shareit

Вдъхновяващи мисли за велики хора

| от Амелия Понд |

Падате ли си по мъдри мисли? Повечето хора си падат. Мъдрите мисли концентрират в себе си прости правила за живота и онова, което ни заобикаля, и сякаш поднасят на тепсия концентрирани дози мъдрост, които четящия ги чак сега открива.

Едно клише гласи, че предимно тъпите хора харесват мъдри мисли. Защото харесвайки, споделяйки, цитирайки такива те по някакъв начин се чувстват съавтор на мъдреца изрекъл сентенцията преди тях. Съответно не са чак толкова тъпи.

И в това има доза истина, признай си…

Ето една мъдра мисъл за деня: „Има две житейски правила – Правило 1: Не се тревожи за дреболии. Правило 2: Всички неща са дреболии.“ Страшно клише е, но ти я подарявам. Между другото Ницше я е казал.

Ето и още една, тя е малко по-хард. Подгответе се: „На никого не му пука за тъпото ти мнение.“ Отново проста истина за живота побрана само в няколко думи. Авторът е неизвестен. Но е доста прав. Във времена на масова комуникация, свръх информираност, фалшиви новини, мнения на специалисти по всичко, всеки малоумник с телефон, базисни познания по правипис (като второто не е непременно задължително) и бърз интернет, твърдо вярва, че мнението му по някой въпрос е точно толкова релевантно, колкото и това на хора, по-големи специалисти в областта. Не, не е, братле. Почини си. На никого не му пука за теб, това не е лъжа.

5

Но да се върнем на мъдрите мисли. Пълненето на интернет пространството с такива е нормално да предизвика и обратната реакция – нишата за анти мъдрите мисли. Защото едно много важно правило в природата гласи, че… (и това е вид мъдра мисъл, която ще ви помогне много занапред, така че запомнете я) “всяко действие има равно на себе си противодействие”.

И ето тук някъде в кръга ви от хора, които цитират всичко от Бодлер до Елиф Шафак, е време да разчистите място за „вдъхновяващата“ страница на Unspirational. (https://www.instagram.com/unspirational/?hl=bg)

Unspiratonal е проект на няколко човека, които събират анти мъдри мисли и ги пускат за хората като тях самите. Страницата набира огромна популярностза последните 2 години и в момента има 669k последователи в Instagram, като броят им непрестанно расте. Самите потребители и почитатели на анти мъдрите мисли могат да пращат свои предложения и ако те са одобрени, да бъдат пуснати в акаунта. Което е чудесно, защото един ден и вие може да се наредите гордо до Елиф Шафак и да цитират и вас.

Не, Unspirational не са открили топлата вода, но създателите й са концентрирали най-дълбоките и болезнени анти мъдрости на едно място, написани върху приятни фонове, на каквито повечето любители на мъдри мисли обичат да си пишат статусите, и са ги пуснали за вдъхновение на останалите.

4

Ние ще извадим някои от най-добрите сред тях и ще ги анализираме за ваше удобство.

„Яж така все едно никой никога няма да те види гол.“

Каква по-добра истина от тази! Яденето на нещо, което обществото е анатемосало като „нездравословна храна“, е почти сведено до религиозна ерес. Да ядеш лоша храна е гадно, долно, отвратително, неправилно, а ти, който го правиш си лош, гаден, дебел и най-вероятно мазен човек. Всички обичат да си снимат храната, а колкото по-здравословна е тя, толкова по-добре. Дори и онези, които снимат и говорят за нещо нездравословно, всъщност го правят с намигане. По един леко ироничен начин. Ама иначе сериозно, как пък никой не се снима как плющи кюфтета, кебапчета или филии с лютеница!? Ако всички, които ядяха здравословна кухня онлайн бяха такива кулинари и healthy почитатели, светът щеше да е пълен със слаби, но гладни хора, които се молят на гигантско авокадо. Замислете се!!!

1

„Всички мразим аутфита ти, но ни е много страх да ти го кажем.“

Айде всички да не сме модни икони, а! Всички са стилни, слаби и щастливи. Не, бе, не са. Знаем, че когато никой не гледа и не те снима носиш анцузи, имаш гумени джапанки от „Илиянци“ или най-малкото пантофи от пазара за 5 лв., притежаваш поне пет чифта памучни гащи с разтеглен ластик, тениска с дупки и петна, дънки протъркани между краката (щото ядеш нездравословно, нали) и рокля, в която изглеждаш като мекица…

„Нова години, ти си същият.“

Равносметка, бла-бла, ще откажа цигарите/алкохола/наркотиците бла-бла… Не, бе, няма. Хубаво е, че има някой, който да ти го каже.

„Колкото повече вдъхновяващи мисли пуска някой, толкова повече се тревожа за него.“

Проста мисъл концентрирана в едно изречение. Разбира се, за вас, които пускате малоумни цитати, статуси върху фонове и друг вид bullshit, има специално място в Ада. Не се притеснявайте.

3

Още подобни вдъхновения може да откриете на страницата на Unspirational. Пожелаваме ви приятно анти мъдруване…

 
 
Коментарите са изключени