Вдъхновяващи мисли за велики хора

| от Амелия Понд |

Падате ли си по мъдри мисли? Повечето хора си падат. Мъдрите мисли концентрират в себе си прости правила за живота и онова, което ни заобикаля, и сякаш поднасят на тепсия концентрирани дози мъдрост, които четящия ги чак сега открива.

Едно клише гласи, че предимно тъпите хора харесват мъдри мисли. Защото харесвайки, споделяйки, цитирайки такива те по някакъв начин се чувстват съавтор на мъдреца изрекъл сентенцията преди тях. Съответно не са чак толкова тъпи.

И в това има доза истина, признай си…

Ето една мъдра мисъл за деня: „Има две житейски правила – Правило 1: Не се тревожи за дреболии. Правило 2: Всички неща са дреболии.“ Страшно клише е, но ти я подарявам. Между другото Ницше я е казал.

Ето и още една, тя е малко по-хард. Подгответе се: „На никого не му пука за тъпото ти мнение.“ Отново проста истина за живота побрана само в няколко думи. Авторът е неизвестен. Но е доста прав. Във времена на масова комуникация, свръх информираност, фалшиви новини, мнения на специалисти по всичко, всеки малоумник с телефон, базисни познания по правипис (като второто не е непременно задължително) и бърз интернет, твърдо вярва, че мнението му по някой въпрос е точно толкова релевантно, колкото и това на хора, по-големи специалисти в областта. Не, не е, братле. Почини си. На никого не му пука за теб, това не е лъжа.

5

Но да се върнем на мъдрите мисли. Пълненето на интернет пространството с такива е нормално да предизвика и обратната реакция – нишата за анти мъдрите мисли. Защото едно много важно правило в природата гласи, че… (и това е вид мъдра мисъл, която ще ви помогне много занапред, така че запомнете я) “всяко действие има равно на себе си противодействие”.

И ето тук някъде в кръга ви от хора, които цитират всичко от Бодлер до Елиф Шафак, е време да разчистите място за „вдъхновяващата“ страница на Unspirational. (https://www.instagram.com/unspirational/?hl=bg)

Unspiratonal е проект на няколко човека, които събират анти мъдри мисли и ги пускат за хората като тях самите. Страницата набира огромна популярностза последните 2 години и в момента има 669k последователи в Instagram, като броят им непрестанно расте. Самите потребители и почитатели на анти мъдрите мисли могат да пращат свои предложения и ако те са одобрени, да бъдат пуснати в акаунта. Което е чудесно, защото един ден и вие може да се наредите гордо до Елиф Шафак и да цитират и вас.

Не, Unspirational не са открили топлата вода, но създателите й са концентрирали най-дълбоките и болезнени анти мъдрости на едно място, написани върху приятни фонове, на каквито повечето любители на мъдри мисли обичат да си пишат статусите, и са ги пуснали за вдъхновение на останалите.

4

Ние ще извадим някои от най-добрите сред тях и ще ги анализираме за ваше удобство.

„Яж така все едно никой никога няма да те види гол.“

Каква по-добра истина от тази! Яденето на нещо, което обществото е анатемосало като „нездравословна храна“, е почти сведено до религиозна ерес. Да ядеш лоша храна е гадно, долно, отвратително, неправилно, а ти, който го правиш си лош, гаден, дебел и най-вероятно мазен човек. Всички обичат да си снимат храната, а колкото по-здравословна е тя, толкова по-добре. Дори и онези, които снимат и говорят за нещо нездравословно, всъщност го правят с намигане. По един леко ироничен начин. Ама иначе сериозно, как пък никой не се снима как плющи кюфтета, кебапчета или филии с лютеница!? Ако всички, които ядяха здравословна кухня онлайн бяха такива кулинари и healthy почитатели, светът щеше да е пълен със слаби, но гладни хора, които се молят на гигантско авокадо. Замислете се!!!

1

„Всички мразим аутфита ти, но ни е много страх да ти го кажем.“

Айде всички да не сме модни икони, а! Всички са стилни, слаби и щастливи. Не, бе, не са. Знаем, че когато никой не гледа и не те снима носиш анцузи, имаш гумени джапанки от „Илиянци“ или най-малкото пантофи от пазара за 5 лв., притежаваш поне пет чифта памучни гащи с разтеглен ластик, тениска с дупки и петна, дънки протъркани между краката (щото ядеш нездравословно, нали) и рокля, в която изглеждаш като мекица…

„Нова години, ти си същият.“

Равносметка, бла-бла, ще откажа цигарите/алкохола/наркотиците бла-бла… Не, бе, няма. Хубаво е, че има някой, който да ти го каже.

„Колкото повече вдъхновяващи мисли пуска някой, толкова повече се тревожа за него.“

Проста мисъл концентрирана в едно изречение. Разбира се, за вас, които пускате малоумни цитати, статуси върху фонове и друг вид bullshit, има специално място в Ада. Не се притеснявайте.

3

Още подобни вдъхновения може да откриете на страницата на Unspirational. Пожелаваме ви приятно анти мъдруване…

 
 

Патриша Аркет: Все още ми плащат по-малко, дори след Оскара

| от chronicle.bg |

Когато Патриша Аркет спечели Оскар за на най-добра поддържаща актриса за ролята си в „Boyhood“ на Ричард Линклейтър от 2014 година, тя прекара по-голяма част от времето си в борба срещу разликата в заплащанията на актьори и актриси. „За всяка жена, която е родила, за всеки данъкоплатец, за всеки гражданин, борили сме се за равните права на всички. Време е за равенство в заплащането и равенство на жените в САЩ.“

Речта й предизвиква аплодисментите на всички – от Мерил Стрийп до Дженифър Лорънс. Тя самата обаче все още се оплаква, че й предлагат работа, в която заплатата й не е същата като тази на колегите й мъже.

„Отказах няколко предложения, защото офертите, които ми направиха, бяха глупави по много грозен начин“

Аркет също така е получила предложение, в което тя е щяла да спечели процент от печалбите на филма, но след това е научила, че колегата й ще получи по-голяма заплата като цяло и следователно разплащателните структури не са равни. И Аркет, и колегата й са носители на Оскар.

Борбата й за равенство е оказала влияние на жени по целия свят. „Гледам едно момиче – сигурно на моята възраст или малко по-голяма. То сигурно ще се пенсионира с повече пари. Това ще даде отражение на живота й. Толкова много жени ми казват това – могат да хранят децата си, могат да изпратят сина си в университет, все важни и големи неща.“

Патриша се връща към телевизията още този месец в „Medium“ и „CSI: Cyber“. Тя също така играе Джойс Майкъл, работничка в затвор, която се влюбва „Escape at Dannemora“. Премиерата е на 18 ноември.

 
 

Астрид Линдгрен: От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

| от chronicle.bg |

През зимата на 1941 г. малката Карин Линдгрен се разболява от пневмония. Докато е прикована към леглото, майка й Астрид, в опит да разсее скуката, започва да разказа измислени истории за малко момиче с необикновена сила. Приказките се приемат повече от добре, и не само от Карин. Скоро приятелите и семейството искат още и още приказки за момичето, което критиците по-късно ще нарекат „кръстоска между Хъкълбери Фин и Супермен.“

Три години по-късно Астрид подарява за десетия рожден ден на дъщеря си специален подарък – напечатан екземпляр с приключенията на Пипи Дългото чорапче. Следващата година авторката, която вече е издала две успешни книги за деца, дава на издателя си да прочете книгата за Пипи. Останало сигурно го знаете. Останалото е история и една огромна тълпа от персонажи, с които милиони деца по света са отраснали.

Пипи, Томи, Аника, Емил, Карлсон, Дребосъчето, Ина, Алфред, татко Алфред, мама Алма, госпожа Петрел… все герои, благодарение на които малките и до днес обикват четенето. Обикват и Астрид Линдгрен, която не се страхува да говори на децата за смъртта.

Жената, която ни накара да обичаме четенето, да разберем някоя и друга хитрина за живота, е родена на днешната дата преди 111 години. В чест на днешната дата споделяме няколко нейни цитата.

Astrid-Lindgren-1994-Teaser-DW-Vermischtes-Stockholm-jpg

„Нямам нищо против да умра. Ще го направя с радост, но сега трябва първо да изчистя къщата.“

„Спокойствие и само спокойствие.“

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

„Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават. Тези, които сега са деца, един ден ще поемат бизнеса в свои ръце. Те ще решават проблемите на мира и войната и това в какво общество ще живеят — дали ще е подвластно на насилието, или ще е мирно.“

„Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи.“ (из „Пипи Дългото чорапче“)

Пипи Дългото чорапче

„От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.“

„Пиша, за да забавлявам детето в мен, но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

„Детство без книги – това не е никакво детство. Това е като да ти е отказан достъп до омагьосаното място, където можеш да отидеш и да намериш най-редкия вид радост.“

„Дай на децата любов, още любов и пак любов, и здравият разум ще дойде от само себе си.“

lindgren

„Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение.“

„Намирам, че мама е много чудновата, дето иска да си лягаме вечер, когато сме съвсем будни, а сутрин, когато спим, иска да ставаме.“ (из „Децата от улица „Тряскаджийска“)

„“Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?“ е също въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което аз самата бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство.“

„Лятото няма да трае вечно, той знаеше това, както го знаеше и Роня. Но си заживяха отново, като че ли то нямаше да има край, и доколкото им се удаваше, пропъждаха всички мъчителни размисли за зимата.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

 Астрид Линдгрен

„Ако съм озарила дори едно единствено детство, то тогава съм постигнала поне нещо в живота си.“

„Не искам да пиша за възрастни. Искам да пиша за читатели, които могат да правят чудеса. Само децата правят чудеса, докато четат.“

 
 

Jessie J с ужасно откровение пред публика

| от chronicle.bg |

Jessie J, чието пълно цяло име е Джесика Елън Корниш, сподели личен детайл от живота си пред публика на концерт във вторник вечерта.

30-годишната британска певица сподели как докторите са й казали, че не може да има деца. 

„Не ви казвам, искайки симпания, защото аз съм една от милионите мъже и жени, които минават през това и ще продължат“, каза тя пред феновете си в Royal Albert Hall в Лондон. „Това не е нещо, което ни определя. Исках да напиша тази песен за себе си в момент на болка и тъга, но и за да дам радост на себе си и на другите – да им дам нещо, което да слушат, когато стане трудно.“

И продължи: „Ако някога сте се срещали с това или познавате някой, който е, или сте загубили дете, знайте, че не сте сами и че си мисля за вас, когато пея тази песен.“

Певицата прекарва време с актьора Чанинг Тейтъм в последно време. Той беше и на концерта и след песента я подкрепи в Инстаграм.


Вижте тази публикация в Instagram.

This woman just poured her heart out on stage at the Royal Albert Hall. Whoever was there got to witness something special. Wow.

Публикация, споделена от Channing Tatum (@channingtatum) на

„Тази жена току-що изля сърцето си на сцената на  Royal Albert Hall“, пише Тейтъм. „Присъстващите станаха свидетели на нещо специално. Уау.“
Тейтъм и бившата му приятелка, Джена Дюън, съобщиха раздялата си през април след 9 години брак.
 
 

Самоуправляемите коли ще доведат до повече секс

| от chronicle.bg |

Според ново проучване, самоуправляемите автомобили ще доведат до повече секс в колата. Хората ще е по-вероятно да ядат, да спят и да мърсуват, когато автономните коли станат нещо нормално по улицата, според проучването публикувано в последния брой на журнала Annals of Tourism Research.

„Хората ще спят в колите си, което ще се отрази на крайпътните хотели. Дори може да се появят ресторанти на колела, в който човек влиза, за да се нахрани, докато пътува“, казва Скот Коен, ръководител на изследването, пред Fast Company magazine. „Това ни накара да се замислим какво още биха правили хората в колите си, веднъж щом не се налага да шофират. Разбира се, едно от тези неща съвсем разбираемо ще е секс.“

Автономните коли също така се очаква да сложат и проституцията на колела. „Не е толкова нереално да си представим червените фенери да станат червени фарове. Така проституцията става по-трудна са улавяне. Като цяло много нелегални неща се случват в колите на хората.“ Коен продължава: „Местата, където проституцията е легална, а регулаторите позволяват самоуправляващите се автомобили лесно да излязат на пътя, ще видим секса в колите без време. Очаквам това в Европа.“

Около 60% от американците вече са правили секс в кола според изследването, което предвижда това да е нормална практика след 2040.