изключени