shareit

Наградите, които все още безцеремонно пренебрегват Тръмп

| от |

Преди броени дни се проведе историческа среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Ким Чен Ун и Мун Дже-Ин се видяха, стиснаха си ръцете, снимаха се за медиите, а после всеки отиде да обядва на своя територия. Вече светът може да спи спокойно, защото това е достатъчно, за да смятаме, че краят на една война, текла десетилетия, е приключила.

И за да сме още по-сигурни в последното, виновникът за това примирие вече го гласят за най-престижното световно отличие в областта на хуманитарното дело – Нобеловата награда за мир. Да, Доналд Тръмп, вече е предложен за номинация за наградата от членове на Републиканската партия на САЩ.

Разбира се това не е прецедент. Още през 1907 г. Теодор Рузвелт е награден с „Нобел” за мир, а столетие по-късно и Барак Обама получава отличието. Междувременно имаме едни Фритьоф Нансен, Мартин Лутер Кинг, Андрей Сахаров, Майка Тереза, Лех Валенса и много други, които са получавали наградата. Благодарение на дружните усилия на подчинените си, които са написали писмо, изпратено до комитета, който връчва наградите, и Доналд Тръмп може да застане до тях.

Разбира се, че няма нищо лошо в ситуацията, която поразително прилича на самопредлагане. Все едно майка ти да те номинира за Нобелова награда. По един или друг начин, важното е, че президентът Тръмп най-накрая ще има шанс да получи отличие, което заслужава. Това обаче не е достатъчно, защото има редица други награди, които продължават да се ослушват и безцеремонно, безпардонно, на места дори нагло да пренебрегват приноса на Тръмп в определени области.

Ето само някои от тях.

Оскар

Забравете за Ахмед Доган и Октай Анимехмедов и шегите за невръчения „Оскар”. Помните ли Тръмп в „Сам вкъщи 2” – онзи, който упъти малкия сладък Кевин Макклистър до рецепцията на хотел „Плаза”. Ами извинявайте, но е най-трудно да блеснеш в ролята на статист . А онази година Академията предпочита Ал Пачино в „Усещане за жена”. Тц, тц, тц…

Еми

„Стажантът” е велико предаване и онези две номинации още са трудни за осмисляне. Не че ги има, не, а че не прераснаха в победи. Тръмп е велик и в телевизията.

Грами

Има една категория в наградите „Грами” за най-добри записи на поезия, разкази или аудио книги. Какво по-добро място за звукозаписът, който изтече в The Washington Post през 2015 г. Онзи, в който Тръмп обясняваше какво обича да прави с жените… Този запис между другото може да мине и за някоя награда за защита правата на жените, не мислите ли?

Тони

То не са актьорски средства, то е не палитра, външен вид – всичко необходимо за сцената. Няма нужда да ходи на Бродуей, Уест Енд или да идва в Народния – достатъчно е да го гледаме на трибуната как говори…

Мис Свят

Като ще има , да има от всичко. И тази награда. В интерес на истината, непряко си я заслужил. Колко много миски е открил и създал… заслужава поне веднъж да си сложи лентата.

Мисис Свят

Това е само при едно условие, което още не е официално признато, но случи ли се, наградата е негова – трябва да се бракосъчетае с Путин.

Британските ЛГБТ награди

Нищо, че в администрацията на Тръмп са се разположили хомофоби, каквито Америка не е виждала от времето на Стария Юг, и от които популярната култура ежемесечно се черви. Една от най-престижните награди в областта на приемането на това общество може съвсем спокойно да отиде при него. То това е свързано и с мира, а щом имаш „Нобел” за мир през 21 век се предполага, че не искаш да възпрепятстваш мирното съжителство на хора с различна сексуалност.

Нобелова награда за химия

Заради премахването на Парижкото споразумение, подписано от Обама и развиването на този сектор в САЩ. Не може само един „Нобел”.

Златен Орфей

Да върнем тези награди за прекрасния кавър на песента на Камила Кабело „Хавана”. Вярно, песента не е изпята пряко от Тръмп, но е компилация от неговия глас. Горе-долу по същата система му дават и „Нобел” за мир, така че защо не и „Златен Орфей”.

 
 
Коментарите са изключени