shareit

Стана ясно как Facebook продава информацията ни

| от chronicle.bg |

Днес британския парламент пусна 250 страници cache с документи, които досега бяха скрити. Те разкриват как отговорни лица от най-висок пост, включително и Марк Зукърбърг, вземат важни решения за управлението на потребителската информация.

Facebook отдавна твърди, че не продава информацията на потребителите си и нищо в тези документи не противоречи на това твърдение. 

Но документите, пуснати от британския законодател Деймиън Колинс, показват как компания като Facebook работи с такава информация. В имейли, част от документите, се показва как хора на висши постове работят с други компании като според Колинс им дават достъп до информация на потребителите си след въвеждането на нови ограничения. Сред тези компании са Netflix и Airbnb.

„Ясно е, че Facebook е в договорни отношения с някой определени компании, което значи че след промените от 2014/15 година те продължават да имат достъп до информацията на приятелите си. Не е сигурно, че има изрично съгласие за това от страна на потребителите, нито на кои компании да се предоставя тази информация.“

Документите също така показват воля от страна на социалната мрежа да прекрати достъпа на компании, който вярва, че не са добронамерени. През 2013 година Марк Зукърбърг лично одобрява прекъсването достъпа до дата на приложението Vine собственост на Twitter.

Тази документация е част от съдебно дело срещу Facebook в САЩ.

„Както много пъти сме казвали документите са безполезни и са само част от историята – те могат да бъдат доста подвеждащи без контекст. Заставаме зад промените, които направихме през 2015 година, които спират хората да споделят данните на приятелите си. Като всеки бизнес и ние имаме много вътрешни разговори за начините, по които можем да създадем издръжлив бизнес модел. Но фактите са ясни: никога не сме продавали информацията на хората“, казаха от компанията.

Продължаваме да следим случая.

 
 
Коментарите са изключени