shareit

Новогодишните решения, които и тази година ще го издухат

| от Цветелина Вътева |

Дните преди 31 декември традиционно са дни на размисли и равносметки. Пишем списъци, броим добрите дела, които сме свършили, отбелязваме моментите, в които сме били лоши и се заричаме през следващата година да сме по…смели, красиви, внимателни към здравето си, дружелюбни с околните, богати т.н., т.н.

Някои от решенията се изпълняват. Горда съм да кажа, че в листа си в новогодишни решения от 2017 съм отметнала цели 2 от общо 28. Направих си електронно банкиране и си избелих зъбите. За сметка на това, все още не съм върнала книгите в библиотеката. „Странна случка с куче през нощта“ и „Актьорско майсторство за начинаещи“ на Леон Даниел седят на рафта, готови за връщане, от 2014г. Глобата сигурно ще удари КАТ в земята, но смятам през новата 2018 да се взема в ръце и да ги върна.

Има някои решения обаче, които присъстват в първите страници на тефтерите ми от далечната 2010. И колкото и да се залъгвам, че всяка следваща година ще ги изпълня, дълбоко в себе си знам, че това няма да се случи и през 2018. Макар да предричам, че през нея ще родя две деца, ще се омъжа за трети път и всеки ден времето ще е 22 градуса шарена сянка.

Ето кои са нещата, които ще го издухат и тази година. Вярвам, не само при мен:

Да намаля/спра цигарите

Цигарите не се спират, защото е 1 януари. Спират се, когато човек забременее, кажат му, че има емфизем на белия дроб или новото му гадже каже, че няма да го целува, защото вони на пепелник. Спирането на цигарите е плод на вътрешна увереност и воля, а те много рядко се раждат от сменянето на една цифра в календара. Сори.

Да отслабна

Само хората с тежка кахексия, ненадвишаващи 40кг. след коледното преяждане, не искат да отслабнат през новата година. Борбата с излишните два/дванайсет/двайсет/петдесет и два килограма е хистерично жестока и се обостря в дните, в които лятото подава глава през прозореца и жените започват да ходят по голи ръце. И в дните преди Нова година, разбира се. Но ако единствената ви мотивация за отслабване е това че идва новата година, защо просто не задраскате това решение от списъка и не приемете, че и през 2018 ще бъдете същите мозазаври, каквито бяхте през 2017?

Да се разбирам с близките си

Новата година няма да направи майка ви по-малко критикуваща, баща ви по-малко мрънкащ, съпругът ви по-малко досаден или съпругата ви по-малко безотговорна. Децата ви също няма рязко да се превърнат в любвебвилни послушни ангелчета. Разбирателството с близките хора е работа за виртуози и позиционирането му като новогодишна задача може единствено да ви докара до нервен срив поради несправяне.

Да се храня здравословно

Само по себе си това новогодишно решение е булшит. По-добре малко натриев глутамат, отколкото орторексия, нали? Защо вместо да се напрягате, не си ядете пържени картофи и не се вманиячавате на тема „ядене на гречка и просо“? Така и така, балансът в храната е важен, а не фиксацията.

Да спортувам

Каня се да започна да спортувам откакто зарязах таекундото в десети клас. А абитуриентсткият ми бал отдавна мина. Спортът е здраве, и жизненост, и дисциплина, и виталност на духа, и бисерна пот по челото, и вдъхновение за живот и така. Но отново: новата година няма да ви даде вътрешния стимул да се втурнете към тенискорта и да станете втория Гришо.

Да си стопя шкембето

Така, това просто няма да стане. Приемете го мъжки, стиснете зъби, преглътнете жлъчта и заобичайте корема си. Стопяването на корема е сложна работа: трябва и диета, и спорт, и по 200 коремни преси на ден, и никакво ядене на баклавички. Нека да го оставим за 2019.

Да чета повече книги

Ако досега сте чели „Незнайко в Слънчевия град“ и „Под игото“, вероятността през 2018 да започнете да четете Фердинанд дьо Сосюр и Камю и да изчетете Достоевски и Джойс от А до Я, е, нали разбирате, малка.

Да се науча да готвя

Ако сте жена над 30, която може да готви само чай, и иска да се научи да готви на мъжа си, не е нужно. Ако не ви идва отвътре, задоволявайте го по алтернативни начини и няма да има драма. Ако пък сте мъж, който доскоро е живял с майка си и трябва да се учи как да се храни сам, в някои магазини все още продават спагети „Choice“. Не се насилвайте.

Да пия по-малко алкохол

Не е лошо като решение, но като новогодишно такова, е общо взето обречено на провал. Подобно на цигарите, спирането на алкохола не се случва току така. Трябва да има причина. И освен ако на новогодишното парти не се надерете като свиня, едва ли ще има точно такава причина точно в тези дни.

Да си купя нови летни гуми

Защо не пробвате направо с нова дванайсетгодишна кола?

 
 
Коментарите са изключени