shareit

NASA пусна невиждани снимки от кацането на Луната

| от chronicle.bg |

На 11 октомври 1968 година мисията Аполо 7 на НАСА пише история като изпраща първия човек на Луната. Сега, 50 години по-късно, Космическата агенцията пуска невиждани снимки от тази мисия, които можете да видите в галерията ни.

Астронавтите са известни най-вече със смелостта, интелекта и героизма си, но тази колекция обръща внимание на фотографското им око. Малко известно е, че част от подготовката им включва и курс по фотография. Те взимат със себе си специално модифицираните фотоапарати Hasselblad, когато отиват на почивка, а също така имат занятия в Невада и Аризона, където ландшафтът наподобява лунната повърхност.

Фотографското оборудване влиза чество в употреба, защото с него се документират състоянието на кораба и на заобикалящата ги среда.

Разбира се, нужна е специална техника и обективи. Причината да се ползва Hasselblad е, че един от астронавтите, Уолтър Шира, има модифицирано апаратче Hasselblad 500C, което се оказва, че изпълнява изискванията на NASA. Други използвани фотоапарати са Hasselblad Super Wide Camera и Nikon 35mm Photomic FTn. Carl Zeiss, които произвеждат обективи, правят за Агенцита един от най-бързите обективи в света по това време.

Ниската гравитация и тромавите скафандри затрудняват снимането. А и да не забравяме облаците на Земята, които често я скриват. Едно от правилата за снимане, които астронавтите имат, е да не снимат Китай, защото държавата винаги е била скрита под облак от индустриален смог.

Това са част от снимките, които успяват да уловят.

 
 
Коментарите са изключени