Театър на сетивата: лабиринтът, в който искате да се изгубите

| от chronicle.bg |

Лабиринти, театър, в който публиката участва, приключение за сетивата…звучи като нещо, което трябва да се посети. За да разберем повече какво е „театър на сетивата“ и кои са хората, които го правят, им задаваме няколко въпроса, които публикуваме в деня на техния спектакъл: 04 декември.

Какво значи театър на сетивата?

Това е необичаен, интерактивен пърформанс , при който публиката преминава индивидуално през специално създаден път-лабиринт и лично се среща и взаимодейства с артистите. На практика публика няма в класическия смисъл на думата, тъй като никой не наблюдава от разстояние нещо, а се превръща в активен участник и сътворец на случващото се. Театърът на сетивата е многомерно преживяване, което провокира и въвлича всички сетива, а често и изолира зрението, за да се усилят и обострят останалите сетива – слух, обоняние, осезание и вкус.

Какво ви събра?

Преди 11 години ни събра Юън Бриок – уелски режисьор и изследовател, който донесе за първи път в България чудото на „Лабиринта”. Той, както и ние, наричаме този вид изкуство „театър на сетивния лабиринт”. А толкова години по-късно ни събира любовта и благодарността, че се занимаваме с нещо толкова интересно и постоянно развиващо се, както и необходимостта от съкровен контакт и срещи с хората. Заниманието с театъра на сетивата е доста пристрастяващо. Веднъж попаднал във „вортикса” на лабиринта, трудно се излиза от него.

17155224_995848527183671_2213223692553792521_n

Завършили ли сте актьорско майсторство?

Ние сме интердисциплинарен екип от артисти. Сред нас има актьори, музиканти, танцьори, визуални артисти, антрополози, психолози и чувствителни хора с най-различни професии и образование. Не е изобщо задължително да си завършил актьорско майсторство, за да се занимаваш с театър на сетивата. Това, което трябва да притежаваш са чувствителност, силно присъствие, дисциплина, искрено желание за себеизследване и още други фокуси.

23

Колко често имате спектакли?

Спектакли от вида „театър на сетивния лабиринт” правим веднъж или два пъти най-много в годината. През останалото време развиваме други формати като сетивни концерти, сетивни градски пътувания, правим и една лятната резиденция с лабиринт сред природата – Островът на Тишинавтите на Беглика фест.

Защо решихте да се ориентирате към този вид нетрадиционен театър?

Защото е синкретично изкуство, в което могат да се включат много други изкуства, творчески и духовни търсения, както и методи за себеизследване.

Какво ще рече „сетивно градско пътуване“?

Сетивните градски пътувания са необикновени приключения в градска среда, които дават напълно нова гледна точка към града и неговите измерения. Това са „тишинавтски” пътувания, по време на които хората се отказват от думите и не говорят в продължение на 4 часа, като през половината време са със затворени очи и някой ги води из различни пространства. Този формат дава възможност да забавим темпото и да станем по-съзнателни за красотата и богатството на света около нас, който често пропускаме улисани в собствените си мисли или разговори с друг.

6

Правите и изненади по събития? Как ви приемат хората?

Когато хора, които нямат представа какво ще им се случи, попаднат изненадващо на наша инсталация или събитие, се чувстват като в приказка или филм, в който те са главните герои. Какво се случва с всеки и как го възприема е много индивидулано, но това, което правим генерално развива доверието и възвръща свежестта и виталността, познати ни от детството.

Най-големият подарък, който театърът на сетивата ви дава…. е съкровената среща с друго човешко същество отвъд маските на социалните роли, които добре играем.

Още може да научите на сайта на театъра на Сетивата.

VORTEX-flaer-front

А повече за спектакъла довечера и откъде да вземете билети, вижте тук.

 
 

Почина актьорът Стефан Илиев

| от chronicle.bg |

Напусна ни актьорът и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България Стефан Илиев.

Тъжната вест е оповестена от сайта на Съюза на артистите в България, актьорът е председател на организацията в продължение на 15-години – между 1990 и 2005 година.

Стефан Илиев е роден е на 25.06.1935 г. в Истанбул. Завършва актьорско майсторство при Н.О. Масалитинов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1958. Дебютира в ролята на Дженаро в „Лукреция Борджия” от Виктор Юго в ДТ – Габрово. Работи в Драматичен театър – Габрово (1958 – 59), Драматичен театър – Плевен (1959 – 60), Драматичен театър – Перник (1960 – 64), Народен театър за младежта (1964 – 66), Театър на поезията и естрадата (1966 – 69), Театър „София” (1969 – 90), МГТ „Зад канала” (от 1990). Сред по-големите му роли в театъра са: Авакум Захов в „Спящата красавица” – А. Гуляшки, Херцогът в „Скъперникът рицар” – А. С. Пушкин, Поручикът в „Поручикът и Марютка” – Б. А. Лавреньов, Браун в „Опера за три гроша” – Б. Брехт, Гьоринг в „Червено и кафяво” – Ив. Радоев, Вершинин в „Три сестри” – А. П. Чехов, Сър Оливер в „Училище за сплетни” – Р. Шеридан, Г-н Смит в „Плешивата певица” – Й. Йонеско и др.

Поколения зрители го помнят от филмите: „Пленено ято”, „Между релсите”, „Конникът”, „Отклонение”, „Свобода или смърт”, „Осмият”, „Господин Никой”, „Един миг свобода”, „Откраднатият влак”, Трудна любов”, „Зарево над Драва”, „Този истински мъж”, „Магистрала”, „Малката русалка”, „Да изядеш ябълката”, „Снимки за спомен”, „Куче в чекмедже”, „За госпожицата и нейната мъжка компания“, „Забравете този случай”, „Петък вечер”, „О, господи, къде си?” и др.

Стефан Илиев е носител на наградата на САБ, ИКАР 2015 за Чест и достойнство.

 
 

Завръщането на Ford Mustang Bullitt

| от chr.bg |

Нещо ново в духа на нещо старо!

Ford показаха оригиналния Mustang Bullitt от 1968 година на North American International Auto Show. Така авто компанията от Детройт прави референция към великите дни на класическия автомобил и промотира новия модел от Mustang серията.

Повечето от нас са прекалено млади, за да са част от фен базата на филма, който направи тази кола класика. В „Bullitt“ (1968) Стив Маккуин кара Mustang Bullitt, а една конкретна 10-минутна гонка е в сърцето на популярността на автомобила.

По повод изложението Ford също така доведоха внучката на легендарния актьор. Тя излезе на сцената заедно с кола от лимитирана серия на новия модел.

New Models Debut At North American International Auto Show

Но това не е всичко. Мустанга от 1968 се оказа един от двата изпозлвани във филма! За мнозина посетители това беше изключително трогателно.

Новият Bullitt е базиран на Mustang GT. Той има 5-литров V8 двигате, който произвежда 475 конски сили. Максималната му скорост е 163 мили/час (262 км/ч). Дори боята на автомобила е впечатляваща – нюанс тъмно зеленото. Можем да го купим и в черно. Скоросната кутия е 6-степенна ръчна, а в купето можем да намерим и 12-инчов LCD тъчскрийн.

 
 

„Без последна спирка“ е най-гледаният филм у нас

| от chronicle.bg, БТА |

Екшънът „Без последна спирка“ с Лиъм Нийсън в главната роля е най-гледаният филм у нас след миналия уикенд.

Случващото се със застрахователен брокер, който трябва да спаси собствения си живот и живота на останалите пътуващи във влака, с който се прибира от работа, е гледано от 11 953 зрители и е събрало 121 257 лева приходи за първите три дни от излизането на филма у нас.

На втора позиция е „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“. Историята, продължаваща разказаното в първия филм по едноименната книга на Крис Ван Олсбърг приключение на Алън Париш, в което се включват нови четирима гимназисти, е от месец на екраните у нас, като за това време вече са я гледали 125 372 зрители и е събрала 1 222 140 лева приходи.

Трето място според зрителския интерес след миналия уикенд е за анимацията „Бикът Фердинанд“. Рисуваната история, която ни отвежда в малко испанско градче и разказва за пътя на един бик до арената, е гледана от 72 439 зрители и има 636 484 лева приходи за месец на екраните у нас.

Четвърто място е за българския филм „Нокаут или всичко, което тя написа“. Романтичната история, развиваща се зад Океана и у нас, е вече 10 дни на екраните и за това време са я гледали 27 612 зрители и има 232 989 лева приходи.
На пето място в топ 10 са „Междузвездни войни: последните джедаи“. След пет седмици осмият по ред филм за битката между остатъците от Републиката и войските на Първия ред е гледан вече от 251 446 зрители и има 2 725 659 лева приходи.

Шеста позиция сред най-гледаните филми у нас е за драмата „Чудо“, създаден по книгата за деца на Ар Джей Паласио. Филмът с Джулия Робъртс, Оуен Уилсън и Джейкъб Трембли, разказващ за интеграцията на момче с лицеви деформации в училище, е гледан от 12 868 зрители и има 111 722 лева приходи за 10 дни у нас.

На седмо място е българският филм „Дъвка за балончета“. Романтичната драма за случващото се с двамата главни герои в края на 80-те години на миналия век и в настояще време, е от месец и половина на екраните у нас и за това време са я гледали 60 352 зрители и е събрала 499 443 лева от билетите им.

Осма позиция е за втората премиера от миналия уикенд – „Малък голям живот“. Утопичната история за план, в който всички хора трябва да бъдат смалени до ръст от 10 сантиметра, като това трябва да се случи за два века, е гледана от 2 284 зрители и има 23 764 лева от билетите им.

На девето място е биографичната история за американския политик и бизнесмен П. Т. Барнъм – „Най-великият шоумен“. Разказът за спектакъл, който завладява публиката в средата на 19-ти век в Америка, е гледан от 16 026 зрители и има 143 622 лева приходи за 17-те дни по екраните у нас.

Десета позиция е за анимацията „Падингтън 2″. Приключението на мечето Падингтън, което заедно със семейство Браун трябва да намери крадеца Финикс, за си върне книга, която е избрана за подарък на любимата леля Люси, е гледано от 32 211 зрители и има 261 439 лева приходи за почти два месеца на екраните у нас.

 
 

Студентка спечели 50 000 лева от билет „Бързи 50“ на Лотария България

| от Спонсорирано съдържание |

Виктория Попова от град Хасково е поредната късметлийка, която попада в дългия списък на печеливши от Лотария България. Нейният щастлив билет се оказва „Бързи 50“, който й носи 50 000 лева!
Купува го от пункта на „Евробет“ на бул. „България“ № 15, а изненадата идва по-късно. Разкошната печалба се разкрива пред нея, когато се прибира у дома и с вълнение открива, че печели петцифрената сума.

„Вече съм добре, но минах през толкова много емоции. Всъщност не разбираш веднага, че си спечелил – първо не вярваш, проверяваш, после проверяваш пак и накрая разбираш, че наистина си късметлия“, разказва младата дама.

Вики е на 21 години и в момента следва биотехнологии в град София. Споделя, че ще инвестира печалбата в образованието си и ще заведе цялото семейство на екскурзия.

Лотария България Ви желае много приятни емоции и късмет!