shareit

Къде да заведем семейство Макрон на морето

| от |

Сигурно сте чули, че за първи път от цели десет години френски държавен глава +1 пристига у нас на официално посещение. И всички се вълнуваме.

Знаем, че височайшите гости ще бъдат във Варна и ще отседнат в правителствената резиденция „Евксиноград“, която предлага добри условия за спане, включително топла вода за миене, но все пак сме леко разтревожени на французите да не им стане скучно.

Затова предлагаме следната развлекателно-екскурзионна програма по родното Черноморие:

Докато са във Варна, френският президент и съпругата му трябва да видят няколко неща. По един Glarus на Обсерваторията и двамата могат да се впуснат в изследване на истинския дух на града. Добре е мосю Макрон да отиде да види шоуто в Делфинариума, докато дамата му разглежда Катедралата. На пазарчето зад Театъра, двойката може да хапне пресни бадеми от пластмасова чашка и да си закупи ръчно бродирана покривка от варненска баба.

В малките часове на нощта препоръчваме двамата да се отправят към крайбрежната улица с дискотеките, където могат да вдъхнат уханието на младежта и забавлението, докато Валери Симеонов не е поел курс към Северното Черноморие.

На другия ден – разходка до Морския фар, римските терми, снимка на фона на графитите, дар от чайка с разстроен стомах и напред към нови дестинации.

Докато са на север, е добре семейство Макрон да отидат на кални бани на Карадере. Плажът още е труднодостъпен, но всеки възпитан гражданин на Бяла може да им услужи с УАЗ-ка, която да ги закара до морето. Посещението им ще поощри местните власти да разчистят гората зад плажа, в която дивите къмпингуващи изразяват своята непосредствена връзка с природата.

Желателно е френските гости да се отбият и до „Русалка“. Знаете, че курортът бе построен през 1968 г. по френския модел на „Клуб Медитеранее“ и по соц-а беше „закрита“ територия – само за французи. Откакто Николай Банев си купи курорта, се говори, че френският дух е отстъпил място на българския. Нека владетелите на Франция видят как българщината обогатява и допълва френските традиции – с много асфалт. Докато се поливат с поцинковано канче със слънчева вода, защото нещо станало с душовете в бунгалата.

След една нощ под черноморските звезди, препоръчваме на гостите да се отправят надолу към Несебър и Слънчака. През деня президентът може да се позабавлява в аквапарка на курорта. Госпожа Макрон да разгледа стария град. Една нощ в бетонния парти рай на Черноморието ще увери двойката, че България е малката Ибиса, но след като Валери Симеонов нахлуе в дискотеката и конфискува пулта на диджея, ще стане ясно и че институциите у нас работят безупречно, а политиците са лично ангажирани с добруването на курортистите. Така ще направим добро впечатление.

Слизаме към къмпинг Градина, където френските гости ще имат честта да хапнат българско кюфте в близост до Баш бара и при желание – да изкълчат глезен на кайт. Препоръчваме нощувка на палатка, тъй като придвижването от култовия къмпинг до Созопол или Черноморец крие рискове от сблъсъци с нервни таксиметрови шофьори, пияни хора или децата на царевицата. Ако все пак френската първа дама има възражения срещу спането в чувал от Декатлон, созополските баби винаги са готови да посрещнат нови хора с присъщото си гостоприемство, включващо подаване на кърпа през вратата на банята, след внезапното изчерпване на топлата вода от бойлера.

В Созопол препоръчваме на президента да пийне няколко шота в Малката Текила, докато съпругата му разглежда стария град.

Продължаваме на юг: през новия античен замък в Равадиново, по завоите на смъртта около река Ропотамо и стигаме до Китен, където френската двойка може да хапне оригинална черноморска катма. Точно срещу катмите има аптека, така че закупуването на лекарства за регулиране на стомашно-чревния тракт няма да е проблем. В Китен звездната двойка може и да се повози на гондола с гледка към морето, както и да си пробва късмета с плюшените играчки в празен аквариум, от който може да си измъкнеш пухкаво жълто патенце с помощта на метална щипка.

Надолу, надолу…към Лозенец и неговите примамливи, но опасни води. Не препоръчваме ходенето на плаж „Корал“ – току-виж властите пребъркали и палатката на Макрон, но едно къпане в „Оазис“ на Лозенец в морето от силикон и хиалурон ще добави екзотична нотка към почивката на президентската двойка.

Продължаваме към къмпинг „Делфин“ в близост до Ахтопол. Там има два варианта: семейство Макрон да станат свидетели на битка между нудисти и полицаи или всичко да е спокойно и хубаво и те самите да се насладят на малко непосредствен досег на организма с природата и пясъка.

Пътуването може да завърши в Синеморец, на по питие в бар „Кораба“. Оттам – по автомагистрала „Тракия“, където гостуващите ще се натъкнат на други приключения и така…до София. За където имаме предложения за нова програма. Дано имат достатъчно време.

 
 
Коментарите са изключени