shareit

Репликата на „Титаник“: лукс или лош вкус?

| от chronicle.bg |

Ако си мислите, че дълго отлаганият проект за създаването на точна реплика на потъналия преди 106 години презокеански лайнер „Титаник“ е потънал в забвение, помислете пак. Проектът за „Титаник 2″, също както сърцето на героинята от песента на Селин Дион, „ще продължава и продължава“.

Австралийският бизнесмен и политик Клайв Палмър, който стои зад противоречивия проект, обяви миналия месец, че работата е възобновена. Това се случва след като още през 2015 г. спор между него и китайското правителство замрази проекта. Идеята се появява през 2012 г., когато се навършват 100 години от потъването на кораба.

Според твърденията от тогава, новият кораб ще бъде идентично копие на известния лайнер, потънал на 15 април 1912 г. след сблъсък с айсберг.

За да се избегнат бедствията от историята, „Титаник 2″ ще разполага с достатъчно спасителни лодки, частите на корпуса ще бъдат заварени (а не занитени), необходимите и осъвременени системи за навигация и радар.

Планът е корабът да следва пътят на своя оригинал, превозвайки пътници от Саутхамптън до Ню Йорк, но също така ще обикаля и световните океани. Първото му пътуване ще бъде от Дубай към Ню Йорк и по план то трябва да се случи през 2022 г.

Корабът ще има девет палуби, на които ще са разположени общо 835 каюти, които могат да приютят 2 435 пътници. И точно както в „Титаник“, ще могат да се купуват билети първа, втора или трета класа. Всичко ще изглежда така, както е било в корабът на компанията White Star Line – включително и главното стълбище, с което всички знаем какво се случва във филма на Джеймс Камерън.

Това не единственото връщане в историята. През 2016 г. Китай започна да строи реплика на „Титаник“, която се строи на над 1000 км далеч от морето и струва 145 млн. долара. Идеята е репликата да стои постоянно в място край реката Qijang. Междувременно хора, които имат достатъчно пари, ще могат скоро да се гмурнат до останките на самия „Титаник“ в Атлантическия океан. Американската компания OceanGate планира първите пътувания за догодина като цената на един билет ще възлиза на 105 129 долара.

За мнозина обаче, пътешествия до останките на кораба и такива в кораби реплики са проява на изключително лош вкус. На практика все още не е ясно дали „Титаник 2″ някога ще види бял свят – или дали дори ще има организирани турове до останките на кораба.

Но едно е сигурно – 106 години след потъването на „Титаник“ интересът към него не намалява ни най-малко.

 
 
Коментарите са изключени