Реър вместо уел-дън?! Нещата, които ще преживеете, в кулинарното предаване

| от chronicle.bg |

Ако сте човек в зрялата възраст, имате някаква професия, която обаче не упражнявате (или упражнявате, но искате да усъвършенствате), фотогеничен сте, изпълнителен сте и най-важното – имате интересна лична история, която е смесица между „Портокал с часовников механизъм“ и „Историята на прислужницата“….

Честито! Вие сте идеалният кандидат за кулинарно риалити предаване. Готов сте да застанете под прожекторите в студиото пълно с лъскави готварски уреди, тонове авокадо, миди „Сен Жак“, казани с бульон консоме и продуктово позициониране.

Постъпвайки в такъв формат, със сигурност няма да скучаете. Дали ще ви е хубаво или лошо, зависи от това какво очаквате и на какво сте готов в замяна на още една седмица в предаването. Но скука няма да има. Нито за ас, нито за зрителите.

Уви, в някои от форматите готвенето прилича повече на претекст за създаването на скандал, отколкото на приготвяне на храна, но всичко е точно. На война, в любовта и в телевизията всичко е позволено.

Ето няколко съвета какво да правите, след като попаднете в бляскавото студио на кулинарното предаване (освен, че ще ви дават по телевизията).

Най-напред се пригответе да разкажете историята си. Тя е вашият ключ към задържането в състезанието. Може да готвите уникална разтривунка, но от тежката лична драма по-добро не е измислено в телевизията. За да си гарантирате задържането в ефир, изкачете Еверест, летете поне веднъж в космоса и уредете да ви отвлекат и да ви държат затворени в продължение на дни в земна яма в пустинята Атакама. След като оцелеете, ставате интересни за продуцентите и за аудиторията и ще носите рейтинг… накратко, ще се задържите едно стабилно време.

Другата алтернатива на драматичната лична история са крайностите. Все в някоя може да залитнете. Тук са нужни ярки, различни и многообразни персонажи, така че си намерете нещо което да ви отличава от всички други 7 млрд. души на планетата. Заложете на ексцентричен навик (например да правите лицеви опори докато режете лук). Крещете, крещете глупави неща, бъдете многознайко, интригант, смешник, свръхинтелигентен познавач – тези етикети много се харесват. Не забравяйте обаче и мантрата на 21 век – „Просто бъди себе си“, без нея също не може.

Вярно, че сте отишли там да готвите, но паралелно с това, ще станете обект на неконтролируемо крещене. Понякога дори само това ще ви се случва. Нищо. Няма страшно. То само за пред камерите. Не се сърдете и ако не приготвите ястието навреме – то и това е само за пред камерите. Не се напрягайте, когато някой ви се развика, мятайки плюнки по лицето ви, за пореден път – никой от зрителите не се впечатлява. Знаете ли защо? Ами защото (колкото и да не е за вярване) някои от тях наистина гледат тези предавания заради кулинарията. Тези хора повече се дразнят, че освен едни крясъци и кадър на пържещи се неща в тиган, не са видели нищо друго на екрана.

Но те не са прави. Никоя рецепта не може да е по-интересна от смъртния грях да изпечеш стека реър вместо супер мега гига ф*кин’ крейзи уел дън, след което да те направят на пастет.

Участието в такъв формат ще ви донесе последно, но не на последно място, нови контакти и запознанства. Те могат да варират от нова любов до спречкване, скандал или кръвна омраза до края на живота ви.

Освен този привлекателен развой на събитията, има и друг: ако сте готин човек, който не се появява по телевизията само за да го дават на телевизора, имате шанс едно такова участие да ви се отплати щедро. Със сигурност, ако искате да си изкарвате хляба с готвене, ще научите много нови неща, ще можете да стартирате собствен бизнес или кулинарен сайт/блог, ако сте просто любител. С две думи – дали ще излезете сух след гмуркането в родните кулинарни предавания, си зависи от вас.

 
 

Как ще изглежда класика на Хичкок в XXI век?

| от chronicle.bg |

78 години след като Алфред Хичкок създава класиката „Ребека“, която печели „Оскар“ за най-добър филм, а Джоан Фонтейн – за най-добра актриса, предстои да видим как ще изглежда романът на Дафни дьо Мюрие през XXI век.

Netflix и Working Title наемат британеца Вен Уитли, който да режисира за големия екран филма по сценарий на Джейн Голдман. В главните роли ще влязат Лили Джеймс и Арми Хамър, съобщава IndieWire.

Романът, публикуван през 1938 г. разказва историята на млада жена (Лили Джеймс), която пристига в новия си дом, имението „Мандърлей“, собственост на новия й съпруг, Максим де Уинтър (Арми Хамър). Битката е с починалта първа жена на Максим, Ребека и икономката на имението, госпожа Денвърс.

Предстои да разберем повече подробности около проекта, но дори на този етап новина за бъдещ филм на Лили Джеймс и Арми Хамър, римейк на вече съществуваща класика (и то на Хичкок!), заслужава вниманието ни.

Междувременно очакваме да видим Хамър във филма „On the Basis of Sex“, където си партнира с Фелисити Джоунс. А последната роля на Лили Джеймс беше във втората част на мюзикъла „Mamma Mia!“

 
 

Коя е думата на годината според Оксфордския речник?

| от chronicle.bg |

Щеше да е много хубаво думата да напомня само на Бритни и нейната песен, но не и когато Оксфордският речник я обяви за дума на годината.

Отново сме в онова време, когато (както показва тенденцията от предходните години) някоя дума с отрицателно значение става събирателна за цялата година. През 2017 г. беше леко обнадеждаващата нова дума в английския „youthquake“ (социално сътресение, предизвикано от революционна промяна сред младите хора), преди нея „post-truth“ (пост-истина).

Тази година е ред на думата „toxic“, която беше избрана от Оксфордския речник за дума на 2018 г. – токсичен, в смисъл на „отровен“, „зловреден“, „морално разрушителен“ и „опорочаващ“.

През последната година 45% повече хора са търсили значението на този термин в сайта на Oxford Dictionaries в сравнение с предходни периоди.

„Токсичен“ се отнася почти до всички явления, които белязаха годината… буквално и преносно“ коментират редакторите на речника, цитирани от Time. Думата е избрана не толкова заради броя на търсенията, а най-вече заради широкия обхват от теми, които обхваща.

Думата е свързвана и със сексуалното насилие и патриархата, тъй като съчетанието toxic-masculinity (токсична мъжественост) е едно от най-търсените за последните месеци. Друг аспект е свързан с притесненията на хората за околната среда и собственото им здраве (токсичен газ, токсични отпадъци).

„Toxic“ идва от гръцкото „toxikon pharmakon“, означаващо  „отрова за стрели“. Първото свидетелство за фигурирането й в Оксфордския речник е от 1664 г. в една книга за горите.

Сред претендентите за дума на годината са били „techlash“ (събирателно между „technologies“ и „backlash“, символизиращо негативна реакция) и „gaslighting“ (психологическо влияние върху човек, имащо за цел да внуши на обекта, че няма здрав разум). Освен тях в класацията попадат и  „incel“ („неумишлено самотни“ – субкултурно обозначение за мъже, които не успяват да намерят приятелка и обвиняват жените за това, че ги лишават от „правото им на секс“), „overtourism“ – „предозиране с туристи“ и „big dick energy“ – „високо самочувствие с покритие“.

 
 

Защо жените снимат бельото си в Туитър? #ThisIsNotConsent

| от chronicle.bg |

Жени от цял свят постват снимки на бельото си в Twitter след като 27-годишен мъж беше оневинен в съдебно дело за изнасилване в Ирландия, където бельото на тийнейджърка беше използвано като доказателство.

Защитата на мъжа в лицето на адвоката Елизабет О’Конел помоли съдебните заседатели да вземат предвид бельото, което момичето е носило. „Доказателствата сочат ли, че тя е била привлечена към обвиняемия и е била готова да се запознае с някого и да бъде с някого? Трябва да се има предвид начина, по който се е облякла. Тя е носела дантелени прашки.“

Използването на облекло като свидетелство за съгласие за полов акт беше счетено за неморално обвиняване на жертвата от много дами в интернет, които качиха снимки на своето собствено бельо с хаштага #ThisIsNotConsent (Това Не Е Съгласие – от англ.).

 

„Защитата на мъж, обвинен в изнасилване, предложи на заседателите да имат предвид бельото, което е носила 17-годишната обвинителка. В следствие на силно неприемливия коментар, призоваваме последователите ни да пуснат снимка на прашките/бикините си с хаштага #ThisIsNotConsent“

Сюзън Дилън, основателката на Twitter страницата „I Believe Her – Ireland“ и един от хората дали начало на хаштага, каза пред CNN, че се е надявала ние като общество да сме надживели тези архаични, обвиняващи жертвата, митове за изнасилването.

 
 

Хиляди блокчейн платформи са в опасност

| от chronicle.bg |

Във вечно променящото се киберпространство онлайн платформите за обмен на криптовалути не са толкова защитени от заплахи колкото вярват. От 2017 насам 14 блокчейн платформи са били жертва на кибератаки, което е довело до загубата на над 800 милиона долара. Нова дългосрочна атака е била открита и предотвратена от TAD GROUP, това е спряло кражбата на половин милион долара в криптовалута от голяма платформа за обмен.

Дългосрочната атака е била открита по време на пенетрейшън тест на една от най-големите платформи за обмен на криптовалута. Тя се е случвала в продължение на две години. В момента стотици платформи все още са застрашени от подобни атаки.

Блокчейн платформите са били цел на кибератаки още от самото си начало. Анонимността на транзакциите позволява на престъпниците да крадат безкомпромисно. Кражби на относително малки суми криптовалута следователно се случват често, но големите също не са изключение. Най-голямата кражба на Биткойн се случва през 2011, когато Mt. Gox, най-голямата платформа за обмен по това време, става жертва на кибератака за втори път. Откраднати са повече от 750,000 биткойна, което се равнява на около 350 милиона долара. Mt. Gox фалира преждевременно. За съжаление, повечето платформи не си взимат поука от това и атаките продължават. Много от атакуваните платформи са фалирали в следствие на това и потребителите са загубили парите си.

През 2017 количеството на кибератаките достига своя връх. Над 10% от ICO средствата са откраднати. През 2018, хакерите атакуват и частни ICO-та. Проектът TON на създателят на Telegraph – Пол Дурвон, е бил атакуван тази година. Киберкрадците са успели да откраднат над 35,000 долара.

TAD GROUP не може да разкрие името на тази скорошна атакувана платформа заради клиентската конфиденциалност. Въпреки това, техният Директор по Сигурността, Джошуа Алекзандър, ни предупреди, че вероятно много други платформи са застрашени. Алекзандър, който скоро е бил назначен в европейското представителство в Чертси, Обединеното Кралство, казва: „Колкото и страшно да звучи, за съжаление, това е слабост, която присъства в огромен брой ICO-та, които дори не подозират за нея.“

Има вероятност пробойните в сигурността да са основни, което потенциално може да позволи дори и лица с ограничени технически умения да превземат неопределен брой сметки и чрез това да стигнат до портфейла на потребителя. Подобен е случаят през 2016, когато платформата BITFINEX е била атакувана заради слабостите в сигурността на тяхната multi-sig wallet система. Това е вторият най-голям биткойн хак след Mt. Gox. В резултат, пробивът е присвоил 120,000 биткойна, на стойност около 72 милиона долара. Но, методът, използван в най-скорошна атака експлоатира слабост, която не е характерна за конкретен софтуер  и не разчита единствено на технически средства. Това прави методът по-опасен и разпространен.

Количеството кибератаки най-вероятно ще нарасне в следващите години. Киберсигурността, следователно, става много по-необходима. Ако компаниите, които се занимават с киберсигурност работят заедно, за да разпознаят слабостите на платформите и ICO-тата, ще успеят да изпреварят киберпрестъпността.