13 май – световен ден на Фалун Дафа

| от chronicle.bg |

Милионите последователи на Фалун Дафа в света днес отбелязват Световния ден на Фалун Дафа, известен още като Фалун Гонг, и честват рождения ден на Учителя Ли Хонгджъ.

Фалун Дафа е древна система за усъвършенстване от Буда школата, направлявана от характеристиката на вселената Джън-Шан-Жен (Истинност-Доброта-Търпение).

За да позволи на повече хора да се усъвършенстват към високи нива, през 1992 г. г-н Ли Хонгджъ представя пред обществеността принципите на вселената на достъпен език под формата на чигонг семинари. Самоусъвършенстването представлява постоянен процес на подобряване на съзнанието и тялото, при който човек може да се култивира до по-висша форма на живот и, ако спазва принципите на вселената, да се завърне към своята първоначална, истинска същност. Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения, които усъвършенстват тялото и коригират проблемите със здравето. Практиката се разпространява от уста на уста и за седем години практикуващите в Китай стават около 100 милиона души.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 държави по света. И от началото на 21-ви век всяка година на 13 май площадите и улиците на големите градове се изпълват с цветни и красиви паради, музикални и сценични спектакли с участието на хиляди практикуващи, които известяват на света, че Дафа е дошъл, а с него и шансът за хората да възвърнат своя морален компас.

2
Ню Йорк 2017 г. / Снимка „Епок таймс“

Чрез парадите си десетки хиляди практикуващи почитат годишнината от представянето на Фалун Дафа пред обществото и засвидетелстват своята благодарност пред Учителя Ли Хонгджъ за ценната и изключително рядката възможност да се усъвършенстват в праведна школа. За 26 години милиони са облагодетелствалите се от практиката, доказала се с безспорно бързите и ефективни резултати по отношение на здравословното състояние, подобряването на характера и повишаването на морала. Книгите „Науката във Фалун Гонг“ и „Възраждане на живота и надеждата – лечебната сила на Фалун Дафа“ описват хилядите документирани случаи на чудотворно възстановилите се от тежки и хронични заболявания, фрактури и задълбочени психични състояния като депресии, фобии, аутизъм и др.

3
Южна Корея, 2013 г. / Снимка „Минхуей“

Фалун Дафа набляга на подобряването на моралните стандарти на човек и изискванията към практикуващите в това отношение са високи. От практикуващия се очаква да се придържа към принципите Истинност, Доброта и Търпение, които са многопластови и множеството им значения на по-дълбоко ниво могат да бъдат открити постепенно с напредването на усъвършенстването. От практикуващия се очаква да изостави мисленето и представите, формирани в обществото, и да започне да преценява заобикалящия го свят и житейския си път чрез Джън-Шан-Жен. Само чрез подобряване на шиншин (нравствеността), човек може да получи гонг енергия и да се издигне над дребнотемието на обществото.

Веднъж видели ползите за себе си, практикуващите бързат да разкажат на близките си и целия свят за тази чудодейна практика. Организират културни и информационни събития, участват във фестивали, арт проекти и паради. Така разпространението на Фалун Дафа придобива лавинообразен ефект и с всеки изминал ден броят практикуващи е по-голям от предишния.

4
Ню Йорк 2016 г. / Снимка „Епок таймс“

5
Г-н Ли Хонгджъ

И въпреки че в основата си Фалун Дафа е насочена навътре, към човешкото сърце и съзнание, тази промяна отразява положително върху цялото общество. Фалун Дафа възражда фундаменталните нравствени ценности в обществото и въплъщава достойнствата на най-древната културна традиция – китайската. Основателят на практиката г-н Ли Хонгджъ е получил стотици награди, прокламации и признания за своя принос към обществото и за живота на практикуващите. Номиниран е и за Нобелова награда за мир.

6
Парадът в Ню Йорк през 2016 г. / Снимка „Епок Таймс“

За съжаление, както историята е доказала неведнъж, и сякаш в съответствие с определени вселенски закони, истински доброто и праведното трябва да преминат през теста за издръжливост на противоположните сили. Случило се е и с будизма, и с християнството, случва се и с Фалун Гонг. От 20 юли 1999 г.

Китайската комунистическа партия започва да преследва Фалун Гонг, а последователите ѝ са подлагани на изтезания до смърт, на изтощителна работа в трудовите лагери, на промиване на съзнанието. Уволнявани са от работа, семействата им също стават жертва на репресии .

Документирани са хиляди смъртни случаи, а по косвени данни независими международни експерти правят заключение, че над милион и половина китайци са станали жертва на насилствено отнемане на органи, като преобладаващото мнозинство сред тях са Фалун Гонг практикуващи. Пластинираните тела, показвани в момента в София в изложбата „Човешкото тяло: Науката в нас“, също най-вероятно са на насилствено убити практикуващи Фалун Гонг.

7
Траурна процесия с банер „Спрете преследването на Фалун Гонг“

В част от парадите, посветени на празненствата по случай Световния ден на Фалун Дафа, преминава и траурна процесия. Участниците в тази процесия са облечени в бяло (цветът на траура в Китай) и отдават почит на несправедливо загиналите в геноцида срещу Фалун Гонг от 1999 г. насам.

 
 

Какви опасности крие пастата за зъби?

| от chr.bg |

Американски учени от Тексаския университет предупредиха, че съдържащият се в пастата за зъби титанов диоксид E171, може да предизвика захарен диабет тип 2.

Учените припомнят, че това вещество намира широко приложение в хранителната промишленост и козметиката заради свойствата му да придава на предметите ярко бял цвят.

Свойствата на титановия диоксид бяха открити още през XX век. Той дойде като заместител на вредните оцветители на оловна основа, а през 70-те години на миналия век неговото производство стана масово. Именно от този период медиците започнаха да наблюдават четирикратно увеличение на заболяванията от диабет тип 2. Тогава възникнаха и първите предположения, че споменатото химическо вещество може да има пряка връзка с диабета.

За да потвърдят своите догадки тексаските учени подбраха група от 11 доброволци. Били им взети тъканни проби от панкреаса. В хода на изследванията в организма на 8 човека били открити следи от титанов диоксид и всички те били болни от диабет тип 2. Останалите трима били здрави и при тях не били открити следи от това химическо вещество. Изследователите дошли до извода, че Е171 вероятно е едно от веществата, които предизвикват диабет тип 2. Сега учените ще разширят изследванията си върху по-големи групи пациенти.

 
 

Камбаната бие за Хемингуей

| от Дилян Ценов |

Руснаците имат Чехов, Толстой, Достоевски, британците имат Шекспир, Дикенс, Остин, французите имат Молиер, Мопасан, Саган. Американците имат Хемингуей! Автор толкова голям, че само той е достатъчен, за да бъде емблема на американската художествена литература.

Ърнест Хемингуей омагьосва. Той привлича и тегли към себе си, дори през фотографиите. Това явление няма име. Всеки го нарича по различен начин. Гений, талант, сияние… Каквото и да е то, едно е сигурно – обективът го улавя и образът свети дори от остарелите вече черно-бели снимки. Този огромен мъж, с грубовати черти и силна челюст не може да не събуди интерес у всеки. И същевременно цялата тази мъжка грубост влиза в силен конфликт с двете големи кафяви очи, побрали и видели толкова много неща за 61 години.

Ърнест Хемингуей
Getty Images

Животът на Хемингуей е една непрестанна борба. Битките, които води не свършват до последния му дъх. Всичко в този човек си противоречи. Най-голямото противоречие обаче е това, че това е мъж с душата на пеперуда и тялото на лъв. Онази пеперуда, която е толкова ефирна и усеща дори най-малкия повей на вятъра. Тази, която никога не лети в правя линия, винаги се лута, каца върху някое красиво цвете (в случая жена) за да създаде илюзията, че ще остане върху него вечно, а после за миг отново отлита. На другия полюс е огромният хищен лъв, който живее като цар на Саваната. Лъвът, който ходи бавно по нагорещената земя, убива безскрупулно, и предпочита да умре като цар, отколкото да позволи нещо да не се случи както той иска. Точно такъв е най-великият американски писател. Груб отвън и деликатен отвътре.

Първата битка е тази с майка му. Грейс Хол Хемингуей е музикант по професия. Майка на 4 деца  и амбициозна до краен предел, тя задължава Хемингуей да стане музикант. Когато е дете, тя го облича като момиче, за да прилича на сестра си. Отношенията между тях завинаги ще останат крехки, а в бъдеще синът й дори ще я нарече „кучка“. Типично в негов стил. Рязък и лаконичен. Като книгите му.

Ърнест Хемингуей
Getty Images

Всичко в романите на Хемингуей е изтръскано от ненужното, остава само същественото. Онова, което ще придвижи историята напред, ще хвърли светлина върху героите и ще накара читателя да настръхне. Всичко е толкова реално, че дори днес, в XXI век, имаш чувството, че циганката Пилар от „За кого бие камбаната“ ще излезе от страниците и ще насочи пушката си към теб. Мъжете са груби, водят войни, убиват се като кръвожадни зверове и са безскрупулни. Живеят като за последно, независимо дали убиват или правят любов. Също като създателя си, Робърт Джордан от „За кого бие камбаната“ преминава през крайности, за да докаже накрая, че никой мъж не е толкова силен. Че слабости има всеки, и че дори най-едрият и най-силният може да изчезне и да се погуби в собствената си вселена. Защото когато мъжът намери своята Мария, борбата престава да има значение.

Животът на Ърнест Хемингуей е един безкраен празник точно като заглавието на неговия автобиографичен роман, превърнал се в шедьовър. Геният на американската литература така и не завършва колеж. Започва кариерата си като журналист във вестник. Никога не се разделя с бурния си нрав. Иска да бъде част от въртележката, която върти света. През второто десетилетие на ХХ век тази въртележка е Втората световна война. Не го приемат в армията заради проблем с едното око, но успява да стане шофьор на линейка и за първи път среща ужаса, който години по-късно ще се отрази на страниците на „За кого бие камбаната“ и „Сбогом на оръжията“. Ранен е почти смъртоносно в крака, но след тежка операция се възстановява.

Ърнест Хемингуей
Getty Images

Приключенията в живота му следват едно след друго. След войната започва най-романтичният период в живота му. През 1921 г. със съпругата му, Хадли Ричардсън, се местят от Чикаго в Париж. Градът, който е в разцвета си през 20-те години, обещава на всяка бедна двойка само мизерия, несигурност, алкохол, бохемски живот… и любов. Хемингуей пише разкази и двамата живеят ден за ден. Тук се запознава със своите ментори Езра Паунд и Гертруд Стайн и заформя приятелство със Скот Фицджералд. След години бурният му нрав ще доведе дотам, че ще се скара с всички тях. Но през 20-те години животът е само „Безкраен празник“.

Слънцето в литературната му кариера изгрява през 1926 г. с публикуването на романа „И изгрява слънце“. Талантът на писателя е признат и следват десетилетия, в които той не спира да пътува и да пише. Изключение прави десетгодишната творческа пауза, но накрая, през 1952 г.,  е публикуван „Старецът и морето“. Книгата му донася Нобелова награда за литература.

Истината е, че този автор няма най-добра книга. Всичко от „И изгрява слънце“ до романите му издадени след смъртта му е най-добро. Всичко свети по своя уникален начин. „Безкраен празник“ например говори за лудостта на младостта и вярата, че морето наистина е до колене, „За кого бие камбаната“ е разказ за каузата на бореца и любовта, „Старецът и морето“ е борбата за оцеляване и приятелството… Геният живее навсякъде между хилядите изписани страници, написани на крак и редактирани с часове, докато бъдат намерени верните думи.

Ърнест Хемингуей
Getty Images

Битката със себе си. Вечната, най-важна, най-трудна и непрестанна – това е битката на Ърнест Хемингуей. Кой знае къде започва тя? Кой знае каква е причината за 61-годишната война в душата на писателя. Едва ли и той самият е знаел. Можем ли да кажем дори , че я е загубил? На 2 юли 1961г. Хемингуей се самоубива с любимата си пушка – „Винченцо Бернардели“. Това е краят на неговата борба, но дали е загуба?

Както пише Е.Е.Шмит в чудесния си роман „Оскар и розовата дама“, „Болестта е като смъртта – тя не е наказание, тя е факт.“ Самоубийството на Хемингуей е факт – физическият край на една личност, живяла бурен бохемски живот, опитала от всички сладости и гадости, които може да поднесе животът.

Трябва ли изобщо да има загуби и победи? Може би за Папа трябва. За всички хора на литературата обаче със сигурност е по-важно, че животът, благодарение на литературния му талант, е един безкраен празник, в който и слънце изгрява, и всички казваме сбогом на оръжията сред зелените хълмове на Африка, плачем и се смеем със „Старецът и морето“ и няма значение за кого бие камбаната. Защото тя бие за нас.

Благодарим ти, Папа!

 
 

Съпругът на Маргарет Тачър мразел Пол Маккартни

| от chr.bg |

Новооткрити документи показват, че съпругът на британския премиер Маргарет Тачър, Денис, не гледал с добро око на сър Пол Маккартни и сложил въпросителна срещу името му в списък на поканени гости на „Даунинг стрийт 10 „, предава Асошиейтед прес.

Много ВИП персони по света биха дали мило и драго, за да имат сред гостите си поп величия от калибъра на бившия член на „Бийтълс“ Пол Маккартни. Но не на такова мнение бил съпругът на Желязната лейди, Денис Тачър. През 1988 година му бил представен проектосписък на гостите, които ще бъдат поканени на гала вечеря в резиденцията на премиера. Господин Тачър поставил въпросителна срещу името на сър Пол. В полето той написал, че е „неудачно и смущаващо да бъдат канени хора, които публично са си позволявали да хулят премиера“.

Документите показват, че Денис Тачър сложил въпросителни и срещу имената на любимия водещ на природонаучни предавания Дейвид Атънбъро и на певицата Шърли Беси.

 
 

Все повече стават прекратените поръчки на Tesla Model 3

| от chronicle.bg |

Прекратените поръчки на Tesla Model 3 набират сериозна скорост в последните няколко седмици. Според компанията Needham & Co. исканията за връщане на депозита за новата електрическа кола на достъпна цена вече надвишават заявките за купуването ѝ.

Средно една на всеки четири поръчки за Tesla Model 3 е прекратена, което е два пъти повече спрямо миналата година. Потребителите трябва да платят депозит от хиляда долара за резервация на колата, който компанията връща при отказ. След това трябва да платят още 2500 долара за избор на версия, а остатъка плащат при доставката на колата. Времето за чакане за получаване на Tesla Model 3 е от 4 месеца до 1 година и купувачите на базовия модел може да чакат чак до 2020 г.

От своя страна Tesla отрича това, че отказите изпреварват новите поръчки, и твърди, че е актуализирала времето за чакане, което вече е от 6 до 9 месеца.