shareit

10 години от убийството на Анна Политковская

| от chronicle.bg |

Преди 10 години бе разстреляна Анна Политковская. Поръчителят не е установен. Не смейте да казвате, че убийството е разкрито“ – под този наслов опозиционният руски в. „Новая газета“ помества на сайта си редакционно видеообръщение, в което журналистите изразяват „яростта си“ в деня на скръбната годишнина.

На 7 октомври 2006 г. руската опозиционна журналистка Анна Политковская, изобличавала по-специално нарушенията на човешките права в Чечения, бе застреляна на 48-годишна възраст във входа на блока си в Москва.

Във видеоклипа журналистите от вестника държат листове хартия, на които е описано разследването на престъплението. Той е придружен с материал, разказващ за пропуски и нарушения, допуснати според изданието от разследващите.

Редакцията заявява, че изпитва „ярост към онези, които посмяха да замислят това, към онези, които посмяха да го сторят. И ярост към онези, които не правят нищо, за да открият поръчителя на убийството“.

„Чувстваме ярост, когато представители на държавата лъжат, като казват, че случаят е разкрит“, се казва в статията. Сред тях се посочват говорителят на федералното следствие Владимир Маркин и зам.-министърът на правосъдието Георгий Матюшкин.

По делото за убийството на журналистката бяха осъдени чеченецът Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови, бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов и бившият служител в московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков. Имаше два процеса – през 2008 г. съдебните заседатели се произнесоха за оправдателна присъда, но тя бе отменена от Върховния съд, припомня в тази връзка електронният в. „Медуза“.

През 2016 г. Владимир Маркин публикува книга, в която предположи, че в убийството на Политковская е замесен покойният вече руски бизнесмен Борис Березовски. Синът на убитата журналистка Иля Политковски, запознат с материалите по делото, отхвърли тази версия, казва онлайн издание.
Днес „поръчителят може да си поеме въздух спокойно и да заповяда премахването на друг някой, естествено ако още не го е направил“, констатират журналистите от „Новая газета“.

 
 
Коментарите са изключени