Никола Тесла: „Тогава, когато сте сами, се раждат идеите.“

| от chronicle.bg |

Неговият живот попада в клишето. Работи сам в лабораторията си, гении създател на нови устройства, които променят света. Но геният му го изолира от света и накрая на живота си обикаля хотелските стаи. Приживе има затруднения да финансира някои от експериментите си, но след смъртта му изобретенията му променят в основи живота на планетата.

Днес повечето го познават по фамилното му име и марката автомобили, която стои зад него – Tesla. Той е Никола Тесла – един от най-великите изобретатели в историята на човечеството.

Кой е човекът, който стои зад мистичния образ на снимката горе? Вижте 11 факта, които маркират живота на този велик мъж плюс няколко негови цитата в галерията горе.

1. Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 г. в Австрийската империя (в днешна Хърватия) и е четвъртото от пет деца. След непостоянна и несигурна академична кариера и много сменени длъжности в Европа (работи като печатар и електротехник) се мести в САЩ и започва работа за Томас Едисън през 1884 г.

2. Благодарение на Тесла човечеството се сдобива с дистанционното за телевизора, например. Откритията му предсказват или допринасят към развитието на стотици елементи от технологията, оказали голямо влияние върху ежедневието ни – неонови и флуоресцентни светлини, безжичната връзка, компютъра, смартфона, радиолъчите, лазерът, роботиката и разбира се едно от най-важните – променливият ток.

3. Занаятът е в кръвта му. „Майка ми беше изобретател в ежедневието и мисля, че би постигнала велики неща, ако не беше толкова отдалечена от модерния живот и неговите множество възможности. Тя изобретяваше и конструираше всякакви видове инструменти и устройства и също така предеше най-фините дрехи с платове изтъкани от нея.“ По-късно Тесла признава влиянието на родителите си за неговия успех.

4. Тесла живее в Ню Йорк в продължение на 60 години и следи от пребиваването му там все още стоят. Ъгълът между две улици в близост до лабораторията му днес носи името „Ъгълът на Никола Тесла“. Изобретателят работи в тази лаборатория до 1900 г., а след това строи вече известната „Tesla Tower“.

5. Получава американско гражданство през 1891 г. – годината, в която изобретява т. нар. „бобина на Тесла“. Тя представлява трансформатор, единият край на намотката на който е заземен, а вторият съединен с метално кълбо. Това устройство позволява на Тесла да изучава изменението на потенциала на Земята, ефекта на стоящите електромагнитни вълни, създадени след електрически разряд в атмосферата и възможността за предаване на електроенергия без проводници на големи разстояния. Технологията е широкоразпространена в радиото, телевизията и безжичното предаване.

6. Изпада е немилост пред своя партньор, Едисън, защото защитава предимствата на променливия ток. Едисън разпалено защитава предимствата на постоянния ток. Спорът не би бил от голямо значение, ако от победителя не зависи електроразпространението за цялото човечество. Едисън започва кампания срещу променливия ток, твърдейки, че той е опасен и може да убие хората. Тесла го контрира като публично изпраща към тялото си 250 волта ток, за да демонстрира безопасността му. Накрая, променливият ток печели „войната“.

7. Тесла създава първата водноелектрическа централа до Ниагарския водопад. Конструирането отнема три години и електричеството захранва първо домовете в близост до Бъфало. Това се случва на 16 ноември 1896 г.

8. „Тесла“ е мерна единица, измерваща силата на магнитните полета. Автомобилната компания „Тесла“ е именувана в чест на учения и изобретения от него електрически мотор.

9. През 1901 г. Тесла получава финансова подкрепа от Дж. Пиърпонт Морган, за да построи новата си лаборатория в Shoreham, Лонг Айлънд. Зданието включва известната „Tesla Tower“ – 185-метрова структура с огромен трансмитер на върха. Идеята на Тесла е да използва кулата, за да излъчва сигнали и безплатен и неограничен ток навсякъде по света.

Elektrizität

10. Въпреки големите си успехи, Тесла няма особено развит нюх на бизнесмен. Морган оттегля подкрепата си от проекта за лабораторията, защото смята, че той няма да има възвращаемост. Лабораторията е продадена по-късно на компания за производство на филми. През 1917 г. правителството на САЩ частично събаря кулата, заради опасения, че немските шпиони могат да повлияят на комуникационните канали по време на Първата световна война.

11. Към края на живота си живее в различни хотели и финансовото му състояние се влошава. Компанията, за която е работил с години се наема да му покрива престоя, в поредния хотел. През 1937 г. докато е навън една нощ, е ударен от кола и заради отказа му да посети доктор, така и не се възстановява. Никола Тесла умира от коронарна тромбоза на 7 януари 1943 г. в хотелската си стая в Ню Йорк. Докато е жив, този мъж притежава 300 патента.

 
 

Почина модният дизайнер Карл Лагерфелд

| от chronicle.bg |

Карл Лагерфелд почина, предаде сайтът Le Figaro, последван от други френските медии. Според тях информацията идва от източници близки до модна къща Chanel.

Иконичният дизайнер, който е и една от най значимите, талантливи и популярни личности в модната индустрия, си  отиде на 85-годишна възраст.

Модни личности от цял свят изказаха съболезнования след печалната новина.

Лагерфелд изпълнява длъжността творчески директор на Chanel от 1983 година.

Според френското списание Closer, дизайнерът  е починал след кратко боледуване. Лагерфелд работи почти до края на живота си, като дори е дал инструкции на персонала си за предстоящата колекция есен/зима на Fendi, която трябва да бъде представена в Милано тази седмица.

Очаквайте подробности. 

 
 

Момче излюпи патешко яйце, купено от супермаркет

| от chronicle.bg |

Чудили ли сте се някога дали е възможно да излюпите яйце, купено от магазина? Разбира се, че сте с чудили. 

Уилям Аткинс, на 14 години, от Уест Мидландс, Великобритания, си купува 12 патешки яйца на свободни патици от магазина. Вкъщи той поставя яйцата в специален инкубатор, който взима от eBay за 40 паунда и ги оставя там за 3 дни, докато не долавя пулс в едно от тях. Аткинс каза пред Daily Mail: „От този момент натам неизлюпеното пате растеше все по-голямо всеки ден.“

sei_52301713-c2a8

4 седмици по-късно патето се излюпва. То се казва Джеръми и за кратко ученикът се грижи за него като домашен любимец. Майката на Уилиям също остава изненадана, но решава, че не е добре момчето й да има пате като домашен любимец в стаята си и затова, когато пораства малко, го дават на местна ферма.

Това е третият опит на Уилям, който преди това е правил същите опити с пъдпъдъчи и кокоши яйца. 

Производителят на патешките яйца, които момчето използва, Клерънс Корт, признава, че е възможно да се излюпи някое от яйцата му, но е много трудно. Говорител на фирмата каза: „Разделянето на мъжките от женските патици става на ръка от няколко висококвалифицирани служители. Грешките обаче са неизбежни, Държим животните на малки групи, които могат да излизат навън. Докато са на открито, понякога се случва патиците да привлекат внимание то на някой див паток. Така въпреки че като цяло е много рядко женските патици да срещнат мъжки, това все пак е възможно.“

„Оплодените яйца са безопасни за консумация и без специална инкубация е напълно невъзможно да се различат от неоплодените яйца.“

 
 

Заешкото нашествие в Австралия

| от Радослав Тодоров |

За първи път в Австралия зайците пристигат вероятно още с корабите на първите заселници към края на 18 век. Първоначално те били отглеждани за храна в клетки и по нищо не личало в какъв огромен проблем за околната среда и стопанството ще се превърнат тези наглед безобидни пухкави създания.

Заешката кутия на Пандора била отворена през 1859 г. когато британският заселник и любител на лова Томас Остин решил да пусне на свобода в природата 24 заека с намерението те да се развъдят и да ги ползва като ловен обект. Проблемът обаче е, че този обект в съвсем кратко време придобил гигантски размери. Оказало се че условията в Австралия са идеални за зайците, а освен това меките зими позволявали целогодишно размножаване. Поради липсата на естествени врагове в Австралия зайците претърпели взривна популация и само няколко десетилетия по-късно тези 24 заека нарастнали на около 1 милиард!

Rabbits_MyxomatosisTrial_WardangIsland_1938

Годишно вече се отстрелвали по 2 милиона заека без това въобще да влияе върху популацията им. Биолозите считат, че основната причина за това е, че зайците на Остин са били подбрани да са от няколко различни породи. По този начин много бързо при произволните кръстоски помежду им се е селектирал идеалният вид заек като приспособимост към австралийските условия.

И така само за няколко десетилетия континентът се оказал надупчен като швейцарско сирене от заешки дупки. Редица уникални растителни видове били унищожени от безбройните пришълци. С това започнал да се клати балансът в биологичните ниши, което застрашавало от изчезване и някои местни видове животни. Опустошенията които заешките орди започнали да нанасят на посевите и земеделието били направо неизчислими.

Станало крайно наложително правителството да вземе крути мерки срещу този проблем.

Първоначално решили спешно да започнат изграждането на огради с обща дължина над 3000 километра за да ограничат разселването на популациите поне само до рамките на щата Виктория. Оказало се обаче че зайците се размножават по-бързо дори и от темпото, с което се строят оградите и още преди строежът им да бъде завършен те успявали да ги заобикалят и да плъзнат по останалите щати. Там където успяли да ги заградят напълно също нямало реален ефект, тъй като се оказало че те без проблеми изравят дупки под оградите. През 1887 г. правителството на щата Нов Южен Уелс обявило награда от 25 000 паунда за всеки, който предложи неизпробван до момента ефективен метод за изтребване на зайци.

rabbit-proof-fence-episode

След като акциите по отстрелване и заграждане завършили с пълен провал, през ХХ век дошъл ред и на учените и модерните технологии да опитат късмета си срещу заешката напаст. Така новите лабораторни противници на зайците първоначално ги атакували с химически оръжия, залагайки капани с отрови на фосфорна основа, които да не вредят на почвата, растителността и домашните животни. Нито те, нито другите разработени химически смеси (като соден флуороацетат и пиндон) обаче не могли да затрият гигантските заешки популации. След като химиците се провалили дошъл редът и на молекулярните биолози. Те започнали разработка на нова болест, която да доведе до епидемия сред зайците и да ги изтреби.

Но всички тези опити имали само временен ефект. Опитът да погубят зайците с птича холера например не дал почти никакви съществени резултати. Тогава през 50-те години учените по изкуствен начин пуснали в природата вирусът myxoma, който причинява миксоматоза, смъртоносно за зайците заболяване. Но дори и в този случай ефектът бил много далеч от очакваното. Макар и вирусът да успял да изтреби около половин милиард заека след пускането му, оцелелите удивително бързо се адаптирали и развили естествен имунитет към него.

Все пак на фона на щетите за милиони долари, унищожаването на редица местни растения, а с тях и животни, както и дори причиняването на ерозия на почвата, зайците понякога били и от полза за фермерите. По време на икономическите депресии в края на 19 век и през 30-те години на 20 век, както и по време на световните войни, ловуването на зайци се оказала безплатна опция за подобряване на тежкото положение с финансите. Те практически са неограничен ресурс на храна, а с продажбата на месото и кожите им фермерите си докарвали допълнителни приходи, както и погасявали с тях фермерските си заеми.

026_rabbits sopurce unknwon a

Но въпреки войната на австралийците срещу зайците, водена с всички възможни средства в продължение на близо 150 години, през 2000 г. броят на дивите зайци в Австралия отново е започнал да се увеличава и е достигнал до около 200 000 000. Съвременните учени продължават да разработват нови модификации на миксоматозата, които да са по-смъртоносни и по-трудни за адаптация към тях.  През 2017 г. такъв „подобрен“ вирус-убиец е пуснат в природата, но все още и от неговото действие не е установена някаква съществена ефективност.

Това всъщност е най-бързо развилата се популация на животно в историята на планетата. Както и никое друго животно не е отговорно за изчезването на толкова други видове местни животни, растения и дървета в Австралия колкото зайците.

И въпреки широката употреба на модерни биологически оръжия за масово поразяване войната продължава и до днес, без да има изгледи за категоричен успех в обозримо бъдеще.

 
 

Изкуствен интелект пише „човешки“ текстове

| от chronicle.bg |

Компанията с нестопанска цел OpenAI създаде изкуствен интелект, който е толкова добър в писането на достоверни „човешки“ текстове, че създателите му имат сериозни притеснения от злоупотреби, ако го направят достъпен за всеки. Това е причината компанията да наруши обещанието си да публикува всичките си открития, което възмути мнозина с интерес в сектора.

OpenAI създава езиковия модел GPT-2 и го тренира да предсказва следващата дума в изречение във файл с 40 гигабайта текст. Резултатът е „алгоритъм, който може да създава свързан, дълъг текст по зададена тема“.

Компанията се притеснява, че технологията може да се използва за генериране на фалшиви новини, създаване на нереални акаунти в социалните мрежи, автоматизиране на спам и още. 

По-малка версия на технологията все пак ще бъде достъпна безплатно в интернет. Организацията обаче не е сигурна дори и в това. „Вярваме, че обществото рано или късно ще има нужда от сериозни норми на публикуване, за да не допуска фатални грешки.“

В Tуитър новината беше посрещната с известна доза гняв като OpenAI беше обвинена, че „крие“ изследванията си и така прави обратното на отворен софтуер, което е в пълен конфликт с името й. Други обаче бяха по-разбиращи като похвалиха компанията, че мисли напред за възможни проблеми. Илон Мъск, един от първоначалните инвеститори в OpenAI, беше въвлечен в неразборията, но в собствения си акаунт той поясни, че няма нищо общо с компанията от над година.

OpenAI все още не е взела окончателно решение за GPT-2. Те посъветваха правителствата по цял свят да имат готовност за създаване на политика, норми и критерии, с които да посрещнат напредъка на изкуствения интелект.