Никола Тесла: „Тогава, когато сте сами, се раждат идеите.“

| от chronicle.bg |

Неговият живот попада в клишето. Работи сам в лабораторията си, гении създател на нови устройства, които променят света. Но геният му го изолира от света и накрая на живота си обикаля хотелските стаи. Приживе има затруднения да финансира някои от експериментите си, но след смъртта му изобретенията му променят в основи живота на планетата.

Днес повечето го познават по фамилното му име и марката автомобили, която стои зад него – Tesla. Той е Никола Тесла – един от най-великите изобретатели в историята на човечеството.

Кой е човекът, който стои зад мистичния образ на снимката горе? Вижте 11 факта, които маркират живота на този велик мъж плюс няколко негови цитата в галерията горе.

1. Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 г. в Австрийската империя (в днешна Хърватия) и е четвъртото от пет деца. След непостоянна и несигурна академична кариера и много сменени длъжности в Европа (работи като печатар и електротехник) се мести в САЩ и започва работа за Томас Едисън през 1884 г.

2. Благодарение на Тесла човечеството се сдобива с дистанционното за телевизора, например. Откритията му предсказват или допринасят към развитието на стотици елементи от технологията, оказали голямо влияние върху ежедневието ни – неонови и флуоресцентни светлини, безжичната връзка, компютъра, смартфона, радиолъчите, лазерът, роботиката и разбира се едно от най-важните – променливият ток.

3. Занаятът е в кръвта му. „Майка ми беше изобретател в ежедневието и мисля, че би постигнала велики неща, ако не беше толкова отдалечена от модерния живот и неговите множество възможности. Тя изобретяваше и конструираше всякакви видове инструменти и устройства и също така предеше най-фините дрехи с платове изтъкани от нея.“ По-късно Тесла признава влиянието на родителите си за неговия успех.

4. Тесла живее в Ню Йорк в продължение на 60 години и следи от пребиваването му там все още стоят. Ъгълът между две улици в близост до лабораторията му днес носи името „Ъгълът на Никола Тесла“. Изобретателят работи в тази лаборатория до 1900 г., а след това строи вече известната „Tesla Tower“.

5. Получава американско гражданство през 1891 г. – годината, в която изобретява т. нар. „бобина на Тесла“. Тя представлява трансформатор, единият край на намотката на който е заземен, а вторият съединен с метално кълбо. Това устройство позволява на Тесла да изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния. Технологията е широкоразпространена в радиото, телевизията и безжичното предаване.

6. Изпада е немилост пред своя партньор, Едисън, защото защитава предимствата на променливия ток. Едисън разпалено защитава предимствата на постоянния ток. Спорът не би бил от голямо значение, ако от победителя не зависи електроразпространението за цялото човечество. Едисън започва кампания срещу променливия ток, твърдейки, че той е опасен и може да убие хората. Тесла го контрира като публично изпраща към тялото си 250 волта ток, за да демонстрира безопасността му. Накрая, променливият ток печели „войната“.

7. Тесла създава първата водноелектрическа централа до Ниагарския водопад. Конструирането отнема три години и електричеството захранва първо домовете в близост до Бъфало. Това се случва на 16 ноември 1896 г.

8. „Тесла“ е мерна единица, измерваща силата на магнитните полета. Автомобилната компания „Тесла“ е именувана в чест на учения и изобретения от него електрически мотор.

9. През 1901 г. Тесла получава финансова подкрепа от Дж. Пиърпонт Морган, за да построи новата си лаборатория в Shoreham, Лонг Айлънд. Зданието включва известната „Tesla Tower“ – 185-метрова структура с огромен трансмитер на върха. Идеята на Тесла е да използва кулата, за да излъчва сигнали и безплатен и неограничен ток навсякъде по света.

Elektrizität

10. Въпреки големите си успехи, Тесла няма особено развит нюх на бизнесмен. Морган оттегля подкрепата си от проекта за лабораторията, защото смята, че той няма да има възвращаемост. Лабораторията е продадена по-късно на компания за производство на филми. През 1917 г. правителството на САЩ частично събаря кулата, заради опасения, че немските шпиони могат да повлияят на комуникационните канали по време на Първата световна война.

11. Към края на живота си живее в различни хотели и финансовото му състояние се влошава. Компанията, за която е работил с години се наема да му покрива престоя, в поредния хотел. През 1937 г. докато е навън една нощ, е ударен от кола и заради отказа му да посети доктор, така и не се възстановява. Никола Тесла умира от коронарна тромбоза на 7 януари 1943 г. в хотелската си стая в Ню Йорк. Докато е жив, този мъж притежава 300 патента.

 
 

„Stranger Things“ се завръща със сезон 3

| от chr.bg |

Снимките на сезон 3 на великия (за сега поне) „Stranger Things“ приключва снимки през ноември, по думи на изпълнителния продуцент Шон Леви.

След дебюта си през 2016 година сай-фай хорърът стана любим на зрителите заради чудесната си комбинация от приключение, осемдесетарска носталгия и харизмата на актьорския състав. За съжаление, имаше някои забавяния около новия сезон и това остави феновете да чакат до средата на 2019 година за „Stranger Things“ номер 3 по Netflix.

Като имаме предвид тъмният край на свезон 2, продължението може да започне отвсякъде. За сега няма детайли около действието, но се очаква да започне със значителен скок напред във времето. Единайсет вече се казва Джейн Хопър и живее нормалния за един тийнейджър живот. Въпреки този тийзър:

новият сезон няма да бъде лек и хумористичен, дори напротив, ще бъде доста тъмен и изпълнен с екшън.

Леви също така нарече новият сезон „най-амбициозният ни досега“.

Забавянето може да се дължи на допълнителни мерки за безопасност след като сериалът вече е толквоа популярен. Най-любопитно е, че сезонът ще има повече време за пост продукция (от ноември до лятото на 2019 година). Това време може да означава повече визуални ефекти.

 
 

Пълен трейлър на Mary Poppins Returns: любимата ни бавачка пак е тук

| от chronicle.bg |

Тази зима ще бъде една идея по-топла, защото очакваме любимата на милиони деца и възрастни бавачка отново да слезе от небето с чадъра си. Вчера излезе официалният трейлър на предстоящия „Mary Poppins Returns“, в който Емили Блънт ще играе героинята на Памела Травърз.

Филмът е продължение на класиката от 1964 г., която е сред най-известните филми на актрисата Джули Андрюс.  За ролята си на Мери Попинз тя печели „Оскар“ за най-добра женска роля.

Действието в новия филм се развива през 30-те години на миналия век, 25 години след събитията от първия филм, а Мери Попинз се завръща, за да спаси порасналите вече Джейн (Емили Мортимър) и Майкъл Банкс (Бен Уишоу), след като те преживяват семейна трагедия.

На режисьорското място застава Роб Маршал, доказал се с мюзикъли като „Чикаго“ и „Ани“. Към Емили Блънт в актьорския състав се присъединяват Лин-Манюъл Миранда, Пикси Дейвис, Джоел Доусън,  Джули Уолтърс, Колин Фърт, Анджела Лансбъри и Мерил Стрйп, която се появява за кратко като братовчедката на Мери Попинз, Топси. Дик Ван  Дайк се завръща във втората част, но в друга роля – на господин Доус. За разлика от него, екранната му партньорка от първия филм, Джули Андрюс, няма да се появи на екрана.

Премиерата на „Mary Poppins Returs“ е на 19 декември.

 
 

Кен Киси: „По дяволите фактите! Ние искаме истории!“

| от chronicle.bg |

Днес ще оставим думите на един от най-значимите писатели на миналия век да говорят сами за него. Кенет Елтън Киси, известен просто като Кен Киси, е американски автор, който получава световно признание с романа си „Полет над кукувиче гнездо“, публикуван през 1962 г. и екранизиран през 1975 г. Филмът сам по себе си е класика – той е един от трите филма, спечелили „Големите 5″ – награди „Оскар“ за най-добър филм, режисура, сценарии, актьор (Джак Никълсън) и актриса (Луиз Флечър). „Полет на кукувиче гнездо“ е знаков роман в историята не само на литературата.

Авторът му е герой на контракултурата от 60-те, един от спомогналите за възхода на хипитата.

Романът се ражда, след като Киси се записва на курс по творческо писане при писателя Уолъс Стегнър. Първата му книга е непубликуваният роман „ZOO“ („Зоопарк“) и в нея се разказва за битниците от Сан Франциско. По-късно става платен доброволец в клиника, където трябва да приема наркотици, влияещи на ума, и да докладва ефектите им. Така се появява фонът в „Полет над кукувиче гнездо“. Всичко останало е някъде между реалността, приемането на редица вещества и гения на Киси.

В чест на 83-годишнината от рождението на Киси, споделяме любимите ни негови думи.

ken_kesey_980

От „Полет над кукувиче гнездо“

„Този свят принадлежи на силните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия.“

„Те бяха само две човешки души, между които бе прескочила искрата на съчувствието – единствената светлина, облекчаваща и тайнствена, която мъждее понякога в мрака на отчаянието и болката.“

„Разкош голям не искам – мангизи само в джо-о-оба, а кой не ме харесва, да си намери гро-о-оба.“

„Господи, в каква бездна от апатия хлътнахме всички, какъв позор, истински позор!“

„Щом изгубиш смеха значи си изгубил опорната си точка. Оставили се някой мъж да го мачка жена, дотам че да не се смее, той трябва да знае, че е изгубил едно от най-силните си оръжия. И ще започне да мисли, че тя е по-силна от него.“

„Какво друго е обществото ни, ако не една лудница. Какво друго е тази лудница, ако не един модел на нашето обществото!“

„За да станеш първокласен мошеник, трябва да се научиш да отгатваш какво иска противникът ти, как да го накараш да си помисли, че ще го получи.“

„Никой не се оплаква от мъглата. Сега вече знам защо: колкото и да е неприятна, поне можеш да се шмугнеш в нея и да си спокоен, че си в безопасност.“

„Но поне опитах! По дяволите, поне това успях да направя!“

one-flew-over-the-cuckoos-nest
Кадър от филма на Милош Форман „Полет над кукувиче гнездо“ (1975)

Кен Киси

„По дяволите фактите! Ние искаме истории!“

„Този, който търси отмъщение, копае два гроба.“

„Вземи каквото можеш и остави останалото да мине покрай теб.“

„Ако не се пазиш, хората ще те оседлаят. Ще правиш това, което искат или пък обратно – ще станеш инатлив като магаре и ще им правиш напук.“

„Не можеш да си наистина силен, докато не можеш да гледаш нещата от забавната страна.“

„Ако не се пазиш, хората ще те оседлаят. Ще правиш това, което искат или пък обратно – ще станеш инатлив като магаре и ще им правиш напук.“

 
 

Истинското име на Жокера

| от chr.bg |

Жокерът е имал много „истински“ имена в различните истории разказвани за него. Сега вече знаем и как ще се казва в предстоящия филм за анархичния злодей на Тод Филипс.

В Инстаграм пост на режисьора виждаме Хоакин Финикс, който ще играе Клоуна принц на престъпленията, със странна прическа и без белези. Под снимката има единствено има: Артър


Вижте тази публикация в Instagram.

Arthur.

Публикация, споделена от Todd Phillips (@toddphillips1) на

Жокерът винаги е бил един от любимите ни и най-враждебни злодеи. Независимо кой го играе: Джак Никълсън, Хийт Леджър (който спечели постмортем Оскар за ролята си) или Джаред Лето. Затова очакванията за филма са много високи. Хоакин това не го притеснява: „Въобще не ме интересува. Не обръщам внимание какво мислят хората. Кой го интересува? Моят подход към всеки филм е един. Това, което ме интересува, е режисьора и персонажа.“

Финикс никога не е играл във филм за супергерой, както и някои други хора от актьорския състав на филма: Марк Марон, Зази Бийтз и Робърт Де Ниро. Ще видим как ще се справят на 4 октомври 2019 година.