shareit

Представлението „Паякът“ ще се играе за 80-и път

| от chronicle.bg |

Играна в София, Москва, Санкт Петербург, Ню Йорк, Брюксел, Чикаго, Лос Аджелис, Сан Хосе, Сиатъл пр. пиесата „Паякът“ скоро ще отбележи своя 80-а поява на сцената.

Спектакълът е едно от заглавията, които трябва да присъстват в театралните афиши и за които трябва да е ужасяващо трудно човек да намери места. Написан и режисиран от Йордан Славейков и Димитър Касабов, „Паякът“ получава награди от фестивали в Москва и Санкт Петербург, номинация за Аскеер и бляскави отзиви в The New York Times.

Образът на паяка е метафора на потиснатите желания, на пътя към Другата страна. Пиесата разглежда проблема за клопките, които ни дебнат отвътре, от нас самите, за нуждата от любов и нейното отрицание, за невъзможността за живот в условията на прекомерната близост с друго човешко същество. Сиамските близнаци Мартин и Марта (в ролите – Пенко Господинов и Анастасия Лютова) , празнуват рождения си ден, в нощта преди операцията по разделянето им, и седейки в една вана, започват разговор, който ги води към лабиринта на неслучилото се детство, проваленото юношество, престъпленията на душата, сблъсъка на желанията, който им дава и отнема всичко.

16808806_10212767199363742_1012860513_n

„Паякът“ е метафорична илюстрация на най-черните човешки характеристики и разказ за начините, по които те изпълзяват навън и изменят реалността. Иначе казано – постановката едва ли ще ви разсмее и разсее.

Представлението е изиграно от актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова. Ако сте фенове на театъра, познавате Господинов като Катурян Катурян в „Пухеният“ от Мартин Макдона, Христофоров в „В полите на Витоша“, Хораций в „Завръщане във Витенберг“, Хенри Лоу и Габриел Йорк в „Когато дъждът спря да вали“ др. А ако повече гледате телевизия, вероятно сте го гледали в „Недадените“, „7 часа разлика“, „Стъклен дом“, „Забранена любов“ др.

Анастасия Лютова, съпруга на Пенко Господинов, е не по-малко известна на публиката. През 2005г. тя влиза в ролята на Боряна в „Боряна” с режисьор Десислава Боева и година по-късно за тази роля получава наградата АСКЕЕР за изгряваща звезда. През 2005 г. играе Мартирио в представлението „Домът на Бернарда Алба” с режисьор Стоян Радев и за тази роля получава наградата ИКАР 2006 за актьорски дебют, както и номинация АСКЕЕР за главна женска роля.

80-paqk

Кинодебютът й е през 2006 г. в главната роля Милена във филма на канадския режисьор Дени Коте „Нашите лични животи”. През 2007 г. Анастасия Лютова е поканена отново в представление на режисьора Десислава Шпатова „Летене” от Оля Мухина, в ролята на Анастасия в МГТ „Зад Канала”. През 2008 г. режисьорът Явор Гърдев я кани във филма „Дзифт” през в ролята на Сестрата. Актрисата Анастасия Лютова участва и в телевизионните сериали „Тя и Той” и „Кафе пауза”.

Билети за „Паякът“ ще се играе за 80-и път 12.05. 2018 година от 19.00ч на сцената на ТР „Сфумато“. Билети  може да намерите тук.

 
 
Коментарите са изключени