Вдъхновяващи мисли за велики хора

| от Амелия Понд |

Падате ли си по мъдри мисли? Повечето хора си падат. Мъдрите мисли концентрират в себе си прости правила за живота и онова, което ни заобикаля, и сякаш поднасят на тепсия концентрирани дози мъдрост, които четящия ги чак сега открива.

Едно клише гласи, че предимно тъпите хора харесват мъдри мисли. Защото харесвайки, споделяйки, цитирайки такива те по някакъв начин се чувстват съавтор на мъдреца изрекъл сентенцията преди тях. Съответно не са чак толкова тъпи.

И в това има доза истина, признай си…

Ето една мъдра мисъл за деня: „Има две житейски правила – Правило 1: Не се тревожи за дреболии. Правило 2: Всички неща са дреболии.“ Страшно клише е, но ти я подарявам. Между другото Ницше я е казал.

Ето и още една, тя е малко по-хард. Подгответе се: „На никого не му пука за тъпото ти мнение.“ Отново проста истина за живота побрана само в няколко думи. Авторът е неизвестен. Но е доста прав. Във времена на масова комуникация, свръх информираност, фалшиви новини, мнения на специалисти по всичко, всеки малоумник с телефон, базисни познания по правипис (като второто не е непременно задължително) и бърз интернет, твърдо вярва, че мнението му по някой въпрос е точно толкова релевантно, колкото и това на хора, по-големи специалисти в областта. Не, не е, братле. Почини си. На никого не му пука за теб, това не е лъжа.

5

Но да се върнем на мъдрите мисли. Пълненето на интернет пространството с такива е нормално да предизвика и обратната реакция – нишата за анти мъдрите мисли. Защото едно много важно правило в природата гласи, че… (и това е вид мъдра мисъл, която ще ви помогне много занапред, така че запомнете я) “всяко действие има равно на себе си противодействие”.

И ето тук някъде в кръга ви от хора, които цитират всичко от Бодлер до Елиф Шафак, е време да разчистите място за „вдъхновяващата“ страница на Unspirational. (https://www.instagram.com/unspirational/?hl=bg)

Unspiratonal е проект на няколко човека, които събират анти мъдри мисли и ги пускат за хората като тях самите. Страницата набира огромна популярностза последните 2 години и в момента има 669k последователи в Instagram, като броят им непрестанно расте. Самите потребители и почитатели на анти мъдрите мисли могат да пращат свои предложения и ако те са одобрени, да бъдат пуснати в акаунта. Което е чудесно, защото един ден и вие може да се наредите гордо до Елиф Шафак и да цитират и вас.

Не, Unspirational не са открили топлата вода, но създателите й са концентрирали най-дълбоките и болезнени анти мъдрости на едно място, написани върху приятни фонове, на каквито повечето любители на мъдри мисли обичат да си пишат статусите, и са ги пуснали за вдъхновение на останалите.

4

Ние ще извадим някои от най-добрите сред тях и ще ги анализираме за ваше удобство.

„Яж така все едно никой никога няма да те види гол.“

Каква по-добра истина от тази! Яденето на нещо, което обществото е анатемосало като „нездравословна храна“, е почти сведено до религиозна ерес. Да ядеш лоша храна е гадно, долно, отвратително, неправилно, а ти, който го правиш си лош, гаден, дебел и най-вероятно мазен човек. Всички обичат да си снимат храната, а колкото по-здравословна е тя, толкова по-добре. Дори и онези, които снимат и говорят за нещо нездравословно, всъщност го правят с намигане. По един леко ироничен начин. Ама иначе сериозно, как пък никой не се снима как плющи кюфтета, кебапчета или филии с лютеница!? Ако всички, които ядяха здравословна кухня онлайн бяха такива кулинари и healthy почитатели, светът щеше да е пълен със слаби, но гладни хора, които се молят на гигантско авокадо. Замислете се!!!

1

„Всички мразим аутфита ти, но ни е много страх да ти го кажем.“

Айде всички да не сме модни икони, а! Всички са стилни, слаби и щастливи. Не, бе, не са. Знаем, че когато никой не гледа и не те снима носиш анцузи, имаш гумени джапанки от „Илиянци“ или най-малкото пантофи от пазара за 5 лв., притежаваш поне пет чифта памучни гащи с разтеглен ластик, тениска с дупки и петна, дънки протъркани между краката (щото ядеш нездравословно, нали) и рокля, в която изглеждаш като мекица…

„Нова години, ти си същият.“

Равносметка, бла-бла, ще откажа цигарите/алкохола/наркотиците бла-бла… Не, бе, няма. Хубаво е, че има някой, който да ти го каже.

„Колкото повече вдъхновяващи мисли пуска някой, толкова повече се тревожа за него.“

Проста мисъл концентрирана в едно изречение. Разбира се, за вас, които пускате малоумни цитати, статуси върху фонове и друг вид bullshit, има специално място в Ада. Не се притеснявайте.

3

Още подобни вдъхновения може да откриете на страницата на Unspirational. Пожелаваме ви приятно анти мъдруване…

 
 

300 гейове разбиха спартанците в битката при Левктра

| от Радослав Тодоров |

В контекста на съвременните оживени полемики около термина „джендър”, прайдовете, ролята и правата на ЛГБТ общността в обществото е интересно да погледнем какви са били те през Античността.

Ако съвременния типичен гей обикновено е крехък мъж носещ розови ризки и работещ във фризьорски салон да кажем, то в Древна Елада той е бил далеч по-различен, дори съвсем противоположен на днешния.

В гръцката област Беотия, където се намира град Тива гейовете се явяват воинска прослойка от доблестни и уважавани мъже. За това говори многократно описваният от древните автори Свещен отряд на Тива.

Това е военна част от елитни бойци, съставен от 150 хомосексуални двойки, представляващ ядрото на тиванската армия. Отряда е сформиран от пълководеца Горгид през 378 пр.н.е. Той е създаден с идеята, че един влюбен мъж би имал мотивация да се сражава по-яростно и по-сплотено рамо до рамо с партньора си, пред когото не би искал да се изложи. Камо ли пък да побегне и да го изостави в боя, колкото и да е критично положението.

Трябва да се отбележи, че общественото мнение за хомосексуалните през Античността в цяла Елада е като цяло толерантно, а по-късно и в Рим. Макар при спартанците това да не е характерно, но за тиванците пък е. А при атиняните е характерна дори педофилията с млади момченца.

2

Изключение сред тези порядки прави известната и уважавана хетера (компаньонка) Фрина от Теспия. Тя обаче е предпочитана от мъжете не толкова поради външната си женска красота, колкото поради своята висока компетентност в политиката и философията, което за разлика от останалите жени в елинското общество я прави желан събеседник и за чисто „мъжки” приказки.

Въобще в повечето области на Елада на почит е атлетичността на мъжката физика и съответно самите мъже й се възхищават и боготворят в доста по-голяма степен от общоприетото днес. При олимпийските игри тогава всички участници се състезават чисто голи. Като само мъже имат правото да участват в тях, както и само мъже имат право да ги наблюдават като публика. На олимпийските игри участва и самият Александър Македонски, а и неговите хора впоследствие възприемат типичните елински вкусове и поведение спрямо мъжете.

Така по подобен начин и в Тива голяма част от иначе коравите и свирепи воини обичат и се възхищават на себеподобните си. Именно от такива е съставен Свещения отряд и впоследствие практиката показва, че той е изключително ефективен.

След Пелопонеските войни Спарта доминира над Елада и установява властта си включително и в Беотия където се намира Тива. През 371 пр.н.е. тиванците въстават водени от лидера си Епаминонд. Още в ранните си години той дава пример за бъдещия Свещен отряд като в една битка излага на краен риск своя живот за да спаси този на партньора си Пелопид, което ги сплотява за цял живот.

3

Епаминонд е прочут като доблестен воин с невероятна физика, но и като невероятно добър пълководец и тактик. А също и с още по-редки и ценни качества като неподкупност и липса на жажда за повече власт. Той никога не се жени през живота си въпреки обществения и политически натиск над него да остави наследници, най-вече синове разбира се. На това обикновено той отговаря, че победата при Левктра е негова дъщеря, която ще живее вечно.

Сблъсъкът при Левктра се завръзва на 6 юли 371 пр.н.е. когато в Беотия пристига спартанският цар Клеомброт заедно с 10 000 хоплити (тежковъоръжени пехотинци) от Пелопонес за да подчини отново областта. Беотийците, които пресрещат нашественика са на брой едва 6000, но разполагат с по-добра конница от пелопонеската, както и с по-добър стратег в лицето на Епаминонд.

Той предприема неочакван от врага и от общоприетото подход. Дотогава бойния строй наречен фаланга винаги е построяван в права линия и с разполагане на най-елитните части в дясното крило („крилото на честта”), където Клеомброт разполага елитния си отряд от 700 спартанци, а на лявото си крило – по-неопитните войници на пелопонеските си съюзници.

Епаминонд обаче решава да разположи ядрото си, заедно със Свещения отряд, в левия си фланг (тоест срещу десния на Клеомброт), а по-слабия си десен да дръпне на по-задни позиции. Така докато достигне врага до по-слабите му задни позиции той губи време и се разпилява, паралелно с това и тиванската конница успява да надделее над пелопонеската.
Отделно поради по-малобройните си сили той не се старае да ги разтегне така, че да покрият целия по-дълъг противников боен ред, ами ги скупчва по-близо, особено в ядрото, където подсилва дълбочината на строя – въвеждайки цели 50 редици от хоплити с копия, вместо стандартните между 8 и 12.

Така силния фланг атакува двойно по-бързо, докато слабия отстъпва и увлича врага.

Скоро след челния удар на двете фаланги пада убит спартанският цар Клеомброт, елитните спартанци все още се държат достатъчно здраво и удържат, докато Пелопид не въвежда в боя срещу тях Свещения отряд и не резбива фалангата им обръщайки ги в бягство. Виждайки какво става на десния фланг моментално се разбягват и пелопонесците от центъра и от левия фланг. В битката загиват над 4000 пелопонесци и само 300 беотийци. Смайващо е и, че отрядът на легендарните спартанци дава цели 400 убити от общо 700, катастрофална загуба от която те дълго след това не успяват да се възстановят и тяхната слава постепенно започва да залязва.

Парадоксалното е, че в зората на тяхната слава и могъщество, когато се води най-емблематичната тяхна битка при Термопилите през 480 пр.н.е. срещу безкрайните персийски орди на Ксеркс спартанците са само 300 хоплита. Точно толкова колкото са и тиванците от Свещения отряд, които ги разбиват при Левктра.

Тяхната слава и доминация обаче трае доста по-кратко, едва около четвърт век. След внезапната смърт на Епаминонд в битката при Мантинея тиванците се връщат към традиционната си отбранителна политика и скоро след това Атина ги измества от водещата им позиция в Елада, много от съюзниците на Беотия започват да се откъсват от влиянието й преминавайки на страната на Спарта или Атина.

4

Така Елада отново влиза в период на изтощителни политически и военни противоборства, докато накрая от север не се появяват македонците водени от Филип ІІ, бащата на Александър. Който междувпрочем в младините си пребивава за известен период в Тива и вероятно именно от тиванската фаланга взима и доразвива бъдещия модел на страховитата македонска фаланга, която под ръководството на сина му ще разбие всички армии от Босфора до Индия в следващите десетилетия.

Това бележи и края на Свещения отряд, който също е прегазен от многобройните македонски войски в битката при Херонея през 338 пр.н.е.

Нито един боец от тристата тиванци от отряда не се предава, всичките остават да се бият докрай и умират заедно рамо до рамо с партньорите си. Откривайки телата им след битката Филип заявява пред хората си: „Ще убия всеки, който се осмели да каже, че тези мъже са вършили нещо низко!”

 
 

12 паднали летни ангела от Instagram в топ фотопозата на 2018

| от chronicle.bg |

От английски глаголът „straddle“ означава „разкрачвам се“, „разтварям крака“, „възсядам“ и „яхвам“. А страдлърките са моделите и другите жени в Instagram, които разчитат на тази толкова модерна поза, за да съберат максимален брой сърчица в социалната мрежа.

Спокойно може да се каже, че „страдлингът“ е позата на Лято 2018. И в това няма нищо лошо и нищо случайно. Тази поза прибира корема назад, стяга бедрата и подчертава гърдите. Така че…нямаме нищо против да гледаме повече момичета в нея.

В галерията събрахме 12 „стадлърки“ от Instagram, които ще ви доставят сетивно удоволствие колкото ледена бира в жегав ден. Енджой дем!

 
 

Скоро ще ядем изкуствено месо

| от chr.bg |

Учени от холандската прохождаща компания „Моса мийт“ получиха финансиране от 10 млн. долараза стартиране на промишленото производство на изкуствено телешко месо, което ще служи за пълнеж на хамбургери, пише в. „Дейли мейл“.

Новата продукция може да се появи на пазара през 2021 г., а първите клиенти на „Моса мийт“ ще станат ресторантите. Методът за създаване на изкуствено месо е сравнително прост.

Синтетичното телешко се получава чрез стволови клетки от мускулна тъкан на обикновени крави. След това клетките, които притежават способността да се регенерират, се култивират в разтвор с хранителни вещества. Подобна храна първоначално беше разработена за космонавтите, но много скоро пролича нейният търговски потенциал.

Специалистите изтъкват, че след няколко години подобни продукти ще престанат да бъдат нещо необичайно, а освен изкуствено телешко е възможно да се появи и изкуствено пилешко месо.

 
 

„Бохемска рапсодия“: Рами Малек ще превземе и големия екран

| от chronicle.bg |

Рами Малек е познат най-вече с ролята в сериала „Mr. Robot“, която му донесе награда „Еми“. Но големия екран остава все още е слабо застъпен в биографията му. Дотук синеокият красавец е участвал предимно в независими филми като „Short Term 12″ и „Buster’s Mal Heart“. За щастие сме почти убедени, че Малек ще разбие големия екран тази есен в биографичния филм „Бохемска рапсодия“, който разказва за живота на фронтмена на Queen, Фреди Меркюри.

„Бохемска рапсодия“ е режисиран от Браян Сингър („X-Men“), а сценария е на номинираният за „Оскар“ Антъни Маккартън  („Теория на всичко“). Сюжетът проследява историята на  рок бандата от времето на основаването й до изкачването им на върха. Бен Харди, Гуилим Лий и Джоузеф Мазело играят Роджър Трейлър, Браян Мей и Джон Дийкън.

След множество тийзъри и един трейлър преди дни излезе първия официален трейлър на филма. Освен с култовата история на Queen, филмът стана известен и с уволняването на Брая Сингер като режисьор, след като беше обвинен в сексуален тормоз. После на мястото му дойде Декстър Флечър, чиято работа е била предимно на ниво монтаж, тъй като Сингер вече е бил заснел голяма част от филма.

20th Century Fox излиза по кината на 2 ноември.