13 май – световен ден на Фалун Дафа

| от chronicle.bg |

Милионите последователи на Фалун Дафа в света днес отбелязват Световния ден на Фалун Дафа, известен още като Фалун Гонг, и честват рождения ден на Учителя Ли Хонгджъ.

Фалун Дафа е древна система за усъвършенстване от Буда школата, направлявана от характеристиката на вселената Джън-Шан-Жен (Истинност-Доброта-Търпение).

За да позволи на повече хора да се усъвършенстват към високи нива, през 1992 г. г-н Ли Хонгджъ представя пред обществеността принципите на вселената на достъпен език под формата на чигонг семинари. Самоусъвършенстването представлява постоянен процес на подобряване на съзнанието и тялото, при който човек може да се култивира до по-висша форма на живот и, ако спазва принципите на вселената, да се завърне към своята първоначална, истинска същност. Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения, които усъвършенстват тялото и коригират проблемите със здравето. Практиката се разпространява от уста на уста и за седем години практикуващите в Китай стават около 100 милиона души.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 държави по света. И от началото на 21-ви век всяка година на 13 май площадите и улиците на големите градове се изпълват с цветни и красиви паради, музикални и сценични спектакли с участието на хиляди практикуващи, които известяват на света, че Дафа е дошъл, а с него и шансът за хората да възвърнат своя морален компас.

2
Ню Йорк 2017 г. / Снимка „Епок таймс“

Чрез парадите си десетки хиляди практикуващи почитат годишнината от представянето на Фалун Дафа пред обществото и засвидетелстват своята благодарност пред Учителя Ли Хонгджъ за ценната и изключително рядката възможност да се усъвършенстват в праведна школа. За 26 години милиони са облагодетелствалите се от практиката, доказала се с безспорно бързите и ефективни резултати по отношение на здравословното състояние, подобряването на характера и повишаването на морала. Книгите „Науката във Фалун Гонг“ и „Възраждане на живота и надеждата – лечебната сила на Фалун Дафа“ описват хилядите документирани случаи на чудотворно възстановилите се от тежки и хронични заболявания, фрактури и задълбочени психични състояния като депресии, фобии, аутизъм и др.

3
Южна Корея, 2013 г. / Снимка „Минхуей“

Фалун Дафа набляга на подобряването на моралните стандарти на човек и изискванията към практикуващите в това отношение са високи. От практикуващия се очаква да се придържа към принципите Истинност, Доброта и Търпение, които са многопластови и множеството им значения на по-дълбоко ниво могат да бъдат открити постепенно с напредването на усъвършенстването. От практикуващия се очаква да изостави мисленето и представите, формирани в обществото, и да започне да преценява заобикалящия го свят и житейския си път чрез Джън-Шан-Жен. Само чрез подобряване на шиншин (нравствеността), човек може да получи гонг енергия и да се издигне над дребнотемието на обществото.

Веднъж видели ползите за себе си, практикуващите бързат да разкажат на близките си и целия свят за тази чудодейна практика. Организират културни и информационни събития, участват във фестивали, арт проекти и паради. Така разпространението на Фалун Дафа придобива лавинообразен ефект и с всеки изминал ден броят практикуващи е по-голям от предишния.

4
Ню Йорк 2016 г. / Снимка „Епок таймс“

5
Г-н Ли Хонгджъ

И въпреки че в основата си Фалун Дафа е насочена навътре, към човешкото сърце и съзнание, тази промяна отразява положително върху цялото общество. Фалун Дафа възражда фундаменталните нравствени ценности в обществото и въплъщава достойнствата на най-древната културна традиция – китайската. Основателят на практиката г-н Ли Хонгджъ е получил стотици награди, прокламации и признания за своя принос към обществото и за живота на практикуващите. Номиниран е и за Нобелова награда за мир.

6
Парадът в Ню Йорк през 2016 г. / Снимка „Епок Таймс“

За съжаление, както историята е доказала неведнъж, и сякаш в съответствие с определени вселенски закони, истински доброто и праведното трябва да преминат през теста за издръжливост на противоположните сили. Случило се е и с будизма, и с християнството, случва се и с Фалун Гонг. От 20 юли 1999 г.

Китайската комунистическа партия започва да преследва Фалун Гонг, а последователите ѝ са подлагани на изтезания до смърт, на изтощителна работа в трудовите лагери, на промиване на съзнанието. Уволнявани са от работа, семействата им също стават жертва на репресии .

Документирани са хиляди смъртни случаи, а по косвени данни независими международни експерти правят заключение, че над милион и половина китайци са станали жертва на насилствено отнемане на органи, като преобладаващото мнозинство сред тях са Фалун Гонг практикуващи. Пластинираните тела, показвани в момента в София в изложбата „Човешкото тяло: Науката в нас“, също най-вероятно са на насилствено убити практикуващи Фалун Гонг.

7
Траурна процесия с банер „Спрете преследването на Фалун Гонг“

В част от парадите, посветени на празненствата по случай Световния ден на Фалун Дафа, преминава и траурна процесия. Участниците в тази процесия са облечени в бяло (цветът на траура в Китай) и отдават почит на несправедливо загиналите в геноцида срещу Фалун Гонг от 1999 г. насам.

 
 

Джъстин Бийбър и Хейли Болдуин са сключили таен брак

| от chronicle.bg |

Любопитна (може би, за някои) новина дойде от актьора Алек Болдуин. Става дума за племенницата му Хейли Болдуин, която знаем, че от известно време се среща с Джъстин Бийбър.

Според Алек Болдуин двамата обаче са направили следващата стъпка и са сключили брак.

Журналисти питаха актьора какъв съвет би дал на Бийбър и той каза: „Да продължава да работи . . . Да не спира да работи“. Той добави, че е добре семейните хора в шоубизнеса да координират графиците си, за да бъдат заедно възможно най-много време.

В четвъртък миналата седмица Джъстин Бийбър и дъщерята на Стивън Болдуин бяха забелязани в брачното отделение на градския съд в Ню Йорк, след което феновете им веднага бяха решили, че са ходили за разрешително за брак, но в петък Хейли Болдуин отрече в Instagram да има такова нещо.

 
 

Дж. К. Роулинг потвърди фенска теория

| от chr.bg |

Хърмаяни Грейнджър е известна с патологичното си коригиране на останалите, най-известното от които е на заклинанието „левиОса“, а не както Рон Уизли си мислеше „левиосА“. Дълго време читателите също имаха нужда от една Хърмаяни до себе си, защото често бъркаха произношението на много от персонажите в книгата, включително и нейното. Поне докато Дж. К. Роулинг не включи параграф в „Огнения бокал“, където обяснява как точно се произнася името на малката вещица.

Туит от фен на книгите засегна отдавна съществуваща теория за този параграф. В него нашият сънародник Виктор Крум нарича Хърмаяни „Хър-май-оун“. Тя го поправя като казва „Хър-май-ъ-ни“, бавно и ясно. Магьосникът обаче повторя „Хърм-оун-нини“, на което момичето се засмива и казва „Достатъчно близо“. Джоан Роулинг отговаря на туита като потвърждава, че е написала сцената, за да научи читателите как правилно се произнася името.

„Хари Потър и Огнения бокал“ излезе през 2000 година след 3 години мъки и фрустрация относно произношения. Как да знаем, че т-то във Волдеморт е глухо?

С първия филм от серията се сложи край на всякакви артикулярни съмнение. Той също така изстреля Ема Уотсън във върховете на Холивуд. Тя игра в „Beauty and the Beast“ и „The Circle“, а скоро получи място и в „Little Women“. Роулинг пък продължава с „Fantastic Beasts And Where To Find Them“ и „Fantastic Beasts: Crimes of Grindlewald“, който предстои на 16 ноември.

 
 

Audi Q8: върховният SUV на марката

| от chronicle.bg |

Хайде честито – изцяло обновеният Audi Q8 вече е в България. Луксозният SUV заяви претенциите и способностите си на демонстрация в Интер Експо Център, от която стана ясно, че обновеният модел е амбициран да постави нов стандарт в сегмента на премиум класа.

Моделът има едно от най-големите купета в класа си, нова система за управление на функциите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи за асистенция на водача.

Дизайнът: изчистени линии и силно изразени контури. Внушителна осмоъгълна версия на предната решетка Singleframe. Шест вертикални хромирани ламели, радиаторната решетка, правеща внушението за здравина и мощ. Благодарение на вратите без рамки на прозорците, типичната за спортните купета линия на покрива създава визуално впечатление за ниско преминаване по протежение на страничния силует на каросерията, завършвайки с дългия спойлер в края на автомобила. Задната част на каросерията е изпълнена в спортни компактни пропорции, с много нисък покрив и силно скосен прозорец.

Интересен елемент от колата е силовият тракт на новия Audi Q8 – той е базиран на новата mild хибридна технология (MHEV). В режим на намаляване на скоростта или пълно спиране, ремъчният стартер-алтернатор BAS преминава автоматично в режим на рекуперация, в който може да възстанови и съхрани в акумулаторната батерия до 12 кВт електроенергия. Работният режим на системата старт-стоп започва още при 22 км/ч, а в условия на реално пътно движение, технологията MHEV е в състояние да намали разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

Audi_Q8_2018_1

Концепцията за управление на функциите в новия Audi Q8 не изисква почти никакви бутони, превключватели и регулатори на арматурното табло и е изцяло фокусирана върху двата сензорни екрана с висока разделителна способност.

Audi Q8 дебютира в Европа с двигател 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI. Средният разход на гориво е между 6,8-6,6 литра на 100 км. Максималната му мощност е 210 кВт или 286 к.с, а максималният въртящ момент – 600 Нм.

Ускорението на големия SUV модел от 0 до 100 км/ч става за 6,3 секунди. Максималната скорост на Q8 e 245 км/ч. Предостатъчно за нашите пътища, а и не само. Нали знаете, повече от това – на писта.

Много е хубаво, че Q8 не е предвиден да се кара само по асфалт: благодарение на системата за постоянно двойно предаване quattro и клиренса от 254 милиметра, новото SUV Coupé може да продължи и в нивата.

Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с минимален обем от 605 литра, което може да се увеличи с лекота до 1 755 литра със сгъване на задните облегалки. Това е предостатъчно, за да побере два напречно разположени сета за голф. В случай че не сте голф-хора, този багажник означава и че може да отидете на къмпинг с петчленно семейство, без жената да се отказва да си носи ютията и с опция всяко дете да си носи собствения надуваем басейн.

Audi_Q8_2018_3

В тези време на умни коли няма как да не обърнем внимание и на интелигентната съврзаност, когато говорим за нови коли. Q8 е оборудван серийно със системата MMI navigation plus, която използва новия стандарт LTE Advanced за мобилен трансфер на данни. Навигационната система дава интелигентни предложения за избор на дестинация въз основа на предишни пътувания и черпи от опита на системата за продължителността на шофиране и натоварването на трафика. Маршрутът се изчислява онлайн от сървърите на доставчика на картова информация и навигационни услуги HERE, използвайки данни в реално време за общата пътнотранспортна обстановка.

Audi_Q8_2018_2

Приятен гъдел е управлението на част от функциите с гласови команди с разговорни фрази. Системата обработва всички въпроси и команди от страна на водача и неговите спътници по два начина – на основата на съхраняваната на борда информация и с помощта на много по-подробните масиви от данни и изчислителни възможности в облака. Това значи, че можете да изкажете въпросите и командите си към колата съвсем свободно, а системата ще разбере изречение като „Гладен съм“ и съответно ще даде своите предложения за намиращи се наблизо ресторанти.

Моделът се предлага в 11 тоналности на външното лаково покритие, включително най-новите цветове „Dragon orange“ и „Galaxy Blue“.

Audi Q8 вече може да бъде поръчван в България, като в дилърската мрежа има осигурени и тестови автомобили. Цените на модела в България стартират от 152 461 лв. с ДДС.

 
 

Ето защо финалът на „Game of Thrones“ се бави толкова

| от chr.bg |

Борбата за Железния трон продължава, а в понеделник „Game of Thrones“ напомни за господството си и на Емитата въпреки празната година. Продукцията спечели награда за драматичен сериал, за поддържаща мъжка роля на Питър Динкъл, както и за креативни изкуства: костюми, дизайн, грим, музикална композиция, миксиране, специални ефекти и каскади.

„Game of Thrones“ има един последен сезон да приключи епичната си история и един от създателите на сериала Давид Бениов обяснява защо се бави толкова.

„Финалният сезон отнема толкова време, защото е най-голямото нещо, което сме правили някога. Въпреки че е само 6 епизода ни отне доста повече снимачни дни от обикновено. Само подготовката за снимките в Белфаст беше около година. Мисля, че това, което създадоха актьорите и екипа, е изключително. Мисля, че когато хората го видят, ще разберат защо се проточи толкова дълго. Никой не е във ваканция, никой не се размотава. Просто този последен сезон има много повече, отколкото сме опитвали досега. Надявам се да си струва.“

И преди феновете да се затъжат за земята с дългите зими, Джордж Р. Р. Мартин напомня, че „приключват със сериала, но има 5 прикуъла в различен етап на развитие. Не се съвсем приключили все още.“

Последният 8 сезон ще се появи през 2019 година.