Зеленият чай и 6 книги, подходящи за него

| от |

Времето за чай е много специалнa част от всеки ден. Ще ви го каже всеки средностатистически англичанин. Или пък хобит – зависи с какви хора общувате.

Едно е сигурно обаче, чаят е специално питие, което трябва да се пие в добра компания. А каква по-добра от хубава книга?

Стигнахме до финала на нашата серия, в която към различни видове чайове от великолепните вкусове на Ahmad Tea of London ви предлагаме различни книжни заглавия, които да подхождат на трапчивите им вкусове и наситени аромати на чайовете на Ahmad, пресъздаващи вкуса на английските традиции. Ред е на една друга класика – добрия стар зелен чай.

618x925

Почитан от редица здравословни маниаци и почитатели на леките вкусове, зеленият чай е най-популярната топла напитка след кафето и своя събрат черния чай. Тук той се предлага в специална селекция от най-добрите зелени чайове, внесени директно от Китай и може да го опитате чист и в комбинация с жасмин или с лимон. Лично ние предпочитаме жасмина.

И тъй като зеленият чай е лека напитка, която сама по себе си носи дзен усещане на пиещия я и онова така приятно усещане за спокойствие, ние сме ви подбрали книги, които да балансират това. Как? Като разгорещят кръвта ви или пък ви изправят косата с нотките на ужаса.

Зависи как го предпочитате.

„Нощна смяна“, Стивън Кинг

„Нощна смяна“ е една от най-страшните книги на Стивън Кинг, особено когато си на 10 години и вярваш, че от гардероба ти всеки момент ще изскочи вампир. Или си твърдо убеден, че мечтата ти да станеш космонавт е разбита на пух и прах, защото Стивън Кинг знае, че някъде в необятния космос се крие чудовище, което те чака и ще се засели в тялото ти.

И това са само две от смразяващите кръвта новели, които този кърваво-пищен сборник с творчеството на маестро Кинг съдържа. Останалите оставяме на вас, запознайте се с тях лично и нека косите ви настръхнат качествено. Чаят ще се погрижи да се успокоите.

618x961

 

„Портокал с часовников механизъм“, Антъни Бърджес

Всички сме гледали филма на Стенли Кубрик, нали?

Наситен с точно толкова секс и насилие, романът на Бърджес ще ви предизвика до крайности, като дори може да ви отврати. Историята на насилника Алекс звучи много по-забавна с езика на Бърджес, изпълнен с ярки жаргони и несъществуващи в нормалния свят изрази.

Великолепно бижу на модерната литература „Портокал с часовников механизъм“ е тук, за да ви вдигне градуса високо.

„Оцелелият“, Чък Паланюк

Има ли Бог? И ако да, как, по дяволите, изглежда той!? Лайт мотивът за съществуването на Исус Христос и превръщането му от обикновен човек в божи син, е ярко и обстоятелствено заложен в един от най-добрите романи писани от пънк рок звездата на литературата –  чудесния Чък Паланюк.

Американецът взима, смачква и потъпква идеята за божието провидение, като пречупва всичко през елементарния поглед на хората към света, яркия консуматорски нюх, който всички носим, и нуждата от групова принадлежност.

Сюжетът събужда апетита – един сектант оцелява като по чудо и бива превърнат в новия Христос, само за да бъде свален позорно от божия трон, на който е поставен. Великолепната, почти апокалиптична епопея на Паланюк не е „чашата чай“ за всеки, но гарантираме, че е чудесно четиво за чаша чай.

„Стрихнин в супата“, П.Г. Удхаус

Ето и нещо за онези, които са настроени по-авантюристично. Никой никога не е сбъркал с четенето на сър Пелъм Гренвил Удхаус. Забавният англичанин е татко на чудесните персонажи Джийвс и Уустър, в чийто обувки може да гледате Хю Лори и  Стивън Фрай на екран, както и на безброй шеги с английските обноски и нрави.

„Стрихнин в супата“ съдържа някои от най-добрите истории на Удхаус за Джийвс и Уустър, като дава началото на техните безумни приключения. А какво се съдържа в тях? Убийства, странни лелки, нахални моми и няколко млади британци – добре възпитани, но с лош вкус за жени и обстоятелства. Гарантираме смях и забава.

„Отвъд стената на страха“, Х.Ф.Лъвкрафт

Лъвкрафт е непознато съкровище за много български читатели. Главата на Бащата на ужаса е родила редица истории, които ще ви накарат да потръпнете и нервно да се оглеждате из стаята. Някои от най-добрите от тях са събрани в сборника „Отвъд стената на страха“.

Лъвкрафт е и пророк. Написаният през далечната 1935 г. разказ „Краят на човечеството“ разглежда темата за това как глобалното затопляне е довело до края на човечеството по един плашещо реалистичен начин. Дори концепциите, които днес ни отблъскват заради това колко преекспонирани са – като тази за обладаната от духове къща, например, под перото на Лъвкрафт са завладяващи до степен, в която читателят се чувства застрашен.

Лъвкрафт е майстор не само на ужаса, но и на думите. Точно заради високия му стил си струва да се докоснете до творчеството му, дори да не сте почитатели на „плашещия жанр“. А докато четете разказите на автора, определено ще имате нужда от не една, а от няколко чаши чай до себе си.

„Тайната история“, Дона Тарт

Завършваме нашата селекция с нещо, което макар да е модерно вече е класика. Дона Тарт не се чете лесно, това е ясно. Тя е обстоятелствена и изключително обяснителна. Трябва да се заредите с търпение, но имате ли го, ви очаква едно невероятно приключение из дворовете и тайните стаи на университета Хамдън.

Тарт има богат и пищен език, изгражда великолепни персонажи и си играе със сетивата на читателя по начин, на който малко автори са способни. Всичко това е под воала на историята за едно убийство на студент от малка затворена групичка момчета и момичета.

Препоръчваме Дона Тарт винаги и най-вече романа й „Тайната история“, който е нашият фаворит в нейната библиография за четиво, което ще си подхожда отлично с чаша чай.

 
 

Хореографът Чарлс Слендър-Уайт ще гостува в България със спектакъла си „(дез)интеграция“

| от chronicle.bg |

Един от признаците на съвременния човек, потънал в информационното общество е, че колкото повече говори за някакви проблеми, толкова повече се отдалечава от потенциалните им решения. Такъв е проблемът за интеграцията. Или по-скоро за „(дез)интеграция“, каквото е име на танцовият спектакъл, който театър „Азарян“ и Ðerida Dance Center отново ще представят на българската публиката.

Представлението „(дез)интеграция” на Чарлс Слендър-Уайт не е само спектакъл, а преживяване, целящо обмен на информация, контекст, лична история и изграждане на междукултурно разбиране чрез танца. Това е модулярен съвременен танц, свързан с ромската диаспора, расовата неопределеност, промяната на кодовете и асимилацията. Представлението е насочено към устойчивите стереотипи на ромите и разкрива опитa на създателя му – Слендър-Уайт като четвърто поколение ром-американец.

Неговият проект „(дез)интеграция” включва четири различни секции: демонстрация на стереотипен „джипси” танц от XIX в., включен в балета Дон Кихот; бързо пътешествие през пасажите на Counter Pulse theater (пространство за съвременно провокативно изкуство); лекция за ромската история, както и съвременен танц.

Хореограф на спектакъла е Чарлс Слендър-Уайт в колаборация с изпълнителите Киану Брейди, Лиан Бърнс, Михаела Бърнс, Евън Харт Марш, Катрин Нюман, Лиз-Ан Роман Робъртс, Чарлс Слендър-Уайт, Аманд Уайтхед. Музиката е дело на Дан Кантрел, светлинният дизайн се осъществява от Дарл Андрю Пакард и Чарлс Слендър-Уайт. Костюмите са творение на Мелиса Кастанеда, а драматургията е на Сет Айзън.

Представлението ще се играе на 27.10 в театър „Азарян“

 
 

Джони Инглиш се завръща с нов Aston Martin V8

| от chronicle.bg |

Роуън Аткинсън се завръща като най-забавният агент на Нейно Величество в „Johnny English Strikes Again“! 

В третия филм от поредицата Джони се завръща от пенсия, за да преследва кибер престъпници, които искат да завладеят света. Когато дългът зове, Великобритания звъни на най-добрите! Когато те не могат, звъни на Джони Инглиш.

Освен Аткинсън, във филма участва и Ема Томпсън като министър-председателя на Обединеното кралство, Олга Куриленко като хубавицата и Джейк Лейси като бизнес магнат от Силиконовата долина. 

Понеже филмът малко (едвам-едвам) напомня на „Агент 007″, Инглиш също кара Aston Martin. И е невероятно як!

Както Аткинсън сам обяснява във клипа, той върши повечето от шофирането. А също така, колата, този „доматено червен Астън“, е негова. Чудно защо Роуън би имал кола с ракети на предния капак.

Johnny English Strikes Again“ излиза в САЩ на 26 октомври и вече направи повече от 82 милиона долара в страни като Япония и Германия, благодарение на гигантската маса фенове на Мистър Бийн.

 
 

Какво да сготвим набързо, когато гаджето на съквартиранта е в кухнята

| от chronicle.bg |

За някои хора е трудно да си сготвят, когато има непознат в кухнята им. Ако съквартиранта ви си води непознати хора вкъщи през ден или пък един конкретен човек, с който обаче никога не сте се запознавали, ситуацията лесно може да стане неловка. Особено ако завземе „ничията земя“, която обикновено е кухнята.

Галерията ни може да си приложи и за всякакви други моменти  – прекалено зает ден, прекалено много мързел, досада от готвенето…

Събрахме няколко бързи ястия за ваше удобство, а и за това на госта ви. С тях контактите и неловкото мълчание се свеждат до минимум, което е добре и за двете страни.

Имайте предвид, че непознат в кухнята означава военно време. Това пък означава, че предложенията ни може и да не са от най-здравословните. После може да се наложи една разходка, за да свалите поне срама от гастрономичното злодеяние. Вие решавате.

 
 

Какво се случва с изкопа в градинката „Кристал“?

| от chronicle.bg |

Все още не е отминал шумът от последния скандал около ремонта на центъра на София, а новият, за съжаление, вече се задава. Този път под прицела на недоволните граждани попада любимата на столичани градинка „Кристал“ и в частност, изкопът в нея.

В информация, излязла в медиите тази сутрин, се изказват опасения, че „по-всичко личи“, че дупката в градинката „Кристал“ ще бъде напълнена с почва и изравнена. Приложени са снимки, на които се виждат огромни насипи пръст в самия изкоп. Източник на информацията (че дупката може да се запълни) не се съобщава. В резултат на това социалните мрежи реагираха с недоволство и случаят заприлича на този от преди няколко дена с ремонта на градинката „Св. Седмочисленици“.

За да внесем яснота по въпроса, ще се опитаме да изясним какво всъщност предстои да се случи наистина с градинката „Кристал“? Или поне ще съобщим информацията, която е общественодостъпна, но очевидно труднооткриваема… 

Още през 2014 г. планът за преустрояване на т. нар. Зона 4 в София (в която попада градинката „Кристал“) е приет и до него е осигурен публичен достъп. Ето тук можете да видите проекта в снимки. Според обществената поръчка, дупката трябва да  бъде превърната в езеро. Фирма изпълнител на поръчката е А.Д.А., която и в момента отговаря за ремонта в центъра.

Проектът, по който в момента се извършва ремонтът обаче (публикуван през 2015 г.) се различава от публикувания през 2014 г. И от него, и от информация, публикувана на фейсбук страницата на Йорданка Фандъкова, става ясно, че изграждане на езеро няма има. Вместо това се подготвя обновяване на терена в дупката и създаване на зони за отдих с пейки. За целта е необходимо да се изгребе най-горният слой от почвата (т.нар. хумусен слой, с дебелина от 20 до 30 см), който да се подмени с нов, с по-добри свойства. В момента се извършва именно това. Но според проекта и според думите на кмета на София, изкопът няма да бъде изравняван.

Историята на „дупката“ започва през 1914 г., когато е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Строежът не е реализиран за войните и в последствие пространството е оформено като част от парковото пространство на градината.

кристал
Ето така би трябвало да изглежда градинката след ремонта.

Проектът от 2015 г. е достъпен тук.

Снимка: Aleksandar Mihaylov Mihaylov