shareit

Нещата, с които бихме могли да заменим безпощадния хейт във Фейсбук

| от chronicle.bg |

Ако живеехме преди 100 години, този текст щеше да завършва с „… когато не крещим на площада и не се напиваме в кръчмата“. Днес на площадите предимно се снимаме или просто преминаваме от там, а пък кръчмите отдавна не са сборния пункт на социално ангажирания социум.

За това пък днес имаме социални мрежи, които са техният достоен съвременен еквивалент. На практика се е променило само мястото. В тях можем да прекарваме целия си ден и да правим каквото най можем – да даваме акъл на всеки, най-вече на този, който не е поискал и няма нужда от такъв. Какво по-сладко от това да оплюем някого в коментар под снимка, качена в публична група? Или да снимаме препълнен кош на улицата, а като текст да избълваме купчина епитети по повод държава, общината, политиците и всичко, каквото ни дойде на ум. Страхотно занимание, което значително спомага за всеобщото добруване на човечеството. А когато под нашата публикация се изрисува цяла дъга от мнения, нещата стават още по-полезни.

В случай обаче, че на някого му омръзне от тази иначе градивна дейност на безпощаден хейт срещу всичко и всички, предлагаме няколко алтернативи, които могат да заместят философстването в социалната мрежа.

Да изчистите пред входа. Не градинката, сакън! Много работа е това. Само пред входната врата да минете с метлата. За успокоение, все ще се намери някой, който да забележи усилията ви и ще увековечи работата ви в групата на входа.

Да измиете колата си. Всеки път, когато пръстът ви се спусне към полето за коментари под някой неправилно паркирал идиот, е време да направите нещо за вашата собствена кола. Каквото и да е. Да не я паркирате като него. Да я измиете, също. Накратко да се погрижите тя да изглежда в приличен вид и да не създава проблеми в градската среда.

Да си изхвърлите боклуците разделно. На пръв поглед нищо, но е перфектната алтернатива на зимните клетви по Столична община по повод мръсния въздух.

Да отворите някоя книга. След това да я зачетете. Ако може, я прочетете.

Да погалите пекинеза си (или каквото там имате). Животните успокояват и най-възмутените хора.

Да сготвите нещо. Ще доставите радост на хората около вас. Ако няма такива, ще доставите радост на сетивата си.

Ако нещо ви дразни системно – група, медия, човек, хаштаг – да го отследвате или блокирате. А после да намерите такива групи, медии, хора, хаштагове, които да отговарят на личната ви преценка. Ще си спестите много нерви и главоболия.

Да помогнете на баба си. Тя винаги има нужда от нещо. Било то и да ви нахрани

Да си направите блог. Затова е създаден WordPress – да могат хора, които искат да кажат нещо, да го кажат и то да остане за по-дълго време видимо.

Да спортувате. Защото спортът спомага за увеличаване количеството серотонин и ендорфин в тялото. Така ще сте по-щастливи, а щастливият човек няма нужда да поучава и да съди никого.

Да гледате някой филм или сериал. Ако сте ядосана мама от форумите, го гледайте с детето си.

Да проверите в какво състояние е в гардероба би. Ако се нуждае от обновление, обновете го. Повече харесат новото ви Аз, отколкото коментара ви за роклята на Деси Радева.

Да се информирате. Просто да разберете нещо. Не е задължително да слагате знак „+“ или „-“ на всяка нововъзприета информация.

Разбира се напомняме, че по-добро от философстването в социалките няма. Дори всичките тези неща не могат да се сравнят по сладост с някой звучен коментар под снимка в групата „Секс, цици и бесна чалгия“, например. Познаваме обаче хора, които са престрашавали да направят няколко от гореизброените неща и казват, че било хубаво. Ние не сме сигурни дали да им вярваме, като казват, че промяната започва от нас самите и, че само с действията си можем да направим нещо за по-добър утрешен ден. Ако все пак пробваме, обещаваме да ви разкажем за преживяването.

 
 
Коментарите са изключени