shareit

Когато мама влезе във Facebook

| от Гергана Попова |

Разбира се, нямам вина за това. Всеки нормален човек се старае да пази родителите си далеч от Facebook или поне – никога не приема френд рикуест от тях или ги слага в блок листа. Като цяло всеки, чийто родител има Facebook отскоро, намира начин да хакне паролата му, за да го предпази от всички страници на маргинални лайфстайл гурута или картинки от типа на „Аз обичам децата си“, които дебнат във Facebook.

Въпреки че се опитвах да предпазя майка си от чудото на социалната мрежа, нейна услужлива приятелка я вкара в съвремието с умалително име в профила и снимка от телефона.

Ето няколко неща, които последваха. Познати са на всеки, чиято майка е влязла в социалната мрежа.

Започваме с указания за работа с Facebook:

– Леля ти Галя има рожден ден. Прати й от мое име една картинка с торта.
– Ела до мен, мамо, ще ти покажа как да го направиш сама.
– А, не, няма смисъл. Направо ти й пиши от мое име. После може да видиш и Ванчето тук какво ми е писала. А! Какво е това тук?
– Покана за приятелство. Не е нужно да натискаш „Приеми“, ако… Защо прие, познаваш ли я?
– Тук нещо цъкнах, не я познавам тази!

Продължаваме с всичко, което се случва на стената й (и съответно – на моята).

1.  „Миличка! Къде си ходила?“

Мама никога не ме е наричала „миличка“. И много добре знае къде съм ходила. Разказах й по телефона, преди да замина, а после дори й се обадих от Балчик, за да знае, че сме пътували добре и всичко е наред. Тя обаче ме пита във Facebook под снимка от пътуването.

2. „Бузанче, прати ми номера на леля ти Валя :*“ – съобщение на стената, което мисли, че е изпратила като лично съобщение.

3. Честит рожден ден, Петя! Много любов да има в живота ти и децата ти да те слушат! (Всичко това – написано във Facebook, но не на стената на Петя)

4. Статус с „10 магически начина да почистите тигана си със свинска маз“. Или „Вижте какво се случи, когато тя нанесе магическата смес върху главата на дъщеря си!!!“. Или „Ужас!!! По улиците на София върлува дива котка. Споделете, за да видите видеото!“

5. „Аз обичам дъщеря си и искам всички да знаят това!“ – сподели снимката, ако и ти обичаш дъщеря си! (под картинката следва дълга комуникация с много удивителни, в която участват майка ми и нейни приятелки, които също имат дъщери).

Разбира се, мама е интелигентна жена. След година-две ще усвои до съвършенство работата със социалната мрежа. Дотогава – Facebook позволява да държиш роднините далеч от стената си – с рестрикции, блокиране и специални списъци, в които можеш да вкараш майка си, свекървата и учителката от първи клас, ако не искаш светът да разбере за теб повече, отколкото би разказала сама.

 
 
Коментарите са изключени