shareit

Мисиите до Луната може да зачестят

| от chronicle.bg |

Днес малък израелски космически кораб ще бъде изстрелян в орбита от ракетата Falcon 9 на SpaceX и така ще започне своето двумесечно пътешествие към повърхността на Луната.

Корабът, който се казва Beresheet, ще се опита да кацне на Луната на 11 април и ако всичко мине благополучно, той ще е първият частен космически кораб (и първият от Израел), който успява да постигне това. Но Beresheet е само един от многото подобни апарати, които се конструират в момента.

Досега само САЩ, Русия и Китай имаха парите и технологиите за подобни космически мисии. Скоро Индия също може да се присъедини към групата с Chandrayaan-2 през април.

Луната става все по-достъпна дестинация. Частни компании по целия свят възнамеряват също да изпратят свои апарати на повърхността й някъде през следващото десетилетие. Това ще открие и нови бизнес възможности. Американската Astrobotic и японската ispace, например, искат да правят доставки до спътника ни. ispace и друга компания, Moon Express, искат още и да се събират полезни изкопаеми като минерали от повърхността.

Именно заради това скоро можем да видим бум в мисиите до Луната и скок в развитието на технологиите нужни за това.

 
 
Коментарите са изключени