shareit

В началото бе Шопската салата

| от Марина Стоименова |

Подредени в строги редици на двора, подпрени с колчета, подхранвани с естествена тор, поливани от чешмата или кладенеца наблизо и внимателно брани от сръчните ръце на българските стопанин – а именно нашите баби и дядовци – през 80-те и 90-те доматите „БГ производство“ символизираха триумфа на частното домашното земеделие. Тяхното производство набираше скорост в момент, когато доматите по магазините (ако ги имаше изобщо) не ставаха за нищо друго, освен за изцеждане на сок.

Ако сте имали подобно детство, то със сигурност си спомняте и надпреварването в категория „на кого са му най-хубави доматите“.

Това родно състезание се провеждаше между съседите в малките населени места и включваше различни дисциплини, като например, „най-добре подредени домати“, „най-високи домати“, „най-голям брой домати“, „най-големи домати“ и разбира се – „най-вкусни домати“.

Независимо какъв български сорт (а те са много и все още се селектират нови) е бил засаден някога в селския или градския двор от вашето детство, то вероятно си спомняте и че към края на август и началото на септември, дори и най-късните видове – или онези, които растяха при по-хладен планински климат като този в моето село – вече бяха узрели.

Тогава девизът „береш и ядеш“ се превръщаше в ударен лозунг, който съпътстваше обедите и вечерите, придружаваше роднинските събирания и гордо украсяваше всяко празненство.

Към началото на септември абсолютен триумф отбелязваше и шопската салата, тъй като с напредването на лятото към нея постепенно се прибавяха небезизвестните печени чушки. Така тя ставаше изключително вкусна и неизменно се превръщаше в най-добрия приятел на ракията за възрастните.

И все пак, когато става дума за салата, дори и днес в българската кухня, чушката е просто украса.

Основата на салатата по нашите ширини продължава да е именно доматът, който е достатъчен и сам по себе си, особено ако е полят със зехтин (или олио) и придружен от малко лук. В различни краища на България и сега доматът със сирене е смятан за идеалното мезе за пиене на традиционни алкохолни напитки, например мастика.

rozovdomat020202000

Междувременно българският домат се интернационализира – пица с доматено пюре от истински домати, салата Капрезе, паста Болонезе, даже и Гаспачо, а патладжаните с доматен сос продължават да са едно от любимите ястия на лятото.

Но именно заради любовта към Шопската салата, не е странно, че сред най-търсените сортове домати в магазина са именно едрите, сладки и твърди видове, познати сред производителите с имена като „Розова магия“ или „Розов блян“, а сред купувачите просто като „розов домат“.

Сред предпочитаните домати на пазара са и подходящите за салата и много вкусни „Биволско сърце“, които имат продълговата форма и биват два вида: червен и розов. Харесван още е и сорт „гигант“, който също се дели на червен и розов и е относително твърд.

За съжаление, в много случаи пазарът не е благосклонен към предлагането на родните сортове български домат, тъй като те често остават сравнително по-скъпи на фона на доста по-евтините турски и испански домати, които при това се предлагат практически целогодишно.

Осъзнавайки неравностойното положение на българския фермер спрямо чуждите производители, веригата магазини за търговия на едро МЕТРО Кеш енд Кери, която е насочена основно към нуждите на професионални клиенти (например ресторанти) работи за възраждането на традициите при производство на розови домати.

Веригата обучава българските фермери как да извличат най-доброто от земята, за да получат максимално качествен продукт.

Подкрепата на мощна верига като МЕТРО е изключително важна за местния бизнес, защото предлагането на висококачествена продукция български домати на нормални цени поощрява използването на родните сортове от различни ресторанти.

В тази връзка между 10 и 16-ти септември, по време на станалото традиционно вече издание на Sofia Restaurant Week, подкрепяни от МЕТРО, част от ресторантите ще подготвят и специално меню с розов домат.

Финалът на тази своеобразна „седмица на розовия домат“, организирана от веригата за търговия на едро, ще бъде на 16 септември, когато ще се проведе и първият доматен фест в София – Фестивал на розовия домат. По време на него ще бъде отдадено заслуженото внимание на безспорния цар на родните зеленчуци, отглеждан с много грижа повече от един век по нашите земи.

Print

Празникът на открито ще започне в 11 часа в Княжеската градина пред паметника на Съветската армия, а организаторите обещават множество „розови“ преживявания, сред които фермерски пазар с изобилие от родни розови домати, кулинарни предизвикателства от топ готвачи, открит шампионат на София по хип хоп, латино и народни танци.

Ще се проведе и най-дългото доматено хоро в историята на България, доматен велокарнавал и, разбира се, сътворяване на близо тон българска лютеница под вещото ръководство на топ готвача на български традиционни гозби Ангел Ангелов. …

Предстои едно много вкусно завръщане в детството. Там, преди сто лета, когато не само доматите бяха истински…

 
 
Коментарите са изключени