shareit

Няколко думи за величието на театъра

| от chronicle.bg |

От 1961 г. днешната е специална за всички, които се чувстват свързани с театъра. Във Виена, на този ден, Международният институт за театър обявява 27 март за Международен ден на театъра.

Театърът е необяснима мистерия. Неразбираема за тези, които не са се докоснали до неговата магия.

Не можеш да обясниш силата на сценичния прах, мириса на празната зала, мириса на гримьорната, допира до костюма, работата над текста, работата на сцената. А като зрител, можеш ли да обясниш въздействието на добрия театър върху теб? Не можеш и не бива – така магията ще се загуби.

Театърът е трудно призвание. Днес е ден за почит към това изкуство и към всички, които се занимават с него. Той и те го заслужават. Ето няколко думи за магията на театъра.

„Театър – не отразяващо стъкло, а увеличаващо стъкло.“ Владимир Маяковски

„Театърът е най-достойният способ, чрез който може да се възпроизвежда, изтълкува и проведе в народната сфера една патриотична мисъл и да се събуди въодушевлението и пламенът на решителността и самопожертването.“ Иван Вазов

„Мога да живея, без да правя филми, но не и без да правя театър.“ Ингмар Бергман

„Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Най-често театърът действа не хигиенически, като разваля спокойните нрави и добрия сън на хората – разваля ги в отколешна Елада, в недавнашна Франция, в сегашно Немско и в Русия. Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота на художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра.“ Пенчо Славейков

„Когато завесата бавно се вдигна, имах чувството, че ще припадна. Всъщност се вдигаше завесата на моя живот.“ Сара Бернар

„Обичайте театъра в себе си, а не себе си в театъра.“ Константин Станиславски

„Повярвайте ми, театралното изкуство е най-прекрасното, най-рядкото и най-трудното от всички изкуства.“ Франсоа Волтер

„Истинският театър ни показва живота със средствата на изкуството, а не изкуство във формата на живот.“ Оскар Уайлд

„Театърът е безполезен, но необходим.“ Йожен Йонеско

„В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си.“ Яна Борисова, „Хората от Оз“

И за финал, десетте закона на Крикор Азарян:

„1. Бъди в мир със себе си.

2. На сцената не излизай, ако няма какво да кажеш.

3. Да си на сцената не трябва да е задължение, нито пък само възможност за изява, а преди всичко вътрешна духовна потребност.

4. На сцената трябва да сме почтени спрямо зрителя и да не лъжем, още повече че всичко, което правим, е наужким. В тази игра ние сме пратеници на въображението в търсене на нещата отвъд видимото и живеем на сцената донякъде от детско любопитство, но най-вече примамени от неясния и будещ тревога и страх силует на истината. Всичко това не търпи претенциозност и лъжа.

5. Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса. А за това са нужни артисти, емоционално възбудими и заразителни. Актьорството не е за темерути и дебелокожи.

6. Не забравяй, че не знаеш нищо от онова, което предстои да се случи.

7. На сцената се мисли и действа, а чувствата идват сами – стига да имаш душа на артист.

8. Не ти си важен, важно е това, което правиш.

9. Да си съвременен – това значи да си необичаен и неочакван в постъпките и в реакциите си. Но това не значи да не си мотивиран и да липсва логика. И тук е разковничето: да вдигаш летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията.

10. Това, което респектира и възторгва зрителя, е лекотата и простотата, с която артистът прави нещата.

Точно тези умения го извисяват неговите очи, защото на зрителят му е пределно ясно, че той това никога не би могъл да го постигне.“

Честит ден на театъра на всички, които го носят в себе си! 

 
 
Коментарите са изключени