shareit

Великобритания полага пътища от рециклирана пластмаса

| от chronicle.bg |

Пътищата от рециклирана пластмаса може да намалят появата на дупки и в момента британското правителство тества технологията.

Транспортният секретар Крис Грейлинг казва, че в проекта ще бъдат вложени 22,9 милиона паунда за построяването на пътищата в Бъкингамшир, Бедфордшир, Къмбрия, Стафордшир, Кент, Рединг, Съфолк, Солихъл и Бирмингам.

Механизмът е следния: малки парченца пластмаса се добавят в асфалта вместо битумния уплътнител (черната гъста течност) и така приготвената смес се полага по стандартния начин. Очаква се това да удължи живота на пътищата.

1,6 милиона паунда от споменатия бюджет ще бъдат използвани за поправяне на вече построени пътища от този тип в Къмбрия. „Дупките са враг номер 1 и това правителство се опитва да поддържа улиците във възможно най-добро състояние. Тестовете, които ще направим сега, ще покажат дали новите технологии са приложими в реалния живот през 21 век.“

Други проекти включват и извличане на кинетичната енергия от пътя за захранване на уличното осветление. В Бъкингамшир ще бъде инсталирана подобна система, която ще съхранява получената енергия в батерии, които през нощта ще захранват уличните лампи.

 
 
Коментарите са изключени