Вдъхновяващи мисли за велики хора

| от Амелия Понд |

Падате ли си по мъдри мисли? Повечето хора си падат. Мъдрите мисли концентрират в себе си прости правила за живота и онова, което ни заобикаля, и сякаш поднасят на тепсия концентрирани дози мъдрост, които четящия ги чак сега открива.

Едно клише гласи, че предимно тъпите хора харесват мъдри мисли. Защото харесвайки, споделяйки, цитирайки такива те по някакъв начин се чувстват съавтор на мъдреца изрекъл сентенцията преди тях. Съответно не са чак толкова тъпи.

И в това има доза истина, признай си…

Ето една мъдра мисъл за деня: „Има две житейски правила – Правило 1: Не се тревожи за дреболии. Правило 2: Всички неща са дреболии.“ Страшно клише е, но ти я подарявам. Между другото Ницше я е казал.

Ето и още една, тя е малко по-хард. Подгответе се: „На никого не му пука за тъпото ти мнение.“ Отново проста истина за живота побрана само в няколко думи. Авторът е неизвестен. Но е доста прав. Във времена на масова комуникация, свръх информираност, фалшиви новини, мнения на специалисти по всичко, всеки малоумник с телефон, базисни познания по правипис (като второто не е непременно задължително) и бърз интернет, твърдо вярва, че мнението му по някой въпрос е точно толкова релевантно, колкото и това на хора, по-големи специалисти в областта. Не, не е, братле. Почини си. На никого не му пука за теб, това не е лъжа.

5

Но да се върнем на мъдрите мисли. Пълненето на интернет пространството с такива е нормално да предизвика и обратната реакция – нишата за анти мъдрите мисли. Защото едно много важно правило в природата гласи, че… (и това е вид мъдра мисъл, която ще ви помогне много занапред, така че запомнете я) “всяко действие има равно на себе си противодействие”.

И ето тук някъде в кръга ви от хора, които цитират всичко от Бодлер до Елиф Шафак, е време да разчистите място за „вдъхновяващата“ страница на Unspirational. (https://www.instagram.com/unspirational/?hl=bg)

Unspiratonal е проект на няколко човека, които събират анти мъдри мисли и ги пускат за хората като тях самите. Страницата набира огромна популярностза последните 2 години и в момента има 669k последователи в Instagram, като броят им непрестанно расте. Самите потребители и почитатели на анти мъдрите мисли могат да пращат свои предложения и ако те са одобрени, да бъдат пуснати в акаунта. Което е чудесно, защото един ден и вие може да се наредите гордо до Елиф Шафак и да цитират и вас.

Не, Unspirational не са открили топлата вода, но създателите й са концентрирали най-дълбоките и болезнени анти мъдрости на едно място, написани върху приятни фонове, на каквито повечето любители на мъдри мисли обичат да си пишат статусите, и са ги пуснали за вдъхновение на останалите.

4

Ние ще извадим някои от най-добрите сред тях и ще ги анализираме за ваше удобство.

„Яж така все едно никой никога няма да те види гол.“

Каква по-добра истина от тази! Яденето на нещо, което обществото е анатемосало като „нездравословна храна“, е почти сведено до религиозна ерес. Да ядеш лоша храна е гадно, долно, отвратително, неправилно, а ти, който го правиш си лош, гаден, дебел и най-вероятно мазен човек. Всички обичат да си снимат храната, а колкото по-здравословна е тя, толкова по-добре. Дори и онези, които снимат и говорят за нещо нездравословно, всъщност го правят с намигане. По един леко ироничен начин. Ама иначе сериозно, как пък никой не се снима как плющи кюфтета, кебапчета или филии с лютеница!? Ако всички, които ядяха здравословна кухня онлайн бяха такива кулинари и healthy почитатели, светът щеше да е пълен със слаби, но гладни хора, които се молят на гигантско авокадо. Замислете се!!!

1

„Всички мразим аутфита ти, но ни е много страх да ти го кажем.“

Айде всички да не сме модни икони, а! Всички са стилни, слаби и щастливи. Не, бе, не са. Знаем, че когато никой не гледа и не те снима носиш анцузи, имаш гумени джапанки от „Илиянци“ или най-малкото пантофи от пазара за 5 лв., притежаваш поне пет чифта памучни гащи с разтеглен ластик, тениска с дупки и петна, дънки протъркани между краката (щото ядеш нездравословно, нали) и рокля, в която изглеждаш като мекица…

„Нова години, ти си същият.“

Равносметка, бла-бла, ще откажа цигарите/алкохола/наркотиците бла-бла… Не, бе, няма. Хубаво е, че има някой, който да ти го каже.

„Колкото повече вдъхновяващи мисли пуска някой, толкова повече се тревожа за него.“

Проста мисъл концентрирана в едно изречение. Разбира се, за вас, които пускате малоумни цитати, статуси върху фонове и друг вид bullshit, има специално място в Ада. Не се притеснявайте.

3

Още подобни вдъхновения може да откриете на страницата на Unspirational. Пожелаваме ви приятно анти мъдруване…

 
 

Момче излюпи патешко яйце, купено от супермаркет

| от chronicle.bg |

Чудили ли сте се някога дали е възможно да излюпите яйце, купено от магазина? Разбира се, че сте с чудили. 

Уилям Аткинс, на 14 години, от Уест Мидландс, Великобритания, си купува 12 патешки яйца на свободни патици от магазина. Вкъщи той поставя яйцата в специален инкубатор, който взима от eBay за 40 паунда и ги оставя там за 3 дни, докато не долавя пулс в едно от тях. Аткинс каза пред Daily Mail: „От този момент натам неизлюпеното пате растеше все по-голямо всеки ден.“

sei_52301713-c2a8

4 седмици по-късно патето се излюпва. То се казва Джеръми и за кратко ученикът се грижи за него като домашен любимец. Майката на Уилиям също остава изненадана, но решава, че не е добре момчето й да има пате като домашен любимец в стаята си и затова, когато пораства малко, го дават на местна ферма.

Това е третият опит на Уилям, който преди това е правил същите опити с пъдпъдъчи и кокоши яйца. 

Производителят на патешките яйца, които момчето използва, Клерънс Корт, признава, че е възможно да се излюпи някое от яйцата му, но е много трудно. Говорител на фирмата каза: „Разделянето на мъжките от женските патици става на ръка от няколко висококвалифицирани служители. Грешките обаче са неизбежни, Държим животните на малки групи, които могат да излизат навън. Докато са на открито, понякога се случва патиците да привлекат внимание то на някой див паток. Така въпреки че като цяло е много рядко женските патици да срещнат мъжки, това все пак е възможно.“

„Оплодените яйца са безопасни за консумация и без специална инкубация е напълно невъзможно да се различат от неоплодените яйца.“

 
 

Майк Тайсън предложил $10 000, за да набие горила

| от chronicle.bg |

Майк Тайсън е животно и тази история не е никак изненадваща. 

Бившият професионален боксьор разказа как е предложил $10 000 на служител в зоологическа градина, за да се бие с една от горилите. Причината била, че горилата тормозела другите себеподобни и Тайсън искал да я накаже. Служителят, разбира се, отказал офертата.

Майк Тайсън е известен, освен със спортните си постижения, и с любовта си към животните. Той дори снима предаване за Animal Planet, посветено на първата му любов. „Първото нещо, което някога съм обичал, е гълъбите. Те много приличат на хората.“ Затова и „иска да й разбие зурлата“.

Боксьорът е на романтична разходка в зоологическата градина с вече бившата му съпруга Робин Гивънс някъде в края на 80-те като парка отваря специално за него. „Платих на един от работниците да отвори парка само за мен и Робин“, казва шампионът пред The Sun.

„Когато стигнахме до клетката на горилите, имаше една горила, която биеше всички други. Те бяха толкова мощни, но очите им бяха невинни като на малки деца.“

 
 

Отиде си морякът от популярната снимка „V-J Day in Times Square“

| от chronicle.bg |

Американският моряк, който целува непознато момиче на Таймс Скуеър в Ню Йорк, празнувайки края на Втората световна война в популярната снимка V-J Day in Times Square, почина на 95 години.

Джордж Мендоса целува 21-годишната Грета Цимер Фридман на VJ Day (Victory over Japan Day – Денят на победата над Япония, от англ. ез.), а изображението им става иконично за този период от историята на Съединените щати.

Кадърът е снет от Алфред Айзенщад за списание Life. Самият той си отива през 2016 година, на 92.

Дъщерята на Мендоса, Шарън Молюр, каза, че баща й получава гърч след като пада в старческия си дом в Мидълтаун, Роудд Айлънд.

Фотографът разказва как вижда моряк, който тича сред тълпата на 14 август 1945 година и хваща всеки, който му попадне. „Аз тичах пред него с моята Leica и се опитвах да хвана хубав кадър, но все не успявах. В един момент обаче, неочаквано, видях, че хвана нещо бяло, обърнах се и ги щракнах. Ако мединската сестра беше с тъмни дрехи, никога нямаше да мога да направя снимката.“

Грета Фридман, работи като асистентка в зъболекарски кабинет, казва, че разбра за фотографията чак през 60-те години. „Не беше кой знае каква целувка. Някой просто празнуваше, нямаше нищо романтично.“

Не всеки обаче вижда снимката като нещо положително. Въпреки че тя е всеприета като момент на искрена радост, в модерните времена тя може да се счете за, както пише списание Time: „документиран акт на публичен сексуален тормоз.“

 
 

Провокативна галерия отваря врати в Лондон

| от chronicle.bg |

На 26 февруари тази година в Лондон ще бъде открита галерия, посветена на мъжкото тяло. 

За име на събитието неофициално се използват „The Night of a Thousand Cocks“ и „Penis Gallery“. Въпреки това галерията е сериозна в стремежа си да съсредоточи обществения разговор около връзката между мъжа и тялото му.

Организатор е сайтът Book of Man, а галерията е само част от редица събития, които се стремят да обсъдят „трудностите пред мъжете днес и да отбележат новото мнение за мъжествеността“.

На сайта всеки можеше да изпрати снимка на пениса си, но крайният срок вече изтече. „Пенисът е класически обект на притеснение за мъжете – голям ли е, малък ли е, широк ли е, странен ли е, крив ли е? Но това е тема, по която рядко говорим. В момента се наблюдава значително увеличаване на еректалните проблеми у младите хора и порнификацията на всичко около нас – затова и разговорът е толкова необходим. Накратко казано, пенисите, който виждаме, са 25-сантиметрови бухалки от желязо и никъде не можем да видим друг вид освен този. Затова и този разговор е толкова необходим: за да се чувстваме поне малко по-удобно в телата с и да разберем, че няма грешен отговор в тази област. Така се появи Penis Gallery, където всеки пенис е красив.“

Ако сте в Лондон или ви се ходи до Лондон – галерията ще е отворена от 19:00 до 22:00. Билети на място.