shareit

Бизнесът с чипове на Samsung вече струва повече от този на Intel

| от |

Intel доминира пазара за компютърни чипове буквално от декади насам. Но през 2017 година предаде короната си на Samsung, както се вижда от финансовите документи на двете компании.

Годишните печалби на Intel се равняват на 62,8 милиарда долара, а тези на Samsung на 69,1 милиарда долара. 

Сравнението обаче се прави с известна условност. Intel се фокусира върху x86 процесорите и в този сегмент води значително Samsung, чиято сила е в паметта. Но във финансов аспект се оказва, че вторият бизнес е по-голям.

Освен по-лукративен, специалитетът на Samsung се оказва и по-важен за бъдещето на технологиите, отколкото CPU-тата на Intel. В днешни дни трудно ще намерите смартфон или таблет без RAM памет от тех гиганта, който също така държи една трета от пазара на SSD. Самата компания казва, че очаква увеличение в търсенето на памет, заради увеличаването на cloud сървърите и развитието на изкуствения интелект.

За да добиете представа за габаритите на бизнеса с чипове на Samsung, имайте предвид, че компанията произвежда също и телевизори, всякакви домашни уреди, дисплеи за смартфони, а също е и един от най-големите производители на смартфони.

 
 
Коментарите са изключени