Не стига само с късмет, трябва и образование

| от |

Със сигурност се сещате за поне трима свръх успешни предприемачи и понастоящем милиардери, които са напуснали колеж и дори гимназия. Ричард Брансън в момента печели десетки хиляди дори само като лектор на семинари със съвети как да станете богати, а е напуснал гимназия на 15 години. Марк Зукърбърг и Бил Гейтс не завършват колеж, но всеки знае имената им.

Тези примери обаче не бива да ви подвеждат – те са просто капка в морето от изкатерили се по стълбата нагоре бизнесмени.

Истината е, че зад успеха обикновено освен години упорит труд, стоят и знания, натрупани благодарение на качествено образование. То дава необходимата база, над която амбициозният човек може да надгражда и да върви напред, защото има неща, които не се научават в крачка.

Инвестицията в добро образование е едно от най-стойностните неща, в които можете да вложите средствата си. То ще ви научи в какво и как да инвестирате, кога рисковете си струват, какво ще ви направи истински добри в бизнеса, който сте започнали или искате да започнете.

Освен това е особено важно да сте в крак с времето и с най-новите тенденции в областта, в която желаете да се развивате. Не можете просто да си купите няколко книги в опит за самообучение, а и рискувате въпросните книги да са на поне пет-десет години и да съдържат вече тотално остаряла информация.

Вместо подобни “хитрини“ е по-умно да вложите същите тези пари в образование в учебно заведение, в което преподавателите ви ще са наясно със случващото се тук и сега. А и същите тези академици често са и хората, които ще ви ориентират и дори препоръчат на фирми и работодатели. Това не го може нито един закупен и наизустен учебник.

Инвестирайки в образование, избягвате и риска да упражнявате професия, която не искате и не харесвате. Методичното следване на амбициите и целите почти стопроцентово ще ви доведе точно там, където очаквате – било то като собственик на малък кокетен ресторант, като “акула“ в някой от световните бизнес паркове или като организатор на сватби.

Разбира се, хората, които вече са завършили своя бакалавър, знаят най-добре за какво говорим, знаят какво им е дало висшето образование. Тогава те са пред прага на своята магистърска степен. В такива случаи не е лесно човек да избере по какъв път да поеме. Но когато става въпрос за бизнес и когато сте именно сред гореизброените примери – хора с амбиции за бизнес, било то голям, среден или малък –магистърска степен в бизнес администрацията със сигурност ще ви даде летящия старт, от който имате нужда.

На 12 май – хотел Интерконтинентал в София ще се проведе събитието на Access MBA, което има за цел да срещне амбициозни хора, завършили своя бакалавър, с представители на университети от цял Свят.На всеки кандидата ще бъде изготвен индидвидуален график за лични срещи.

Sofia_MBA_social media_pic1

Събитието е специално за университети, които предлагат програми по бизнес администрация, а те не са малко, оказва се – сред водещите в списъка са Vienna University of Economics and Business – WU Copenhagen Business School, Executive Academy (Австрия), IE Business School (Испания), SDA Bocconi (Италия), Bentley University (САЩ) , Американския университет в България и много други

Всеки, който е обърнал поглед към своята магистърска степен, може да посети безплатно събитието, като се регистрира тук, да получи консултация с експерти по избор, а MBA Access предоставят и възможност за получаване на стипендия, 10% отстъпка от цена на езиковите курсове за подготовка за езикови сертификати, както и безплатен GMAT курс.

Ето ви няколко стимула в полза на висшето образование само с едно събитие. Можем да изредим още куп причини защо е по-добре да гледате към някой реномиран университет, а не към Бил Гейтс, например. Можем да споменем готините колеги, с които ще си пиете бирата след лекции, мъдрите професори, които ще уважавате до края на живота си, приятелствата, които дори и границите няма да разрушат. Но това са просто бонуси.

Най-добрият аргумент, който бихме могли да ви дадем – инвестирайки в образование, инвестирате в себе си. Така един ден ще се огледате около себе си и ще си кажете “Да, аз успях!“.

 
 

Ирландия обяви професури само за жени

| от chronicle.bg |

Ирландия има нов план за справяне с половото неравенство в академичните среди. Той се съдържа в това да създаде професорски позиции само за жени в университетите в цялата държава. Министърът на образованието Мери Мичел О’Конър казва, че 40% от позициите на професорско ниво ще бъдат заети от жени до 2024.

Планът е по препоръки нова работна група, която се занимава с половото неравенство. Тя е установила, че жените са исторически слабо представени на ръководни позиции в университетите и технологичните институти. 

Жените заемат 51% от преподавателските места на начално ниво в академичния сектор, но са само 24% от професорите. Никога жена не е била президент на нито един от седемте университета и само 2 от 14-те президента на технологични институти са били от женски пол.

Министър-председателят Лео Варадкар аплодира историческата стъпка и каза, че това ще помогне за изкореняването на дълбоките полови предразсъдъци в страната. „Половото неравенство, както всички знаем, е дълбоко вкоренено в обществото ни. С този план равенството в образователните институции ще се подобри. Положителната промяна ще доведе до домино ефект за пладите студентки, защото женските модели на подражание на високи позиции ще им дадат пример.“

През 2016 година количеството на жените професори във Франция е бил 24%, в Германия 23%, в Швейцария 21%. В Норвегия през 2017 29% от работните места на ниво професор са били заети от жени.

 
 

„Venom“ победи „Justice League“ в боксофис класацията

| от chronicle.bg |

„Venom“ продължава да надминава очакванията като официално победи „Justice League“ в боксофиса. Въпреки не особено лъчезарните ревюта, филмът успя да предизвика силна реакция от публиката. 

Главният персонаж Еди Брок (Том Харди) е разследващ журналист, който влиза в контакт с извънземна субстанция, докато върви по стъпките на Карлтън Дрейк (Риз Ахмед), основател на организацията Life Foundation. Той и субстанцията стават едно цяло – Венъм.

Венъм традиционно е един от иконичните противници на Спайдърмен, но тук образът е по-скоро на анти герой, отколкото на враг.

Статистиката е следната: „Venom“ – $673,5 милиона; „Justice League“ – $657,9 милиона 

Успехът му се дължи главно на приходите извън Северна Америка, защото там всъщност „Justice League“ изкарва повече – $229 милиона на $206 милиона за Еди Брок. Приходите извън САЩ обаче са повече за Еди като последната финансова инжекция идва, съвсем очаквано, от Китай, където филмът направи $111 милиона само за премиерата. Така той се нарежда на второ място по приходи от премиера след „Avengers: Infinity War“.

В тази победа има известна ирония. През 2013 година преди Зак Снайдер (режисьорът на „Justice League“) да бъде нает от Warner Bros. за „Man of Steel“, твърдеше се, че режисьорът на „Venom“ Рубен Флечър ще снима „Justice League“. Това обаче не се случва – Флечър успява да избегне всички главоболия с критиците и публиката, пренаписванията на сценария, преснимания на сцени и т.н. Вместо това той обърна Sony към собствената им вселена. Сега от студиото очакваме филми като „Morbius the Living Vampire“ и „Silver and Black“.

 
 

Самоуправляемите коли ще доведат до повече секс

| от chronicle.bg |

Според ново проучване, самоуправляемите автомобили ще доведат до повече секс в колата. Хората ще е по-вероятно да ядат, да спят и да мърсуват, когато автономните коли станат нещо нормално по улицата, според проучването публикувано в последния брой на журнала Annals of Tourism Research.

„Хората ще спят в колите си, което ще се отрази на крайпътните хотели. Дори може да се появят ресторанти на колела, в който човек влиза, за да се нахрани, докато пътува“, казва Скот Коен, ръководител на изследването, пред Fast Company magazine. „Това ни накара да се замислим какво още биха правили хората в колите си, веднъж щом не се налага да шофират. Разбира се, едно от тези неща съвсем разбираемо ще е секс.“

Автономните коли също така се очаква да сложат и проституцията на колела. „Не е толкова нереално да си представим червените фенери да станат червени фарове. Така проституцията става по-трудна са улавяне. Като цяло много нелегални неща се случват в колите на хората.“ Коен продължава: „Местата, където проституцията е легална, а регулаторите позволяват самоуправляващите се автомобили лесно да излязат на пътя, ще видим секса в колите без време. Очаквам това в Европа.“

Около 60% от американците вече са правили секс в кола според изследването, което предвижда това да е нормална практика след 2040.

 
 

„Островът на кучетата“ и още страхотни анимации, които ще гледаме на Киномания 2018

| от chronicle.bg |

Освен редицата игрални филми, които ще гледаме в следващите две седмици, тазгодишната Киномания ще зарадва почитателите си с три вълнуващи анимации за пораснали. 

Публиката ще може да се наслади на последното творение на Уес Андерсън „Островът на кучетата”, „Рубен Бранд, колекционер” на Милорад Кръстич, както и на класиката „Жълтата подводница” на режисьора Джордж Дънинг.

„Островът на кучетата” е втората анимация на Уес Андерсън, която отново е създадена с много усет към детайла в неподражаемия причудлив стил на режисьора. Историята поставя важни философски въпроси и дава повод за размисъл върху глобалната криза на ценности. Филмът вече беше оценен високо от критиката и публиката и грабна „Сребърна мечка” на Берлинале за режисура.

В антиутопичния японски град Мегасаки, в едно недалечно бъдеще корумпираният кмет на града е заточил на отдалечено сметище, наречено „Боклучавия остров” всички домашни кучета, заради кучешки грип. 12-годишното момче Атари търси своето куче-пазител – Спотс. На острова, с помощта на новите си приятели – банда мелези, той предприема епично пътуване, което ще реши съдбата и бъдещето на цялата префектура.

Цяло съзвездие от известни холивудски актьори като Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън и др. озвучават гласовете на кучетата, а разказвачът (и интерпретатор на японските реплики) е с гласа на Франсиз Макдорманд.

Самият „Островът на кучетата“ е вдъхновен от работата на Акира Куросава и отдава почит на японското кино. Филмът ще има 5 прожекции на Киномания, като в кино „Люмиер Лидл” публиката може да го види в събота – 17 ноември от 21:00 часа.

Ruben Brandt, Collector 2

Унгарският анимационен филм на режисьора Милорад Кръстич „Рубен Бранд, колекционер” е изпълнен с препратки към историята на изкуството и замайващи тълкувания на модерните психологически идеи.

Филмът носи атмосферата едновременно на мистерия и трилър и разказва за психиатърът Рубен Бранд, който, след смърта на баща си, е измъчван от кошмари, свързани с някои от най-великите картини в света. Заедно с четирима от своите пациенти той успява успешно да осъществят обири в Лувъра, Тейт, Уфици, Ермитажа и МoMa и да открадне 13 от най-известните картини. Прожекцията в „Люмиер Лидл” е на 27 ноември.

Yellow Submarine - 1968

Превърналата се в класика анимация „Жълтата подводница” ще бъде показана на Киномания по повод 50 години от премиерата си. Както подсказва заглавието, филмът на режисьорът Джордж Дънинг е по сюжет, вдъхновен от непреходния хит на Джон Ленън и Пол Маккартни, а музиката е на самите „Бийтълс”.

В „Жълтата подводница” музикантите от легендарната група се съгласяват да придружат Капитан Фред в неговата подводница и да отидат в приказната страна Пепърландия, която трябва да бъде освободена от мразещите музиката Сини Скръндзи.

Филмът е живописен еквивалент на света на „Бийтълс”, верен на техния дух, а песните на Бийтълс се превръщат в невероятни илюстрации. Публиката на Киномания може да го види в „Люмиер Лидл” още тази събота – 17 ноември от 19:00 часа, както и на още няколко прожекции в партньорските кина.