shareit

Най-човешкият робот: запознайте се със София

| от chronicle.bg |

Роботите вече могат да извършват сложни операции с лекота – могат да направят задно салто, ловки паркурни движения, дори да ваят скулптури. Ето я обаче София, чието очарование не идва от сложните спортни дейности, които може (торсът й често е фиксиран за платформа), а от човешкия й вид и способността да изразява емоции.

Има още много работа за Дейвид Хансън, основател на Hanson Robotics, и екипа му, но в момента София може да изразява няколко емоции, както и да разпознава изражението на човека срещу нея.

Роботът, от който има няколко версии, разполага със специално разработен изкуствен интелект, както и „мускулна структура“ точно копие на човешката. Именно тя дава възможност за изразяване на радост, скръб, любопитство, объркване, размишление, скръб, разочарование и др.

София също така е най-човешки изглеждащият робот. Все още не можем да я сбъркаме с истински човек, разбира се, но въпросът е, че се влагат страхотни усилия и във външния й вид. При моделирането й Хансън иска тя да въздейства на хората по цял свят. Той черпи вдъхновение от статуи на Нефертити, древнокитайски картини, Одри Хепбърн, а също и от съпругата си.

В това объркване на човешкото с технологичното се появяват много въпроси: какво означава да си човек, кое е истинско, кое не е, какво ни очаква, какво ново ще се появи в бъдеще? 

От активирането й през 2016 година София вече е била на кориците на модни списания, както и в рекламни кампании. На модно ревю по време на Shanghai Fashion Weekend, тя носи 3D маншети с медни ръкави и скулптурни облекла, дело на британския художник Сади Клейтън.

София е участвала също и в телевизионни предавания, говорила е на конференции по теми като изкуствения интелект и ролята на роботите. Последно се появи в новините, когато Саудитска Арабия й даде гражданство.

Дейвид Хансън иска работата му да създаде дълбока емоционална връзка между хора и роботи.

 
 
Коментарите са изключени