shareit

Найси Валде ще поставя 24-часов световен рекорд с веломобил

| от chronicle.bg |

Никога досега човек не е изминавал повече от 1219 километра в рамките на 24 часа, задвижван единствено от собствената си мускулна сила. Това предстои да се промени на 28 и 29 юли. В 10:00 часа сутринта Никола „Найси“ Валде ще започне своя опит за поставяне на световен рекорд на пистата в изпитателния център на Opel в Родгау-Дуденхофен (да, такова име на писта може да има само в Германия).

Атлетката ще използва триколесен легнал велосипед с изцяло закрита каросерия, който позволява постигането на максимална скорост от 80 км/ч. Така нареченият „веломобил” е уникална по рода си аеродинамично усъвършенствано превозно средство, проектирано и произведено в един екземпляр от партньора на Найси Даниел Фен. С негова помощ 44-годишната спортистка ще се опита да подобри съществуващите 24-часови световни рекорди за изминато разстояние както за жени (1012 километра), така и за мъже (1219 километра).

Nici Walde
Opel Automobile GmbH

От 2015 година до момента родената в Хамбург атлетка държи 12-часовия световен рекорд в категорията HPV (Human Powered Vehicles e.V. – Задвижвани от човек превозни средства) за жени. Opel подкрепя германската спортистка в 24-часовия маратон, предоставяйки на разположение трасето на своята 4.8-километрова високоскоростна писта в изпитателния център Родгау-Дуденхофен.

Nici Walde
Opel Automobile GmbH

В историята на марката не липсват световни рекорди. На 29 септември 1928 година край Париж белгийският състезател по колоездене Леон Вандерстуифт поставя нов световен рекорд със специална пистова версия на легендарния състезателен велосипед Opel ZR III и достига невероятната скорост от 122.77 км/ч, карайки зад швейцарския си пейсър Леман. Този световен рекорд остава непроменен в продължение на повече от 50 години.

 
 
Коментарите са изключени