shareit

15 години след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

| от chronicle.bg по БТА |

Американците, а също и целият свят си спомнят днес за жертвите на най-големите в съвременната американска история терористични атентати, предадоха световните агенции.

Близо 3000 души загинаха на този ден преди 15 години в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания в резултат на четири координирани терористични атаки, извършени от последователи на Ал Каида. На тази дата през 2001 г. няколко екипа от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите Американ еърлайнс и Юнайтед еърлайнс. Две от похитените машини се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. Третата машина се вряза в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания след бунт на пътниците на борда. Предполага се, че тя е трябвало да бъде насочена или към Конгреса, или към Белия дом във Вашингтон.

В 8,46 ч. местно време през 2001 г. терористите врязаха в Северната кула на СТЦ в Ню Йорк самолетът на авиокомпания Американ еърлайнс, изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис. В 9,03 ч. местно време терористи врязаха в Южната кула на СТЦ самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис. В 9,37 ч. местно време терористи врязаха в Пентагона във Вашингтон самолет на Американ еърлайнс, изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис. В 10,03 ч. местно време преди 15 години самолет на Юнайтед еърлайнс, изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разби край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуваха срещу похитилите ги терористи. В 9,59 ч. местно време преди 15 години в резултат на врязването на самолета рухна Южната кула на СТЦ в Ню Йорк. В 10,28 ч. рухна и Северната кула на СТЦ.

Нападенията нанесоха необратим удар по чувството за сигурност и на неуязвимост на американците и въвлякоха Запада във военни конфликти, които продължават и днес, отбелязва Франс прес.

Около 75 000 души все още страдат от физически и психически проблеми, свързани с тези атаки. Сред тях са много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули близнаци на СТЦ, припомня Франс прес. На спасители и доброволци в спасителните операции и операциите по разчистване на терена през последните години бяха диагностицирани около 70 различни онкологични заболявания. Към юли на настоящата година броя на участвалите в спасителните операции и умрели впоследствие на терористичните атаки достигна 1064 души.

Днес и във Вашингтон, и в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии. На тази във Вашингтон ще присъстват президентът Барак Обама и министърът на отбраната Аштън Картър. Тя ще е в Пентагона. В Ню Йорк по традиция церемонията ще е на мястото, на което се издигаха кулите близнаци преди 15 години. Ще присъства Хилари Клинтън. Там ще бъдат прочетени имената на всички жертви, както и на загиналите при терористичния акт срещу Северната кула на СТЦ, извършен на 26 февруари 1993 г. Прочитът ще е на фона на тъжна музика и камбанен звън. Ще бъдат спазени и няколко минути на мълчание – в часовете на врязването на трите самолета в СТЦ и Пентагона и на разбиването на самолета в Пенсилвания и в часовете на рухването на кулите близнаци.

Вечерта в 19,11 ч. местно време ще се задейства инсталацията, съставена от 88 прожектора, излъчващи светлина на два снопа на височина около 6 километра. Двата светлинни стълба наподобяват на рухналите кули близнаци. Инсталацията се задейства всяка година на 11 септември. От 2008 г. прожекторите са захранвани от биодизел на основата на рециклирано олио.

15 години след атентатите Южната част на Манхатън в Ню Йорк е напълно преустроена и обновена, припомня Франс прес. Това е един от най-луксозните квартали на града, с шикозни хотели, модерни магазини и скъпи ресторанти. Самото място, на което преди 15 години се издигаха кулите близнаци на СТЦ, е тотално променено. Сега на тяхно място има нов небостъргач, модерен транспортен хъб, музей и мемориален комплекс, културен център и бизнес сгради.

В центъра на този терен е Кулата на свободата или Световен търговски център Едно. Тя е висока 541 метра или 1776 фута. Втората цифра отговаря на годината на американската независимост. Светлините на този небостъргач, който е най-големият на американския континент, са видими от километри. Кулата е по проекта на Дейвид Чайлд и по първоначален замисъл на Даниел Либескинд, на когото от начало беше възложена задачата да реши как да бъде преустроен теренът на рухналите кули близнаци. Строителството на Кулата на свободата започна през 2006 г. и тя беше завършена през май 2013 г.

Още пет небостъргача се издигат или ще се издигат на това място. Вече са открити небостъргачите Световен търговски център Четири и Световен търговски център Седем. Световен търговски център Пет е на етап проект. Световен търговски център Две и Световен търговски център Три се строят.

Друго архитектурно чудо в района е транспортният възел, наречен Окулус, дело на испанския архитект Сантиаго Калатрава. Цената му е 4 милиарда долара. През транспортния център преминават множество метролинии и влакове. Външната част на гарата наподобява на огромна бяла птица с разперени криле от стомана и метал. Във вътрешността на тази структура се помещава огромен мол с над 100 магазина и ресторанта. Гарата беше открита през март, а молът през август на настоящата година.

Преди 15 месеца в зоната беше открит и Музеят на 11 септември. Очаква се годишно той да посреща по 7 милиона посетители. В музея се разказва случилото се на 11 септември 2001 г., като в разказа са вплетени интерактивни технологии, архиви, колекции от артефакти. Двете ключови експозиции в музея са – историческата и мемориалната колекции. Първата представя историята на 11 септември 2001 г. в три етапа – събитията от деня, събитията довели до този ден и светът след събитията от този ден. Мемориалната експозиция „си спомня“ за живота на загиналите на 11 септември. В музея има интерактивна инсталация за възстановяването на мястото на СТЦ и изложба на над 500 снимки, направени в периода 12-16 септември 2001 г. В музея има и временни експозиции. От утре например се открива изложба на 13 творци и техните творби-реакции на терористичните атаки от 11 септември. В огромна подземна зала на музея се съхранява част от подпорна стена на една от кулите близнаци, върху която са оставени послания от членове на спасителните екипи, издирващи фрагменти от телата на жертвите насред руините на кулите близнаци. Музеят в по-голямата си част се намира под мемориала за жертвите на атентатите.

Самият мемориал бе отворен за посещение на десетата годишнина от нападенията. Той е наречен „Отразено отсъствие“. Дело е на израело-американския архитект Майкъл Арад и на пейзажиста Питър Уолкър. Два огромни дълбоки 9 метра квадратни басейна, по чиито стени се лее вода, са обособени на мястото, на което са „отпечатъците“ от рухналите кули близнаци. По бордюрите на басейните са гравирани имената на жертвите на атентатите. Около басейните има дървета. Сред тях се откроява Оцелялото дърво. То е круша от вида Pyrus calleryana и е било намерено насред отломките на кулите близнаци. След като е поверено на управлението за поддържане на паркове на Ню Йорк, то оцелява и е засадено отново насред дърветата около басейните в мемориалния комплекс.

Под земята в пространството между двата басейна е Стената на паметта. Тя е съставена е от 2983 карета, оцветени в различни нюанси на синьото в памет на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. и от 1993 г. срещу СТЦ. Насред нюансите на синьото има надпис-цитат от „Енеида“ на Вергилий, гласящ „Нито един ден няма да ви изтрие от паметта“. Всяка от буквите е изкована от оцелели елементи от кулите близнаци на СТЦ.

Днес, когато се отбелязва трагичната годишнина, достъпът до мемориала ще е ограничен. Ще бъдат допускани само хора със специални пропуски, над него ще кръжат вертолетите на телевизиите, но те няма а могат да се доближават до три километра от мемориала или да се снижават под 300 метра.

Днес, 15 години след атентатите, полицията на Ню Йорк е най-богатата и добре оборудвана в страната и миналата година набра допълнителни 1300 агенти.

Много жители на Ню Йорк са притеснени, че на атентатите отпреди 15 години са останали вече в миналото и са факт от историята.

Притеснявам се, че 11 септември може да е само една обяснителна бележка под линията, казва 62-годишният Скот Мати, който страда от рак на кръвта. Според лекарите заболяването му е свързано с това, че се е върнал на работа в Южен Манхатън броени дни след атентатите, когато въздухът там е бил все още наситен с канцерогенен прах.

 
 
Коментарите са изключени