Зеленият чай и 6 книги, подходящи за него

| от |

Времето за чай е много специалнa част от всеки ден. Ще ви го каже всеки средностатистически англичанин. Или пък хобит – зависи с какви хора общувате.

Едно е сигурно обаче, чаят е специално питие, което трябва да се пие в добра компания. А каква по-добра от хубава книга?

Стигнахме до финала на нашата серия, в която към различни видове чайове от великолепните вкусове на Ahmad Tea of London ви предлагаме различни книжни заглавия, които да подхождат на трапчивите им вкусове и наситени аромати на чайовете на Ahmad, пресъздаващи вкуса на английските традиции. Ред е на една друга класика – добрия стар зелен чай.

618x925

Почитан от редица здравословни маниаци и почитатели на леките вкусове, зеленият чай е най-популярната топла напитка след кафето и своя събрат черния чай. Тук той се предлага в специална селекция от най-добрите зелени чайове, внесени директно от Китай и може да го опитате чист и в комбинация с жасмин или с лимон. Лично ние предпочитаме жасмина.

И тъй като зеленият чай е лека напитка, която сама по себе си носи дзен усещане на пиещия я и онова така приятно усещане за спокойствие, ние сме ви подбрали книги, които да балансират това. Как? Като разгорещят кръвта ви или пък ви изправят косата с нотките на ужаса.

Зависи как го предпочитате.

„Нощна смяна“, Стивън Кинг

„Нощна смяна“ е една от най-страшните книги на Стивън Кинг, особено когато си на 10 години и вярваш, че от гардероба ти всеки момент ще изскочи вампир. Или си твърдо убеден, че мечтата ти да станеш космонавт е разбита на пух и прах, защото Стивън Кинг знае, че някъде в необятния космос се крие чудовище, което те чака и ще се засели в тялото ти.

И това са само две от смразяващите кръвта новели, които този кърваво-пищен сборник с творчеството на маестро Кинг съдържа. Останалите оставяме на вас, запознайте се с тях лично и нека косите ви настръхнат качествено. Чаят ще се погрижи да се успокоите.

618x961

 

„Портокал с часовников механизъм“, Антъни Бърджес

Всички сме гледали филма на Стенли Кубрик, нали?

Наситен с точно толкова секс и насилие, романът на Бърджес ще ви предизвика до крайности, като дори може да ви отврати. Историята на насилника Алекс звучи много по-забавна с езика на Бърджес, изпълнен с ярки жаргони и несъществуващи в нормалния свят изрази.

Великолепно бижу на модерната литература „Портокал с часовников механизъм“ е тук, за да ви вдигне градуса високо.

„Оцелелият“, Чък Паланюк

Има ли Бог? И ако да, как, по дяволите, изглежда той!? Лайт мотивът за съществуването на Исус Христос и превръщането му от обикновен човек в божи син, е ярко и обстоятелствено заложен в един от най-добрите романи писани от пънк рок звездата на литературата –  чудесния Чък Паланюк.

Американецът взима, смачква и потъпква идеята за божието провидение, като пречупва всичко през елементарния поглед на хората към света, яркия консуматорски нюх, който всички носим, и нуждата от групова принадлежност.

Сюжетът събужда апетита – един сектант оцелява като по чудо и бива превърнат в новия Христос, само за да бъде свален позорно от божия трон, на който е поставен. Великолепната, почти апокалиптична епопея на Паланюк не е „чашата чай“ за всеки, но гарантираме, че е чудесно четиво за чаша чай.

„Стрихнин в супата“, П.Г. Удхаус

Ето и нещо за онези, които са настроени по-авантюристично. Никой никога не е сбъркал с четенето на сър Пелъм Гренвил Удхаус. Забавният англичанин е татко на чудесните персонажи Джийвс и Уустър, в чийто обувки може да гледате Хю Лори и  Стивън Фрай на екран, както и на безброй шеги с английските обноски и нрави.

„Стрихнин в супата“ съдържа някои от най-добрите истории на Удхаус за Джийвс и Уустър, като дава началото на техните безумни приключения. А какво се съдържа в тях? Убийства, странни лелки, нахални моми и няколко млади британци – добре възпитани, но с лош вкус за жени и обстоятелства. Гарантираме смях и забава.

„Отвъд стената на страха“, Х.Ф.Лъвкрафт

Лъвкрафт е непознато съкровище за много български читатели. Главата на Бащата на ужаса е родила редица истории, които ще ви накарат да потръпнете и нервно да се оглеждате из стаята. Някои от най-добрите от тях са събрани в сборника „Отвъд стената на страха“.

Лъвкрафт е и пророк. Написаният през далечната 1935 г. разказ „Краят на човечеството“ разглежда темата за това как глобалното затопляне е довело до края на човечеството по един плашещо реалистичен начин. Дори концепциите, които днес ни отблъскват заради това колко преекспонирани са – като тази за обладаната от духове къща, например, под перото на Лъвкрафт са завладяващи до степен, в която читателят се чувства застрашен.

Лъвкрафт е майстор не само на ужаса, но и на думите. Точно заради високия му стил си струва да се докоснете до творчеството му, дори да не сте почитатели на „плашещия жанр“. А докато четете разказите на автора, определено ще имате нужда от не една, а от няколко чаши чай до себе си.

„Тайната история“, Дона Тарт

Завършваме нашата селекция с нещо, което макар да е модерно вече е класика. Дона Тарт не се чете лесно, това е ясно. Тя е обстоятелствена и изключително обяснителна. Трябва да се заредите с търпение, но имате ли го, ви очаква едно невероятно приключение из дворовете и тайните стаи на университета Хамдън.

Тарт има богат и пищен език, изгражда великолепни персонажи и си играе със сетивата на читателя по начин, на който малко автори са способни. Всичко това е под воала на историята за едно убийство на студент от малка затворена групичка момчета и момичета.

Препоръчваме Дона Тарт винаги и най-вече романа й „Тайната история“, който е нашият фаворит в нейната библиография за четиво, което ще си подхожда отлично с чаша чай.

 
 

Мъжете за неписаните правила на писоара

| от chronicle.bg |

Етикетът при писоарите не се засяга достатъчно, а трябва, защото се оказва, че има доста правила. Някои от тях, а може би всички, мъжете изпълняват инстинктивно. Но какви са всъщност?

Питър

Оставяйте пространство между вас и другия човек, ако е възможно. Не е окей да застанете точно до някой друг, особено ако са двама човека и вие се мушнете между тях. Някои хора си цъкат на телефона или си носят бирата, ако сме в заведение. Това според мен е гадно и не трябва да се прави, защото после тези предмети отиват на масата и колкото и да се пазиш, все пак си в тоалетна и мръсотиите се пренасят.

Стивън

Като цяло гледам да използвам кабинка, ако има свободна, защото се притеснявам. Ако все пак ползвам писоар – погледът напред и никакъв визуален контакт.

Сам

Ако е дълга линия от писоари, отивам на най-далечния, фокусирам се върху задачата си и се правя, че не забелязвам кой идва и си отива.

Майкъл

Никога не заставам до някой, ако имам избора – независимо дали писоар или кабинка. Също така, винаги използвам сешоарите за ръце, за да избегна неловката тишина и да дам възможност на останалите да си вършат работата на спокойствие. И още нещо основно – никога не трябва да ви хващат, че излизате от женската тоалетна.

Дарън

Ако има три писоара и всеки от крайните е зает, никога не ползвайте този по средата. Отиде в кабинка.

Джоел

Оставате възможност на тези, които идват след вас, да не застават до вас. Заемайте първо най-крайните писоари. Не заговаряйте никого, не гледайте никого, не си тананикайте и не привличайте внимание като цяло. Свършете си работата, измийте си ръцете и напуснете.

 
 

Най-големият враг на Netflix е… компютърна игра

| от chronicle.bg |

Докато приходите на Netflix скачат с повече от 1/4, компанията казва, че основната й конкуренция всъщност е компютърната игра Fortnite, а не HBO. Безпрецедентният успех на Fortnite: Battle Royale е нещо, което остави всички производители на игри без възможност за отговор. Но платформите за стрийминг също са в борбата за вниманието на обществото.

Netflix изкара с $4,2 милиарда повече през последното тримесечие, отколкото за същото време миналата година. „Ние работим с времето на хората пред екрана и така се състезаваме със стотици компании. И надпеварата ни с Fortnite е по-силна, отколкото с HBO. Когато през октомври YouTube крашна за няколко минути в целия свят, посещенията на сайта ни скочиха значително. Има много компании на пазара, които искат да забавляват хората. “

Като много геймърски компании, Epic Games също не споменава колко пари изкарва от игрите си и конкретно от Fortnite. TechCrunch предполага, че е около $3 милиарда на година, а GamesIndustry.biz дава като цифра $2,4 милиарда. Fortnite е безплатна за ползване, следователно Epic Games печели от покупки вътре в играта. Нейн пряк конкурент е Battlegrounds на PlayerUnknown и въпреки, че Fortnite ги разбива, нейните приходи също се покачват – с 19%. И това не включва мобилната версия, която е супер популярна в Китай. Същото се случва и с PUBG и FIFA.

 
 

Расистка играчка в яйцата Kinder Surprise

| от chronicle.bg |

Производителите на шоколадовите яйца Kinder Surprise се извиниха на ужасени родители, чиито деца намериха играчки с надпис KKK. Трите букви се намират върху три балона, държани от фигурка на самото яйце.

KKK е характерно и емблематично съкращение на радикалната расистка група Ку Клукс Клан. 

Виктория от Австралия първоначално се „изсмяла в шок“ от играчката, но след това осъзнала колко тежки последствия може да има. За щастие 15-месечният й син Алекссандър още не познава азбуката. „Това е чудовищно недоглеждане от страна на производителите. Повдига въпроси дали компанията наистина подкрепя такива неща и дали това не е подсъзнателна реклама.“

Друга майка, Лиз Камерън, пък оприличи прическата на фигурката на тази на Доналд Тръмп – в миналото той е бил обвиняван в подкрепа на крайно десни идеологии.

 

 

Компанията Ferrero, собственик на Kinder, обясни, че е станала грешка с дизайна на играчка и се извини.

„Първоначално играчката имаше само 1 балон с буквата ‘К’. В следствие обаче бяха добавени още 2 балона, за да се подкрепи структурата й, защото безопасността и качеството на играчките ни е най-висок приоритет. Нямаме абсолютно никакво желание и намерение да се асоциираме с Ку Клукс Клан и искрено се извиняваме на клиентите си. Не подкрепяме тази организация по никакъв начин. Буквата ‘К’ върху балоните е логото на Kinder, а самата фигурка е произведена по повод 50-годишнината на компанията. Всеки, който е получил такава играчка в яйцето си, може да се свърже с отдела ни за обслужване на клиенти и играчката му ще бъде сменена.“

 
 

Тилан Блондо – новата Кейт Мос

| от chronicle.bg |

В края на миналата година еднa от световните класации с близо 30-годишна история публикува ежегодния си списък с най-красивите женски лица за 2018 г.

Начело на него е момиче, което е свикнало да бъде под светлината на прожекторите още от 6-годишна. След като преди 10 години печели титла за „най-красиво момиче в света“, 17-годишната французойка Тилан Блондо стана „най-красиво лице в света“ Класацията е на филмовия критик TC Chandler, който e част от асоциацията „Independent Critics“.

Това е напредък за Блондо, тъй като за предходната 2017 г., тя е била на второ място  в същия списък.

Как започва всичко?

Моделската звезда на Тилан Блондо изгрява, когато тя е още четиригодишна и се появява на модно ревю на Жан-Пол Готие.

Още тогава предизвиква фурор, а дискусиите дали това, което прави, не противоречи на нормите започват с появяването й на корицата на френския Vogue, когато тя е едва на 6 години. Четири години по-късно, преди още да е влязла в тийнейджърските си години, отново се появява на страниците на списанието с тежък грим и облекло на възрастна жена.

Независимо от реакциите, че списанието сексуализира образа на дете, това дава старт на моделската кариера на Блондо. Скоро след това тя вече е сравнявана с Бриджит Бардо, която се появява в списание Elle едва на 15 години.

Тилан Блондо е дъщеря на френския футболист Патрик Блондо и модния дизайнер Вероника Лубри.

От времето на онези първи кадри, в който тя гали заек или се черви в огледалото, моделът в нея получава все повече и повече възможности да се реализира в света на модата. Когато е на 13 г. за първи път се появява на корица на списание. Френското списание Jalouse я нарича „Новата Кейт Мос“.

От тогава до сега са минали 4 години.

Разликата е, че днес Блондо вече е представлявана от същата агенция, която стои зад сестрите Джиджи и Бела Хадид и зад Кая Гербер (дъщерята на Синди Крауфорд). Работи за световноизвестна козметична компания и е редовен посетител на Седмиците на модата в различните краища на света.

В интервю за W magazine споделя, че хората, които я вдъхновяват са Кара Делевин, Барбара Палвин и Джиджи Хадид.

В момента Тиери Блондо живее в Южна  Франция със семейството си, а по нейните думи тайните на поддържането на добрия външен вид са многото сън и махането на грима преди лягане вечер.

Повече от Тиери Блондо, най-красивото лице в света за 2018 г., можете да видите в галерията ни горе.