shareit

Как да научим децата на труд

| от |

Ако имаше таблети, когато бях малък, нямаше да ми дават да го пипам, за да не го счупя. Днес всяко дете се разхожда с таблет. Или може това да са телефоните им, но да изглеждат като таблети, защото ръчичките им са малки, не знам. Но се чудя как родителите им дават да боравят с толкова привидно крехка техника. Днес намерих отговор. Естествено, че ще дават таблети на децата си – нали тия таблети са направени от деца. Няма страшно.

Днес е Световен ден против детския труд. Дано им е почивен на децата. Истината е, че милиони деца по света работят, за да помагат на семействата си и това е меко казано престъпно.

Затова ви предлагаме няколко хуманни начина да се отнасяте към децата си така, че да се научат и на уважение към труда.

Децата могат да станат добри творци.

Всички супертворци в историята на света – Пикасо, Джими Хендрикс, Моцарт и др. – всички са били деца някога. И всички са имали проблемно детство – затова, когато отглеждате малките си, не ги затваряйте под стъклен похлупак. Тормозете ги от време на време, нека се фрустрират малко, нека малко да се натъжат. Това ще ги накара да произведат странни, нови чувства. Така един ден някой може да постне картинки с мъдри цитати във фейсбук с лика именно на вашето дете.

Децата могат да имат минорни отговорности.

Те могат да ви служат и да ви отменят в някои от по-поносимите ви задължения, но си трябва пиниз. Например, първо дайте на детето си да полива изкуствено цвете и чак след известно време сменете цветето с истинско. Преди истинското нещо, нека направи малко сухи тренировки. Първо му дайте да мие пластмасови чинии. Да се грижи за плюшено мече.

Децата са дар божи за родителите си…

…и напаст за всички останали. Станали сте поръчител на свой съсед, който сега си прави оглушки? Направете го свой роб – вземете му колата назаем, оставете му малкото дяволче да го гледа и отидете някъде на почивка за една седмица до месец и половина, три. Искате да отмъстите на собствените си родители за многобройните крясъци – дайте им малкия. Хем ще бъде мъст, хем ще го направят като вас, както винаги сте искали.

Децата могат да обиждат вместо вас

Децата, освен спирачки, нямат и цедка за нещата, които казват. Особено по-малките – колкото и добре да ги възпитавате, те просто са малки и още не са се научили на доброто ви възпитание. Така че взимайте ги с вас, като ходите до пощата, НАП и други подобни места за лелки. Когато жената зад гишето започне да изисква от вас нещо с неприличен тон, просто вдигнете малкото на ръце. Без време детето ще зададе въпрос, който жената не смее да си зададе от години: „Тази леля защо е толкова крива? Тази леля защо има вежда на устата?“ И подобни.

И вашето „Извинявайте, малко е и не разбира още?“ няма да помогне. Пък после вземете на малкото един сладолед, но гледайте да не свърже двете събития като взаимно зависещи.

Защото помнете – не е работа, ако не му плащате. Не само пари, не трябва да разменяте нищо, за да получите труда му. Иначе ще се научи на корупция и така ще корумпирате собственото си дете. Въпреки че имате задължение към децата си, ако ги дудундуркате до пълнолетие, и те имат задължение към вас. Защото едно от най-неприятните качества на децата са, че след 10 години мъки и гледане, и тормоз, те са само на 10 години…

 
 
Коментарите са изключени