shareit

13 снимки, които доказват, че депресията няма лице

| от chronicle.bg, по The Bored Panda |

Септември е месецът на превенцията на самоубийствата в САЩ и през последните няколко седмици Instagram се напълни с истории на хора, които са страдали или страдат от депресия. Нов хаштаг, #faceofdepression, добавя важен елемент към общественото разбиране на депресията, който не можем просто да игнорираме.

Как изглежда човекът в депресия? Как изглежда някой, който има суицидни мисли?

Много от нас вероятно си представят непрестанно плачещ човек, легнал на пода на банята. Реалността, която #faceofdepression се опитва да обясни обаче, е доста различна. Хората, които се борят с психични заболявания, често ги крият и в ежедневния им живот може никой да не подозира, че те имат проблем. Те изглеждат като всички други хора.

Едно от най-трогателните включвания в кампанията, е видео, наскоро споделено от вдовицата на Честър Бенингтън, Талинда Бенингтън. На него тя показва как той се смее и се усмихва широко 36 часа преди да се самоубие.

Не съдете само по лицето и онова, което то изразява като емоция. Ако мислите, че някой се бори с депресия или друго психично заболяване, попитайте го и му предложете помощ, преди да е станало твърде късно.

В галерията сме сложили 13 снимки с техните истории под хаштага #faceofdepression. Още от тях може да видите тук.

 
 
Коментарите са изключени