shareit

Ето кой ще е шеф на Илон Мъск в Tesla

| от chronicle.bg |

Tesla избра нов лидер на борда на директорите след като Илон Мъск беше принудително свален от позицията.

Досега Робин Денхолм е била главен финансов директор на австралийската телекомуникационна компанията Telstra (забележете правописа). Тя вече е член на борда на Tesla, но ще работи там за постоянно, след като 6-месечното й предизвестие изтече. „За да осигурим плавното преминаване, Илон ще й предостави всичко необходимо“, се казва в изявление на автомобилния гигант. Финансовото минало на Денхолм ще бъде полезно на компанията, тъй като инвеститорите искат тя да стане системно печеливша.

Мъск се съгласи да слезе от поста на председател и да плати глобата от $20 милиона, която му бе наложена от Американският регулатор Securities and Exchange Commission (SEC). Той си запазва позицията на изпълнителен директор. Tesla нае и двама нови независими директора в борда си и организира комитет, който да следи за комуникация на Илон.

SEC заведе дело срещу Мъск, след като той обяви в Туитър, че смята да приватизира компанията за $420 на акция и вече е осигурил финансирането. Мнозина не разбраха шегата и това предизвика рязък скок в цената на акциите на компанията. Мъск може да бъде член на борда на директорите, но няма да може да бъде негов лидер в продължение на 3 години.

4f74b01d3198dc47794b4d13c0b80286fe05d2d2b6

В Силиконовата долина Робин Денхолм е вицепрезидент на Juniper Networks, където прекарва почти 10 години. Преди това работи в Sun Microsystems днес собственост на Oracle. Тя има опит и в автомобилния бизнес като финансов мениджър за Австралия на Toyota в продължение на 7 години.

 
 
Коментарите са изключени