shareit

13-годишна почина след религиозен пост

| от chronicle.bg, по BBC |

Полицията в Индия разследва родителите на 13-годишно момиче, което почина, след като е постило 68 дни. 

Властите в Хайдарабад се опитват да установят дали Арадана Самдаря е била пронудена да пости. Родителите й настояват, че момичето само е пожелало да спази поста според джайнизма – една от най-старите религии в света. Случаят предизвика дебат за религиозния пост в Индия. Арадана е живяла 68 дни само на варена вода. Два дни, след като спира постенето миналата седмица, тя умира.

Според специалисти е възможно човек да издържи без храна до два месеца. Говорител на полицията съобщи, че разследването срещу родителите е започнало, след като активисти са подали жалба.

Срещу родителите се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. И майката, и бащата на момичето са заможни бижутери в Хайдарабад и отричат да са принуждавали дъщеря си да пости.

Тя им е поискала разрешение, преди да започне поста си с пълно въздържание от храна, но след 51-ия ден, родителите я помолили да спре. Тя обаче не пожелала да се откаже от начинанието си.

Защитници на правата на децата отхвърлят твърденията на родителите. Спред тях цялата страна трябва да бъде засрамена от факта, че такива практики все още съществуват. Гуруто на баща й посъветвал дъщерята да пости 68 дни, за да бъде бизнесът му доходоносен, твърди Ачиут Рао от активистите. Според него момичето е карано да пие само вода от изгрев до залез, без сол, лимон или нещо друго във водата.

Рао критикува семейството и за това, че е направило погребална процесия, възхвалявайки дъщеря си като светица. „Шокиращият аспект е, че семейството е щастливо, че тя е имала редкия шанс да бъде взета от Господ“, казва още той.

Продължителният пост е популярен сред джайнистите – малка религиозна група в Индия. Активисти многократно са критикували различни практики на вярващите като например сантара – практика, в която джайнистът се отказва от храна и вода с намерението да се подготви за смъртта.

Смъртта на 13-годишното дете отново постави въпроса за тези практики.

Постите са характерни и за други религии – мюсюлманите не приемат вода и храна между изгрев и залез по време на свещения месец Рамадан, християните постят по време на великите пости, евреите постят за Йом Кипур, а индусите – по различни религиозни причини. Никоя от тези религии обаче не одобрява постене до смърт.

Джейнистките лидери обаче многократно са защитавали продължителните пости. Според тях бременните и хората, които не са добре здравословно, не трябва да постят. Няма обаче проблем с постенето на деца.

 
 
Коментарите са изключени