Вдъхновяващи мисли за велики хора

| от Амелия Понд |

Падате ли си по мъдри мисли? Повечето хора си падат. Мъдрите мисли концентрират в себе си прости правила за живота и онова, което ни заобикаля, и сякаш поднасят на тепсия концентрирани дози мъдрост, които четящия ги чак сега открива.

Едно клише гласи, че предимно тъпите хора харесват мъдри мисли. Защото харесвайки, споделяйки, цитирайки такива те по някакъв начин се чувстват съавтор на мъдреца изрекъл сентенцията преди тях. Съответно не са чак толкова тъпи.

И в това има доза истина, признай си…

Ето една мъдра мисъл за деня: „Има две житейски правила – Правило 1: Не се тревожи за дреболии. Правило 2: Всички неща са дреболии.“ Страшно клише е, но ти я подарявам. Между другото Ницше я е казал.

Ето и още една, тя е малко по-хард. Подгответе се: „На никого не му пука за тъпото ти мнение.“ Отново проста истина за живота побрана само в няколко думи. Авторът е неизвестен. Но е доста прав. Във времена на масова комуникация, свръх информираност, фалшиви новини, мнения на специалисти по всичко, всеки малоумник с телефон, базисни познания по правипис (като второто не е непременно задължително) и бърз интернет, твърдо вярва, че мнението му по някой въпрос е точно толкова релевантно, колкото и това на хора, по-големи специалисти в областта. Не, не е, братле. Почини си. На никого не му пука за теб, това не е лъжа.

5

Но да се върнем на мъдрите мисли. Пълненето на интернет пространството с такива е нормално да предизвика и обратната реакция – нишата за анти мъдрите мисли. Защото едно много важно правило в природата гласи, че… (и това е вид мъдра мисъл, която ще ви помогне много занапред, така че запомнете я) “всяко действие има равно на себе си противодействие”.

И ето тук някъде в кръга ви от хора, които цитират всичко от Бодлер до Елиф Шафак, е време да разчистите място за „вдъхновяващата“ страница на Unspirational. (https://www.instagram.com/unspirational/?hl=bg)

Unspiratonal е проект на няколко човека, които събират анти мъдри мисли и ги пускат за хората като тях самите. Страницата набира огромна популярностза последните 2 години и в момента има 669k последователи в Instagram, като броят им непрестанно расте. Самите потребители и почитатели на анти мъдрите мисли могат да пращат свои предложения и ако те са одобрени, да бъдат пуснати в акаунта. Което е чудесно, защото един ден и вие може да се наредите гордо до Елиф Шафак и да цитират и вас.

Не, Unspirational не са открили топлата вода, но създателите й са концентрирали най-дълбоките и болезнени анти мъдрости на едно място, написани върху приятни фонове, на каквито повечето любители на мъдри мисли обичат да си пишат статусите, и са ги пуснали за вдъхновение на останалите.

4

Ние ще извадим някои от най-добрите сред тях и ще ги анализираме за ваше удобство.

„Яж така все едно никой никога няма да те види гол.“

Каква по-добра истина от тази! Яденето на нещо, което обществото е анатемосало като „нездравословна храна“, е почти сведено до религиозна ерес. Да ядеш лоша храна е гадно, долно, отвратително, неправилно, а ти, който го правиш си лош, гаден, дебел и най-вероятно мазен човек. Всички обичат да си снимат храната, а колкото по-здравословна е тя, толкова по-добре. Дори и онези, които снимат и говорят за нещо нездравословно, всъщност го правят с намигане. По един леко ироничен начин. Ама иначе сериозно, как пък никой не се снима как плющи кюфтета, кебапчета или филии с лютеница!? Ако всички, които ядяха здравословна кухня онлайн бяха такива кулинари и healthy почитатели, светът щеше да е пълен със слаби, но гладни хора, които се молят на гигантско авокадо. Замислете се!!!

1

„Всички мразим аутфита ти, но ни е много страх да ти го кажем.“

Айде всички да не сме модни икони, а! Всички са стилни, слаби и щастливи. Не, бе, не са. Знаем, че когато никой не гледа и не те снима носиш анцузи, имаш гумени джапанки от „Илиянци“ или най-малкото пантофи от пазара за 5 лв., притежаваш поне пет чифта памучни гащи с разтеглен ластик, тениска с дупки и петна, дънки протъркани между краката (щото ядеш нездравословно, нали) и рокля, в която изглеждаш като мекица…

„Нова години, ти си същият.“

Равносметка, бла-бла, ще откажа цигарите/алкохола/наркотиците бла-бла… Не, бе, няма. Хубаво е, че има някой, който да ти го каже.

„Колкото повече вдъхновяващи мисли пуска някой, толкова повече се тревожа за него.“

Проста мисъл концентрирана в едно изречение. Разбира се, за вас, които пускате малоумни цитати, статуси върху фонове и друг вид bullshit, има специално място в Ада. Не се притеснявайте.

3

Още подобни вдъхновения може да откриете на страницата на Unspirational. Пожелаваме ви приятно анти мъдруване…

 
 

Сериалът „Забравена“ ще има втори сезон

| от chronicle.bg |

След първоначалния успех на първия сезон на сериала „Завръщане“ (Absentia) беше очаквано да видим какво още може да се случи с агент Емили Бърн. За щастие на феновете й, вече е ясно, че сериалът „Забравена“, ще се завърне през 2019. Продукцията вече е в ход, а снимките отново ще бъдат изцяло в България – основно в София, покрайнините и подбрани локации.

В главната роля отново ще видим сърбо-хърватката, известна у нас от сериала „Касъл“ – Стана Катич.

Докато е по следите на известен бостънски, сериен убиец, агентът от ФБР Емили Бърн (Катич) изчезва без следа и е обявена за мъртва. Шест години по-късно, е открита в изоставена хижа в гората, полужива и без никакъв спомен за случилото се с нея през целия период, в който е била в плен. Завръщайки се вкъщи, тя разбира, че съпругът ѝ Ник (Патрик Хюсингер) се е оженил повторно, а синът ѝ е отглеждан от друга майка, всъщност единствената, която детето познава. Твърдо решена да събере липсващите парчета от пъзела, Емили скоро се оказва въвлечена в нова серия от убийства.

Във втори сезон, след като успява да открие похитителя си и да го убие, Емили отново се опитва с всички сили да установи нормални отношения със сина си Флин и бившия си съпруг Ник. Но, обсебена от търсенето на отговори на въпросите, които остават неразкрити, тя попада на следите на сериен убиец и неусетно е въвлечена в конспирация, която този път може да струва много повече от безопасността на семейството ѝ. И във втори сезон ще видим Патрик Хюсингер в ролята на бившия съпруг на Ейми и специален агент Ник Дюран.

Zabravena_1_1

Изпълнителен продуцент и режисьор е Одед Ръскин (False Flag), заедно с Джули Глюксман, Стана Катич и Мария Фелдман, a AXN ще излъчва сериала. Режисьори на продукцията са Адам Сандерсън и Каша Адамик. Сериалът е създаден по идея на Гая Виоло и Мат Кирюлник.

Във втория сезон на „Забравена“, актьорският състав ще бъде допълнен от Матю Ле Невез (The Widow) и Наташа Литъл (The Night Manager). Ле Невез е в ролята на Кал Исак – бивш морски тюлен, склонен към обезоръжаващ оптимизъм, Кал познава демоните, които гонят Емили и се оказва лоялен и състрадателен партньор. Наташа Литъл е в ролята на специален агент Джулиан Гюнарсен – високо квалифициран и енигматичен профайлър от ФБР. Надарена с хладна ефективност, Джулиан се присъединява към бостънската служба на бюрото, след като смъртоносно терористично нападение разтърсва града. В новия сезон ще видим отново Ейнджъл Бонани, Нийл Джаксън, Кара Теобалд и Пол Фрийман.

 
 

Кен Киси: „По дяволите фактите! Ние искаме истории!“

| от chronicle.bg |

Днес ще оставим думите на един от най-значимите писатели на миналия век да говорят сами за него. Кенет Елтън Киси, известен просто като Кен Киси, е американски автор, който получава световно признание с романа си „Полет над кукувиче гнездо“, публикуван през 1962 г. и екранизиран през 1975 г. Филмът сам по себе си е класика – той е един от трите филма, спечелили „Големите 5″ – награди „Оскар“ за най-добър филм, режисура, сценарии, актьор (Джак Никълсън) и актриса (Луиз Флечър). „Полет на кукувиче гнездо“ е знаков роман в историята не само на литературата.

Авторът му е герой на контракултурата от 60-те, един от спомогналите за възхода на хипитата.

Романът се ражда, след като Киси се записва на курс по творческо писане при писателя Уолъс Стегнър. Първата му книга е непубликуваният роман „ZOO“ („Зоопарк“) и в нея се разказва за битниците от Сан Франциско. По-късно става платен доброволец в клиника, където трябва да приема наркотици, влияещи на ума, и да докладва ефектите им. Така се появява фонът в „Полет над кукувиче гнездо“. Всичко останало е някъде между реалността, приемането на редица вещества и гения на Киси.

В чест на 83-годишнината от рождението на Киси, споделяме любимите ни негови думи.

ken_kesey_980

От „Полет над кукувиче гнездо“

„Този свят принадлежи на силните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия.“

„Те бяха само две човешки души, между които бе прескочила искрата на съчувствието – единствената светлина, облекчаваща и тайнствена, която мъждее понякога в мрака на отчаянието и болката.“

„Разкош голям не искам – мангизи само в джо-о-оба, а кой не ме харесва, да си намери гро-о-оба.“

„Господи, в каква бездна от апатия хлътнахме всички, какъв позор, истински позор!“

„Щом изгубиш смеха значи си изгубил опорната си точка. Оставили се някой мъж да го мачка жена, дотам че да не се смее, той трябва да знае, че е изгубил едно от най-силните си оръжия. И ще започне да мисли, че тя е по-силна от него.“

„Какво друго е обществото ни, ако не една лудница. Какво друго е тази лудница, ако не един модел на нашето обществото!“

„За да станеш първокласен мошеник, трябва да се научиш да отгатваш какво иска противникът ти, как да го накараш да си помисли, че ще го получи.“

„Никой не се оплаква от мъглата. Сега вече знам защо: колкото и да е неприятна, поне можеш да се шмугнеш в нея и да си спокоен, че си в безопасност.“

„Но поне опитах! По дяволите, поне това успях да направя!“

one-flew-over-the-cuckoos-nest
Кадър от филма на Милош Форман „Полет над кукувиче гнездо“ (1975)

Кен Киси

„По дяволите фактите! Ние искаме истории!“

„Този, който търси отмъщение, копае два гроба.“

„Вземи каквото можеш и остави останалото да мине покрай теб.“

„Ако не се пазиш, хората ще те оседлаят. Ще правиш това, което искат или пък обратно – ще станеш инатлив като магаре и ще им правиш напук.“

„Не можеш да си наистина силен, докато не можеш да гледаш нещата от забавната страна.“

„Ако не се пазиш, хората ще те оседлаят. Ще правиш това, което искат или пък обратно – ще станеш инатлив като магаре и ще им правиш напук.“

 
 

Най-страхотните учителки в киното

| от chronicle.bg |

Смятаме, че заглавието е достатъчно красноречиво. А кога е по-подходящо време да покажем любимите ни учителки от големия екран, от днес – Първият учебен ден?

Помня отлично всяко начало на учебната година и очакването да чуем кой по какво ще ни преподава. Цяло лято имахме надежди да се срещнем с еди-кой-си преподавател, а друг се молехме на всички сили да не пресича пътя ни. Но каквото и да правехме, накрая имахме достатъчно представители и на двете групи.

Всеки е имал любим учител. И най-омразен такъв, който почти винаги се изравнява с първия след напускане на училището. Същото важи и за киното – почти всеки познава някой персонаж от екрана, когото би искал да срещне в реалната класна стая? Кой не би искал например, един час по Трансфигурация с професор Макгонагъл?

От властни и контролиращи даскалки, през вдъхновяващи музиканти по цигулка, пианистки, увлечени по ученика си, разкрепостена, но и сериозна млада преподавателка, до най-добрата (по наше мнение) учителка в киното изобщо, вижте галерията ни горе, в която сме събрали най-добрите учителки на киното. 

 
 

Грациите ни отново покоряват света!

| от chr.bg |

Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика спечелиха първите си златни медали на световното първенство в София. Те им бяха връчени след съчетанието на пет обръча.

Момичетата на Весела Димитрова – Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова, които можете да видите в галерията ни, получиха най-висока оценка – 23.300.

Втори след тях завърши отборът на Япония с 22.800, а трети е този на Италия с 22.550. Рускините останаха четвърти след груби грешки в съчетанието си.

Това е втори медал за момичетата ни на това 36-о световно първенство и трети за страната от този форум. В многобоя момичетата взеха бронз като така спечелиха и квота за олимпийските игри през 2020 в Токио.

Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн пък се пребориха за сребро в отборната надпревара. Следва надпреварата за медали на топки и въжета.