shareit

От Дуранкулак до Резово с уиндсърф

| от chronicle.bg |

Как се изминава разстоянието от Дуранкулак до Резово с уиндсърф? Ние не знаем, но двамата ентусиасти Илияна Стоилова и Йоан Колев са решили да ни покажат как се прави. Единствено със силата на вятъра и човешкия дух Илияна и Йоан ще се опитат за два дни да преминат по протежението на източната граница на България. Предизвикват се да го преодолеят, за да насочат общественото внимание към замърсяването на Черно море с пластмаса.

По целия маршрут сърфистите ще бъдат придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка, оборудвана с портативна апаратура. Те ще изследват проби морска вода, взети по време на плаването, за да установят нивата на чистота, състоянието на морската екосистема и нейната биологична активност. Учените също ще наблюдават и картографират плаващи морски отпадъци по трасето.

Kaufland България ще подкрепи опита на сърфистите за скоростно изминаване на разстоянието от Дуранкулак до Резово. Предизвикателството WIND2WIN е в подкрепа на каузата „Черно море, свободно от пластмаса“.

DCIM100GOPROGOPR8410.

„Целта е да направим „снимка“ на екологичното състояние на крайбрежните води по българското Черноморие“, каза Йоан Колев. Според него мониторингът ще запълни сегашните пропуски в познанието за плаващите морски отпадъци и така ще допринесе за адекватни мерки срещу пластмасата в Черно море.​

Kaufland вече обяви публично ангажимента си да намали с минимум 20% използването на пластмаса във всички държави, в които оперира, до 2025 г., да подсигури на 100% рециклируемостта на пластмасовите опаковки на собствените марки продукти и до края на 2019 г. целенасочено да изключи от асортимента си определени артикули от пластмаса. Затова и Kaufland България съдейства за реализирането на вдъхновяващия WIND2WIN Challenge.

„Колкото повече съмишленици има каузата, толкова по-успешна ще бъде тя. Затова се радваме, че от Kaufland България се свързаха с нас, за да обединим усилия в битката със замърсяването с пластмаса“, каза Илияна Стоилова.

Wind2Win1

Очаква се експедицията да започне при благоприятни условия до края на септември: вятър с посока север-североизток и със сила 8-10 м/с. Затова точната дата ще бъде определена дни преди старта.

За предизвикателството ще бъде сниман филм. Той ще документира плаването и ще покаже как силата на вечно променящата се природа мотивира човека да се движи напред, но без това да е самоцел, а в името на значима обществена кауза.

 
 
Коментарите са изключени