shareit

Зеленият чай и 6 книги, подходящи за него

| от |

Времето за чай е много специалнa част от всеки ден. Ще ви го каже всеки средностатистически англичанин. Или пък хобит – зависи с какви хора общувате.

Едно е сигурно обаче, чаят е специално питие, което трябва да се пие в добра компания. А каква по-добра от хубава книга?

Стигнахме до финала на нашата серия, в която към различни видове чайове от великолепните вкусове на Ahmad Tea of London ви предлагаме различни книжни заглавия, които да подхождат на трапчивите им вкусове и наситени аромати на чайовете на Ahmad, пресъздаващи вкуса на английските традиции. Ред е на една друга класика – добрия стар зелен чай.

618x925

Почитан от редица здравословни маниаци и почитатели на леките вкусове, зеленият чай е най-популярната топла напитка след кафето и своя събрат черния чай. Тук той се предлага в специална селекция от най-добрите зелени чайове, внесени директно от Китай и може да го опитате чист и в комбинация с жасмин или с лимон. Лично ние предпочитаме жасмина.

И тъй като зеленият чай е лека напитка, която сама по себе си носи дзен усещане на пиещия я и онова така приятно усещане за спокойствие, ние сме ви подбрали книги, които да балансират това. Как? Като разгорещят кръвта ви или пък ви изправят косата с нотките на ужаса.

Зависи как го предпочитате.

„Нощна смяна“, Стивън Кинг

„Нощна смяна“ е една от най-страшните книги на Стивън Кинг, особено когато си на 10 години и вярваш, че от гардероба ти всеки момент ще изскочи вампир. Или си твърдо убеден, че мечтата ти да станеш космонавт е разбита на пух и прах, защото Стивън Кинг знае, че някъде в необятния космос се крие чудовище, което те чака и ще се засели в тялото ти.

И това са само две от смразяващите кръвта новели, които този кърваво-пищен сборник с творчеството на маестро Кинг съдържа. Останалите оставяме на вас, запознайте се с тях лично и нека косите ви настръхнат качествено. Чаят ще се погрижи да се успокоите.

618x961

 

„Портокал с часовников механизъм“, Антъни Бърджес

Всички сме гледали филма на Стенли Кубрик, нали?

Наситен с точно толкова секс и насилие, романът на Бърджес ще ви предизвика до крайности, като дори може да ви отврати. Историята на насилника Алекс звучи много по-забавна с езика на Бърджес, изпълнен с ярки жаргони и несъществуващи в нормалния свят изрази.

Великолепно бижу на модерната литература „Портокал с часовников механизъм“ е тук, за да ви вдигне градуса високо.

„Оцелелият“, Чък Паланюк

Има ли Бог? И ако да, как, по дяволите, изглежда той!? Лайт мотивът за съществуването на Исус Христос и превръщането му от обикновен човек в божи син, е ярко и обстоятелствено заложен в един от най-добрите романи писани от пънк рок звездата на литературата –  чудесния Чък Паланюк.

Американецът взима, смачква и потъпква идеята за божието провидение, като пречупва всичко през елементарния поглед на хората към света, яркия консуматорски нюх, който всички носим, и нуждата от групова принадлежност.

Сюжетът събужда апетита – един сектант оцелява като по чудо и бива превърнат в новия Христос, само за да бъде свален позорно от божия трон, на който е поставен. Великолепната, почти апокалиптична епопея на Паланюк не е „чашата чай“ за всеки, но гарантираме, че е чудесно четиво за чаша чай.

„Стрихнин в супата“, П.Г. Удхаус

Ето и нещо за онези, които са настроени по-авантюристично. Никой никога не е сбъркал с четенето на сър Пелъм Гренвил Удхаус. Забавният англичанин е татко на чудесните персонажи Джийвс и Уустър, в чийто обувки може да гледате Хю Лори и  Стивън Фрай на екран, както и на безброй шеги с английските обноски и нрави.

„Стрихнин в супата“ съдържа някои от най-добрите истории на Удхаус за Джийвс и Уустър, като дава началото на техните безумни приключения. А какво се съдържа в тях? Убийства, странни лелки, нахални моми и няколко млади британци – добре възпитани, но с лош вкус за жени и обстоятелства. Гарантираме смях и забава.

„Отвъд стената на страха“, Х.Ф.Лъвкрафт

Лъвкрафт е непознато съкровище за много български читатели. Главата на Бащата на ужаса е родила редица истории, които ще ви накарат да потръпнете и нервно да се оглеждате из стаята. Някои от най-добрите от тях са събрани в сборника „Отвъд стената на страха“.

Лъвкрафт е и пророк. Написаният през далечната 1935 г. разказ „Краят на човечеството“ разглежда темата за това как глобалното затопляне е довело до края на човечеството по един плашещо реалистичен начин. Дори концепциите, които днес ни отблъскват заради това колко преекспонирани са – като тази за обладаната от духове къща, например, под перото на Лъвкрафт са завладяващи до степен, в която читателят се чувства застрашен.

Лъвкрафт е майстор не само на ужаса, но и на думите. Точно заради високия му стил си струва да се докоснете до творчеството му, дори да не сте почитатели на „плашещия жанр“. А докато четете разказите на автора, определено ще имате нужда от не една, а от няколко чаши чай до себе си.

„Тайната история“, Дона Тарт

Завършваме нашата селекция с нещо, което макар да е модерно вече е класика. Дона Тарт не се чете лесно, това е ясно. Тя е обстоятелствена и изключително обяснителна. Трябва да се заредите с търпение, но имате ли го, ви очаква едно невероятно приключение из дворовете и тайните стаи на университета Хамдън.

Тарт има богат и пищен език, изгражда великолепни персонажи и си играе със сетивата на читателя по начин, на който малко автори са способни. Всичко това е под воала на историята за едно убийство на студент от малка затворена групичка момчета и момичета.

Препоръчваме Дона Тарт винаги и най-вече романа й „Тайната история“, който е нашият фаворит в нейната библиография за четиво, което ще си подхожда отлично с чаша чай.

 
 
Коментарите са изключени