Как да повдигнем самочувствието си чрез фейсбук

| от |

Ниското самочувствие, самосъжалението и неудовлетворението в миналото са били диагнози, които са пращали десетки хора в кабинетите на психотерапевтите. И докато едно време е трябвало да пръснем сума ти пари, за да се излекуваме от тях, днес има социални мрежи – един от най-ефективните методи да се почувствате харесвани и да си върнете самоувереността, че сте значими хора и даже имате мегдан да успеете в живота.

Независимо дали сте на 14 и гаджето ви е зарязало, или сте на 25 и не можете да си намерите работа след дипломирането, или сте на 30 и страдате за предишните две неща, винаги може да намерите утеха във фейсбук. Няколко лайка вършат работа като за години къртовски труд над личността.

Основното е да знаете как да се възползвате от това, което ви е дадено – сиреч най-вече външният вид и интересите ви. Като напипате кои са тези две неща, вече е много по-лесно да се котирате във виртуалното пространство. Разбира се, ако имате привлекателна външност, това прави мисията още по-сладка и лесноизпълнима.

Да започнем със снимките – те са това, което най-много привлича окото. Колкото са по-професионално направени, толкова повече палци и сърца ще падат. Говорим само за ваши снимки, да е ясно. Без пейзажи, без котенца, без торти, цвета, грънци за късмет, четирилистни детелини за майка ви.

Допускат се обаче всякакви снимки на гозби, които сте приготвили с двете си ръце. По празници се чувствайте свободни да демонстрирате колко обичате родата си в Царево, която по принцип посещавате три пъти в годината… защото искате да живеете в София, където делите наем с още трима съквартиранти. Снимайте си козунака за Великден – хората ще си кажат, че готвите добре, че държите на семейството… значи все пак не всичко в живота ви е загубено , нали.

Навъртайте се около всякакви хора с фотоапарати – те обичат да снимат, а вие сте красив и можете да бъдете идеалният модел за концептуалните им любителски фотосесии. Преобразете се в любимите си филмови герои, направете някоя фотосесия с еротичен привкус и комплиментите ще дойдат без да сте си мръднали пръста.

Трябва и да сте социално ангажирани. Намерете своята кауза и я защитавайте от профила си във фейсбук. Вашето лично мнение е значимо, гласът ви трябва да се чува, открийте този глас и го покажете на света – все полезни уроци от езотериката. Защита правата на животните, против чалгата и опростачването на нацията, философия, поезия, проза, вдъхновяващи цитати, Пловдив, кино, сериали – бъдете необуздани, колкото по-„кървави” са статусите ви, толкова повече аудитория. Направете профила си публичен – като ще е гарга, да е рошава.

Да споменаваме ли изобщо какво се случва, като тръгнете на път? Като започнете от сторито с чаршафите от сутринта с обозначен час, минете през видео от магистралата, после 10-11 снимки на връх Околчица, после пак стори от магистралата, и накрая видео с виртуално добавена превръзка за очи за спокоен сън. Да се пишете пътешественик е яко и грабва – вие сте авантюрист скиталец, който не се страхува от новото. Това винаги можете да го добавите към описанието си, дори ако пътувате само онези три пъти в годината от София до Царево.

За да покажете колко уникален е животът ви, споделяйте свои преживявания във фейсбук – идеално, ако нямате приятели. Всички знаем, че животът ви е като роман на Булгаков – разкажете ни за него. Пили сте до 3 часа сутринта, а на връщане клошар с черна котка (това всъщност е Воланд) ви казва, че сте следващия Харви Уайнстийн. Веднага пишете статуса. Като цяло всяка дейност е добре да бъде документирана подробно с всички способи. Тренирате pole dance – клип, ходите на кино – тагване, купувате си нова книга – снимка, отивате на фитнес – всичко това. Фитнесът е задължителен, даже може да бъде придружен със селфи преди и след тренировката.

За по-бързо привличане на вярна аудитория, се целете към вашия контингент – хора с подобни интереси и влечения (богати момичета, спортисти, queer, киномани, меломани, мегаломани…). Одобрявайте покани, пращайте покани, следвайте хора, реагирайте, общувайте и хич да не ви пука за Cambridge Analytica. Тук за психично здраве става въпрос.

Тези стъпки ще ви дадат признанието, което не получавате нито от семейството, нито от приятелите, нито в работата, ако имате такава. Светът, повярвайте, ще изглежда много по-цветен с над 100 харесвания на последния ви статус. И не забравяйте, че ние сме доста по-назад от вас в това, така че се чувствайте свободни да експериментирате. Лятото наближава, а с него идва цял куп от неща за документиране.

Успех.

 
 

„Джейн Фoнда в пет действия“ – историята на една жива икона

| от chr.bg |

Момичето в съседство, секс символът, активистката, фитнес магнатът – носителката на „Оскар“ Джейн Фонда е живяла живот, белязан от противоречия, трагедии и трансформации, като през цялото време е била в светлината на прожекторите. Режисиран и продуциран от награждаваната документалистка Сюзaн Лейси, филмът е интимен портрет на живота на Джейн до момента. Включени са интервюта с Робърт Редфорд, Лили Томлин, продуцентката Пола Уайнстийн и бившите й съпрузи Том Хейдън и Тед Търнър. Първите четири действия са посветени на четирима мъже, с които е била и които са повлияли професионалните и личните й амбиции. Петото действие е посветено на самата Фонда, която най-после се изправя срещу демоните си, намира път към семейството си и продължава кариерата си като актриса и активистка, която слуша вътрешния си глас.

Документалният филм „Джейн Фoнда в пет действия“ на HBO се базира на 21 часа интервюта с Фонда, която говори скромно за живота и грешките си. Тя изследва болката от самоубийството на майка си, емоционалната липса на баща й, 30-годишна борба с хранителни разстройства и три брака с влиятелни и тотално различни един от друг мъже. „Джейн Фoнда в пет действия“ също така включва интервюта със семейството и приятелите й, както и лични видеа и кадри от 80-годишния живот на Фонда до днес, както тя сама та го нарича – „началото на последното действие, в което играя“.

© 2018 Home Box Office, Inc. All rights reserved_1

Премиерата на „Джейн Фoнда в пет действия“ по HBO GO е днес, 25 септември, а любителите на традиционната телевизия могат да го гледат по HBO на 4 октомври от 22:45 часа. Трейлърът можете да видите накрая на текста

Нейните спомени разкриват степента, в която е била определяна и контролирана от желанията, амбициите и богатството на влиятелните мъже в живота й и колко много нейните несигурност, страхове и импулсивни действия са й пречили да бъде човекът,  когото се стреми да бъде.

Джейн си спомня, че израства „под сянката на национална икона“  –  баща си Хенри. Един от най-обичаните актьори на своето време, Фонда е дистанциран баща в личния живот, пренебрегващ семейството си и забъркал се в афера, която води до разклатеното психическо състояние и самоубийството на майката на Джейн.

Пътят на Джейн я води импулсивно във Франция, за да преживее кинематографичната революция на френската Нова вълна. Там тя се омъжва за режисьора Роже Вадим, съгласявайки се да живее „оживен и хедонистичен“ живот. Близостта на Фонда с лявото политическо движение в Париж я вдъхновява да говори за ролята на Америка във Виетнам. Тя се е включва в антивоенния активизъм и с дейностите си печели прякора „Ханой Джейн“ и познанства в администрацията на Никсън, където се среща с втория си съпруг, политика Том Хейдън.

© 2018 Home Box Office, Inc. All rights reserved_2

„Горда съм за повечето от онова, което направих“, спомня си Фонда за периода, когато тя се превърна в раздвояваща политическа фигура, „но и много съжалявам за някои неща, които направих“. Паралелно с активисткото й пробуждане актьорската й кариера се развива с филми като „Клут“ и „Завръщане у дома“, а „Барбарела“ поставя завинаги отпечатъка на секссимвол към името й, тя създава касета с упражнения, която да финансира активистките и начинания и се развежда със съкрушения Хейдън, от който има син. Погълната от привързаността си към третия си съпруг, милиардерът-магнат Тед Търнър, се оттегля от светлините на прожекторите, докато не осъзнава, че има с какво още да допринесе и на двата фронта, в които се развива.

Днес Джейн Фонда се занимава с актьорска и политическа активност и продължава да демонстрира, че няма ограничения за възможностите в един живот, когато е пълен със самоосъзнаване, честност и упорита работа. Като такава я показва и Сюзан Лейси в двучасовия документален филм на HBO.

 
 

Пабло Неруда: „Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

| от chronicle.bg |

Множество критици казват, че той е най-великият поет, пишещ на испански език, за времето си. Труден за превеждане от преводачите, затова например читателите в Северна Америка имат трудности да го възприемат. Това не пречи обаче един критик да го нарече „Уолт Уитман на юга“.

Рикардо Рейес Басоалто е роден в малък град в централната част на Чили през 1904 г. Започва да пише поезия, когато е едва на 10. Баща му не одобрява литературните му амбиции.

Още в юношеските си години се запознава с поета Габриела Мистрал, който го поощрява да продължи да пише. Не подписва творбите с истинското си име и вместо това използва псевдонима, с който ще стане световно известен – Пабло Неруда.

Първите му произведения се появяват в списанията. Използва псевдонима си, за да избегне конфликт с баща си. Когато е на 19 години, стихосбирката „Twenty Love Poems and a Song of Despair“ го правi знаково име в Латинска Америка. Предвид крехката възраст на автора и темата за еротиката в тях, някои ги посрещат с противоречиви мнения. От тях в бъдеще ще бъдат продадени милиони копия.

През 1971 г. печели Нобелова награда за литература. Габриел Гарсия Маркес го нарича „най-великият поет на ХХ век, на който и да е език„.

Днес се навършват 45 години от смъртта на Пабло Неруда. Затова показваме малка част от огромното му наследство.

Close-Up Of Pablo Neruda
Getty Images

„Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, нека поне любовта ни спаси от живота.“

„Всяко произведение, което в наши дни, когато заплахата е надвиснала над целия свят, не служи на делото на свободата, е предателство. Всяка книга днес трябва да се превърне в куршум.“

„Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта.“

„Смехът е езикът на душата.“

„Нека с щедрост забравим тези, които не ни обичат.“

Pablo Neruda
Getty Images

„Не си като никоя друга, щом аз те обичам.“

„Да чувстваш любовта на тези, които обичаш, е огън, който захранва живота.“

„Всичко е една церемония в дивата градина на детството.“

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

„Съдбата ми беше да обичам и да се сбогувам.“

Neruda And Publisher
Getty Images

„Душата ми е празна въртележка по залез слънце.“

„Любовта е сблъсък на светкавици.“

„В една целувка ще узнаеш всичко, което не съм казвал.“

„От тъга на тъга любовта преминава през островите си

и посява корени, поливани с плач.“

„Очите ти носят цвета на Луната.“

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави със черешите.“

 
 

5 екранизации на книги, които очакваме през 2018 г.

| от chronicle.bg |

Отдавна известен факт е, че най-добрият източник на истории за киното е литературата. Едни от най-добрите филми на всички времена водят своето начало от хартиения лист – „Отнесени от вихъра“, „Кръстникът“, „Полет над кукувиче гнездо“… списъкът е много дълъг, а това са само три неоспорими примера.

Всяка година едни от най-добрите филми са именно екранизации на известни или не толкова известни романи, разкази или биографии. 2018-а не прави изключение.

Вече видяхме достатъчно екранизации на романи. Имаше достатъчно хубави, и предостатъчно лоши. Към първите слагаме „On Chesil Beach“, „You Were Never Really Here“, „BlackKKKlansman“ и още няколко. Във втората група само ще споменем „Red Sparrow“ и няма да ви отегчаваме повече. Днес обръщаме внимание на хубавото, което предстои да видим.

2018-а се откроява с редица очаквани и обещаващи екранизации на книги. Някои от тях вече бяха показани по кинофестивалите и спечелиха одобрението на критиците. Други ще получат присъдите си директно от киносалоните. И в двата случая ще има приятни и неприятни изненади. Но преди да сме сигурни, показваме 5 от тазгодишните екранизации на книги, които очакваме да видим. Вижте ги в галерията горе.

 
 

Трейлър на „My Dinner With Herve“: следващият филм на Питър Динклидж

| от chronicle.bg |

Да си известен е като, да си пиян. Само че и целият свят е пиян от теб.“ Това ни казва Хърви – най-известното джудже в света, в новия трейлър на „My Dinner With Herve“.

Веднага поредната спечелена награда „Еми“ за Питър Динклидж, го гледаме в трейлъра на новия филм на Питър, а след по-малко от месец ще можем да гледаме премиерата на оригиналния филм на HBO.

Филмът разказва истинската история на Хърви Вийшез – актьор, познат от филмите „Fantasy Island“ и „The Man With the Golden Gun“. Джейми Дорнън влиза в ролята на журналист, който трябва да направи портрет на Хърви, който е „най-известното джудже в света“. В работния процес обаче, двамата стават приятели и това ще промени животите им.

До момента определени хора заклеймиха филма, защото пренебрегва евентуалния филипински произход на Хърви и вместо взима Динклидж да го играе. Актьорът опровергава твърденията, че Вийшез има филипински корени, позовавайки се на думите на брат му.

Филипинец или не, Хърви Вийшез има интересна история, която ще се превърне в приличен филм, съдейки по трейлъра. Нищо умопомрачаващо като качество, но със сигурност забавно. Поне на този етап така изглежда. Гледайте трейлъра, за да се уверите сами.

„My Dinner With Herve“ излиза на 20 октомври по HBO.