shareit

Изповедта на един грешен синоптик

Да си синоптик е като да си поп на неделна проповед – хората познават, че нещо си сбъркал, когато стане потоп. От друга страна пък сме точно обратното на попове, защото използваме компютри, за да гледаме небето. Тези компютри се оказват наистина полезни. Преди хората са познавали какво ще е времето по това колко рохки ги мъти квачката. И ако нямаш квачка, животът е бил приключение. Сега сме много по-точни в несигурността си.

Да, казах „несигурност“. Ние сме много наясно, че понякога грешим. Всъщност ние сме по-наясно, че грешим от всички други. Това е само един от греховете ни, който трябва да признаем.

Простете ми, защото съгреших!

Знам, че никой не го интересува какво ще е атмосферното налягане. Въпреки това го казваме, за да ви загатнем какви сложни изчисления се случват, докато вие си мислите, че просто гледаме през прозореца с протегната ръка по цял ден. Знам и, че хектопаскал звучи като покемон.

Понякога ви казваме температурни граници, които всъщност са привидно неадекватни

Днес ще е между 8 и 19 градуса. Това си е за 3 вида дрехи. Това са температурите диапазони на цяла Европа!

Такива градуси се получават, когато през нощта е много студено, но през деня става много топло. Ние ясно знаем, че в 4:00 нощеска, когато ще е 8 градуса, никой от вас няма работа навън, както и че 19 градуса ще бъде за около 5 минути на обяд. Така, че реалните диапазон е 12-15. Но ние просто ви казваме числата, които ни се получават, като си направим науката. Грехът ни тук е, че очакваме сами да се сетите. Грехът ни е, че не ви подценяваме, а трябва.

Понякога ви казваме абстрактни глупости като „Шансовете да вали са 50%“. Все едно ви караме да си вземете половин чадър. Или „Навън е 23 градуса, но се усещат като 24″. Да не би да излезете по пуловер, защото си е за къси гащи.

В синоптичната прогноза в обедните новини ми се иде просто да се появя и да ви кажа „Виждате ли какво е навънка? Това ще е най-хубавото, което ни очаква за днес.“ И после с човека от спортните новини да си отворим по една бира. Дори имаме специална дума за това си желание. Тя е НИМХилизъм. Сещате ли се – от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и нихилизъм, и… Както и да е.

Въпреки всичките ми грехове имам чувството, че трябва да отбележа нещо. Когато вали, не е по моя вина. Аз не съм от X-men! Ако можех да командвам бурите, щеше нон стоп да вали върху оная кльощава пикла, дето я избраха да казва прогнозата вместо мен, защото краката й започват от сливиците.

 
 
Коментарите са изключени