shareit

НАСА поправят телескопа Хъбъл като го рестартират

| от chronicle.bg |

Има една максима в интернет: „Ако изглежда глупаво, но работи, не е глупаво“. И в НАСА е така.

Техният телескоп Хъбъл, кръстен на американския астроном Едуин Хъбъл, имаше проблеми с един от жироскопите си, заради което на 5 октомври апаратът беше поставен в safe mode.

Жироскопите са уреди, които помагат на телескопа да се ориентира в пространството. 

Екипът на НАСА реши да включи резервен жироскоп, но и резервният не свърши работа, защото е бил изключен 7 години и половина и при включването му той започва да се „върти с огромно обороти“.

Инженерите решават да пуснат „буден рестарт“ на телескопа, което означава системите да преминават от „висок режим“ в „нисък режим“ и обратно, докато самата машина се завърта.

Иначе казано: да го рестартират. 

Очевидно процесът е много по-сложен, отколкото с компютър или телефон. „За да се опита да коригира високите обороти на резервния жироскоп, екипът го рестартира, спирайки го за 1 секунда. Това стана на 16 октомври“, казват от НАСА.

„На 18 октомври беше предизвикана серия от маневри с телескопа в обратна на посоката на върнете на жироскопа в опит той да се самокалибрира. По време на маневрите устройството беше рестартирано.“

В крайна сметка този метод проработва!

Хъбъл е изключително важен за работата на НАСА. Той е пуснат през 1990 и е един от най-големите стъпки в астрономията от телескопа на Галилео.

 
 
Коментарите са изключени