Човекът театър Николай Коляда идва в България

| от chronicle.bg |

Името му отдавна се е  превърнало в нарицателно име. А самият той – в Институция.

Човекът театър, режисьорът, педагогът, основателят на  Центъра за съвременна драматургия, апологетът на международния конкурс за съвременни пиеси „Евразия“, кино сценаристът,  бащата на международния театрален фестивал „Коляда-plays”, авторът на над 120 пиеси, събрани в 12 тома избрани съчинения, създателят и главен художествен ръководител на театър в град Екатеринбург, Русия, който носи неговото име, Николай Коляда идва в България.

В края на септември Коляда беше у нас за няколко дни на премиера на спектакъл по пиесата си „Кокошка“.  По време на този кратък престой актьорите от  сдружение „Реплика“ го канят да открие  фестивала „NEDRAma-international”, който ще се проведе от 26  до 30 ноември 2018г. 

„NEDRAma-international“ е проект на Сдружение „РЕПЛИКА” и представлява интердисциплинарна театрална лаборатория, в рамките на която актьори, режисьори и драматурзи, експериментират в областта на документалния театър, третирайки наболели социални теми и казуси, валидни както за страната ни, така и за Европа и света. Целта му е  да създаде ново културно пространство, което да провокира сближаването ни с европейските културни тенденции и интегрирането на българския театър в европейския театрален контекст.

С проекта фестивал „NEDRAma-international” артистите от  „Реплика “  заявяват: „Бихме  искали да работим  за насърчаване на сътрудничеството между хората на изкуството в европейски контекст в полето на театъра.“

Тази година ще се състои 5-тото издание на фестивала-лаборатория „NEDRAma-international” под надслов „Медиите – свобода и зависимост“.

„Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации” – зад това изречение стои театър „Реплика“.

Николай Коляда02

Гвоздеят на тазгодишния фестивал  „NEDRAma -international“ e представянето за първи път в България на  „Уралската драматургична школа “  на Николай Коляда.

Българската театрална публика ще има възможност да гледа  спектаклите по пиеси на негови ученици „Научи ме да обичам“,  „Мечтата на Наташа“, и   написаната от самия Коляда „Большая советская энциклопедия“.

По време на  престоя си в България Николай Коляда ще  проведе драматургичен уъркшоп за млади драматурзи. Всеки желаещ да участва, трябва да напише пиеса или тема със заглавие  „Балконът“ . Темата на задачата се изразява в следното:

„Средствата за масова информация са съобщили, че на един балкон, да предположим, са замръзнали двама човека, намерени са два трупа. Или, че на балкона са били заключени и там са живели две години. Или, да предположим, че двама човека са скочили от балкона и са загинали. Или  за всичко онова, за което пише жълтата  преса.

Задачата  е:

На  базата на  подобна новина всеки участник в конкурса за участие в уъркшопа трябва да напише какво всъщност се е случило наистина.

Например:

– двама (той и тя) се озовават на балкона, защото вратата е хлопнала, а между тях е имало страшен скандал, но благодарение на това се помиряват;

– или двама се оказват на балкона заключени, защото са искали да ограбят апартамента, но нещо им е попречило и не са успели;

– или двама, старец и старица, специално са излезли на балкона, за да умрат заедно от студ,  замръзнали, заспали защото повече нямат желание за живот;

– или някой специално е заключил на балкона двама (момче и момиче, или две момичета, или за който се сетите), защото по този начин е искал да ги накаже.

И така нататък. Варианти – много.  Въображението е ваше.

Съчинявайте, каквото желаете- и нека вашата пиеса (5-10 страници) съществено да се отличава  от онова , за което са съобщили средствата за масова информация.

Епиграф към всяка пиеса би трябвало да бъде съобщение от средствата за масова информация, а самата пиеса би трябвало да развенчае лъжата в съобщението.

Защо е нужен такъв подход? В затворено пространство драматургът трябва да обозначи конфликта, внимателно да разгледа характерите на тези хора. Да покаже колко се различават един от друг. Да покаже пътя им един към друг или обратно отдалечаването им един от друг…

Разбрахте ли ме?

Ваш Николай Коляда

nedrama-poster

 
 

Снимките свършиха – вижте новия Жокер

| от chronicle.bg |

Снимките на новия „Joker“ с Хоакин Финикс приключиха и феновете могат да видят великия персонаж в най-актуалния му вид. Преди малко повече от година Warner Bros. обявиха началото на новия си прокет, който ще разказва за произхода на Жокера. Режисьор е Тод Филипс.

Въпреки, че супергеройските филми традиционно не споделят почти никаква информация за нищо около тях, докато се снимат, публиката беше редовно информирана за развитието на проекта. Освен Хоакин Феникс, разбрахме, че Зази Бийтз ще играе Софи Дюмон, а Робърт Де Ниро ше е Мъри Франклин. Също така получихме и снимки от снимачната площадка, включително на Жокера в пълния му вид. С известно вдъхновение от серийния убиец Джон Уейн Грейси и персонажа на Хийт Леджър, този Жокер също има уникален вид като всички досега.

Вече имаме и още нови снимки, които можете да видите в галерията ни.

На тях виждаме Хоакин в пълния си костюм да позира за стилове (официални фотографии от снимачната площадка). Виждаме и Бийтз, която слиза по стълбите заедно с малко дете.

Това не е единственият филм с участието на Клоуна принц. Warner Bros. Pictures в момента подготвя общо 6 филма с Жокера – този и още 5, които се развиват около персонажа на Джаред Лето. Лето може и да не е приключил все още с ролята, но Хоакин е много по-харесван от феновете.

 
 

Samsung QLED 8K TV е много повече от телевизор

| от chronicle.bg |

Може да живеем във времето на смартфоните, но това далеч не означава, че трябва да пренебрегваме и забравяме телевизора. Най-малкото защото някои модели не отстъпват на останалите технологии и винаги искат да въведат следващото „голямо нещо“. Още повече, че в момента телевизорът е не просто технологично устройство, а моден аксесоар, носещ елегантност и стил у дома.

Такъв е случаят с новият телевизор QLED 8К модел Q900R, който от днес вече е лансиран на българския пазар. Изкуственият интелект няма място само в джобните устройства и Q900R доказва това. Заедно с AI и функцията интернет на нещата (IoT) можем да споделяме съдържание, както и да контролираме свързани устройства, превръщайки вече заснето в ниска резолюция в съдържание с 8К качество.

Със силата на изкуствения интелект и функцията 8K AI Upscaling, Samsung QLED 8K TV подобрява качеството на съдържанието за още повече детайли, подсилвайки ефектите.

Qled-8k_2

QLED 8K Q900R се предлага у нас с големина на екрана 65, 75 и 85 инча. Високата резолюция показва дори най-малките детайли във всяка картина, като дава по-голяма дълбочина и потапя в една нова и вълнуваща реалност. Интелигентният двигател зад Samsung QLED 8K автоматично анализира всяка картина, като осигурява най-съответстващия й звук.

Блясъкът на слънчевите лъчи в стаята вече не пречи на възпроизвеждането 8К картина – така винаги виждаме точни и по-богати цветове при всяка светлина и можем да се насладим на милиарди нюанси със 100% обем и точност на цветовете. С няколко думи – не е необходимо да намаляваме светлината в стаята, за да видим какво се излъчва.

Борбата за дистанционното може да остане в историята, тъй като желаното съдържание тук може да бъде избирано и с гласови команди. За традиционалистите обаче, е създадена функцията One Remote Control, която позволява управлението на различни периферни устройства само с едно дистанционно.

Qled-8k_4

Това, което нареди QLED TV на Samsung сред водещите изобретения на годината, е неговият режим Ambient Mode. Той улеснява достъпа до полезна информация през целия ден, дори когато не гледаме активно филми и телевизия. А за маниаците на тема интериор, същата функция позволява устройството да придобие същия цвят и десен като стената, на която е поставен. Пак за същата група хора телевизорът е направен така че да поставим телевизора на стената с незабележимо разстояние от нея.

И за да няма пренебрегнати, приложението Steam Link позволява да се пускат игри без необходимост от отделен сет топ бокс.

Това би трябвало да е достатъчно, поне като за начало? 

 
 

Бен Афлек и Оскар Исаак в „Triple Frontier“ от Netflix (ТРЕЙЛЪР)

| от chronicle.bg |

Netflix имаше много добра година по отношение на авторските филми с „The Ballad of Buster Scruggs“, „July 22″ и „Roma“, както и други. И няма никакво намерение да спира и през 2019.

Стрийминг платформата пусна трейлър на „Triple Frontier“, пълен със звезди и режисиран от Дж. С. Чандор („All Is Lost“ и „A Most Violent Year“). Филмът събира отново Чандор с Исаак като тях ще се присъединят Бен Афлек, Педро Паскал, Чарли Хънман и Гарет Хендлънд.

Официалният синопсис на „Triple Frontier“ е:

„Екип от бивши агенти от Специалните служби (Афлек, Исаак, Хънман, Хендлънд и Паскал) се събират отново, за да организират обир малко населена зона в Южна Африка. За първи път в престижните им кариери, тези невъзпяти герои ще предприемат мисия за себе си, а не за родината. Но когато всичко се преобърне неочаквано и излязат извън контрол, уменията им, лоялността им и моралът им ще бъдат изпитани в борба за оцеляване.“

„Triple Frontier“ е един от няколкото основни драми, които ще видим от Netflix през 2019 година заедно с „The Irishman“ на Скорсезе.

Това е първият филм на Чандлор от „A Most Violent Year“ през 2014 година. Сценарият е дело на Марк Боул, който освен с Оскара си е известен и с работата си по „The Hurt Locker“ и „Detroit“ съвместно с Катрин Бигълоу. Самата Бигълоу първоначално трябваше да режисира и „Triple Frontier“, но промени в графика на снимките наложиха и смяната й с Чандор.

Филмът излиза през март 2019 година в Netflix, а ето и трейлъра:

 
 

Дженифър Анистън: Момчетата не искат да има продължение на „Friends“

| от chronicle.bg |

Дженифър Анистън разкри, че мъжката част от актьорския колектив на „Friends“ е отговорен за липсата на продължение на сериала. 

Самата Анистън също няколко пъти в миналото е казвала, че не иска да участва в евентуално продължение на легендарния сериен филм, но мнението й в последно време е противоположно. След като Рейчъл не на лице, остава само да убедим Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Матю Пери.

Актрисата гостува на „The Late, Late Show“, за да промотира „Dumplin“ – новият филм на Netflix, в който участва. Там тя сподели с водещия Джеймс Корден: „Слушай, с момичетата бихме се радвали да го направим отново, но момчетата не са толкова развълнувани от идеята по някаква причина – не знам. Затова просто решихме да направим римейк на „The Golden Girls“ след 40 години.“

Режисьорът на „Friends“ Кевин С. Брайт разказва как Дженифър е била готова да напусне телевизията изцяло след като е шефовете й са поискали първо спинофът на сериала да бъде с нейно участие, но след това са заложили на Лебланк (който в последствие се излага с „Joey“).

Разбира се, имало е разговори за завръщането на „Friends“ на екран. Но Брайт смята, че това никога не трябва да се случва, споделяйки реплика на Дейвид Крейн, а именно: „Група 50-годишни да се мотаят в кафене просто ще изглежда жалко“. Така фенски мечти и надежди на 10 години бяха тотално разбити.