shareit

Moto G6 Plus: Практичният избор може да бъде и секси

| от Chronicle.bg |

Има няколко мита за бюджетните смартфони, с които сигурно всеки се е сблъсквал, докато разузнава пазара в търсене на нещо ново:

Първият мит е, че нищо под нивото на флагманите не заслужава сериозно внимание заради предполагаемите компромиси в процесора, екрана, батерията или user interface-а. Вторият мит е, че средният клас телефони нямат класата, фината изработка и здравината на флагманите, а усещането от допира на корпуса ще да е на нещо недомислено, ръбесто и пластмасово, сглобено в час по трудово в Китай. Третият мит е, че ако цената на телефона е под линията от 1000 лв., то А) трябва да забравим за бърза актуализация до най-новия Android, или Б) ако операционната система все пак дочака ъпдейт, то хардуерът вече ще е остарял за нея.

E, някои от тези предразсъдъци ни минаха през ум, когато Motorola анонсираха новата си G-серия и предложиха да тестваме един от трите модела – G6 Plus.

Митовете обаче не са това, което са – след 10 дни на постоянна работа с този телефон можем да сме сигурни, че Moto G6 Plus не попада в нито един от описаните по-горе сценарии.

G6 Plus е устройство, което не спря да ни изненадва – както с цялостното си поведение, така и с дребните удобства и умни детайли, които са скрити навсякъде в дизайна му.

Когато се запознаете с него, ще ви се прииска да ви бъде под ръка по-дълго време. Ще усетите, че държите съвсем симпатичен и грижливо проектиран телефон на повече от добра цена.

Накратко: G6 Plus е най-големият и най-силен модел от серията си. Идва с 4 GB RAM и памет за съхранение 64 GB с възможност за micro SD до 128 GB.

Moto G6 Plus ще ви посрещне с чист Android 8.0 (Oreo), осемядрен процесор Snapdragon 630 (2.2 GHz Cortex-A53), двойна задна камера с 12+5 MP, и 8-мегапикселова селфи камера, батерия с капацитет от 3200 mAh и възможност за бързо зареждане през USB-C.

За повечето потребители тази конфигурация би трябвало да издържи до две денонощия без нужда от презареждане.

Всичко това е облечено в солиден корпус от стъкло и метал, който е изненадващо приятен и удобен на допир. Цялостното усещане от Moto G6 Plus е, че носите в джоба си телефон с флагманска производителност, но на цена от 599 лв. без договор с оператор.

Огледалното тяло

Колкото и да е странно – на живо телефонът изглежда много по-стилен и красив, отколкото на всички промоционални фотосесии, на които попаднахме онлайн – не знаем дали подвеждащият ефект не се дължи на странната отровнозелена визия на фабричния wallpaper в стартовото меню на G6 Plus.

Тънкото му тяло (8 мм без модула на камерата) е изработено от стъклени панели, обградени с алуминиева рамка. Има удобни извивки по ръбовете, които ще ви улеснят при по-продължително държане или ползване с една ръка, без да оставят вдлъбнатини по дланите ви.

motog6plus-07

Телефонът е доста висок – отстъпва само с 2.5 мм на Samsung Note 8 – но е лек и комфортен при носене в джоб дори когато слушалките са включени. С тихо задоволство отбелязваме, че Motorola са запазили 3,5-милиметровия аудиожак и FM-радиото в G6 Plus.

Екранът на телефона е защитен с Gorilla Glass 3, подсилен за по-добра издръжливост и устойчивост на дълбоки драскотини. За дните, в които тествахме G6 Plus, не успяхме да му причиним нито един белег.

Oгледално гладкият стъклен гръб е прекрасна гледка, но има свойството да прави телефона някак „подвижен“ при държане или подпиране на меки материи. Ако искате да си спестите неволните приплъзвания и отпечатъците от пръсти, препоръчваме да използвате предпазния калъф в комплекта.

Дизайнът на Motorola, естествено, се отличава с кръглия модул, в което е поставена двойната камера. Физическият сензорен бутон е поставен в долната лента на екрана и служи както за разпознаване на пръстов отпечатък, така и за жестово навигиране в менюто (по-нататък ще ви разкажем за системата на Moto Actions и Android 8).

В най-горната дясна част на корпуса е вградена малката релса, в която можете да поставите две SIM-карти и microSD (до 128 GB допълнителна памет).

G6 Plus е снабден с една тонколона, поставена на височината на слушалката. Звукът от нея е много ясен и силен, достига до 82.2 децибела, без да пращи или да се изкривява при високите тонове. Разположението на говорителя се оказва доста удачно, защото дори да държите устройството с две ръце при игра или гледане на филм, няма риск да го заглушите.

Екранът

Екранът на G6 Plus е това, което прави впечатление от пръв поглед. С диагонал от 5.9 инча и резолюция от 1080 x 2160 пиксела, това е повече от задоволително поле за игри, снимки/видео, чат и социални мрежи, гледане на сериали или клипове в YouTube, четене на книги или работа с текстови редактори, и най-вече – за удобно ползване на split-screen функцията на Moto G6 Plus.

Дисплеят (IPS LCD) се адаптира бързо към промяната в околната светлина. Цветовете и яркостта при „полеви условия“ в слънчев ден през месец юни са отлични. Приятна добавка към дизайна е възможността за инвертиране на цветовете в телефона (т.е. преобръщане в негатив), както и решението екранът да се обезцветява до черно-бяло в мига след натискането на бутона за заключване.

Екранът е с по-нестандартния аспект 18:9. При full screen в YouTube например ще забележите появата на две черни ивици от лявата и дясната страна на видеото. Открихме обаче, че се скриват с елементарен жест – като разширите картината с два пръста, тя автоматично се преоразмерява спрямо формата на дисплея.

Приложението Moto – едно от най-полезните и удобни неща, които открихме сред вградения софтуер в G6 Plus – ви дава възможност сами да настроите екрана си по най-подходящия и интуитивен начин.
One Button Nav в Moto Actions например активира навигацията с жестове през сензора за пръстов отпечатък. Движението надясно-наляво върху бутона отваря чекмеджето с активни приложения или ви връща една стъпка назад. Според това колко дълго задържите пръст върху сензора, можете да избирате между три команди – показване на Home-екран, активиране на Google Assistant или заключване на телефона. Най-доброто на тази опция е, че увеличава още повече свободното поле на дисплея, защото скрива фабричната софтуерна лента с трите бутона.

Хареса ни и Night Display настройката за автоматично намаляване на синята светлина в края на деня, с която можем да ползваме телефона преди сън, без това да дразни зрението (сами можете да определите начало и край на вечерния час).

motog6plus-06

Сред дребните, но симпатични детайли е опцията за бърз скрийншот само с допиране на три пръста върху повърхността на екрана (много по-лесна алтернатива на комбинацията Power on + Volume Down), или автоматичното включване на камерата при двукратно поклащане на телефона.

С Moto Display ще можете да регулирате кои приложения имат право да ви пращат нотификации към заключения екран, колко детайлна информация да се показва от тях, преди да отворите телефона, дали да им отговорите бързо, да ги игнорирате или да ги архивирате, без да се налага въобще да влизате в приложението.

Дисплеят на G6 Plus не се включва при почукване (подобно на LG или OnePlus), но тази функция си има алтернатива – опцията Approach to wake up просветва екрана автоматично, когато засече, че доближавате ръката си към него.

Колкото до софтуера – получавате Android 8.0, изчистен от почти всички ненужни приложения (ако не броим app-овете на LinkedIn и Outlook). Прави приятно впечатление, че всяко движение по началния екран е оползотворено – плъзване нагоре ще извади списъка с всички приложения, плъзване надолу извиква менюто с настройки и нотификации, движението надясно извежда стартовия екран на Google с прогноза за времето и новини по темите, които са ви интересни.

По време на тестовия период установихме, че батерията на Motorola G6 Plus издържа два пълни дни при средно натоварване с продължителни телефонни разговори, постоянно включени Wi-Fi, 4G, локализиране, снимане, бразуване, четене на книги, синхронизиране на няколко чат приложения и мейл клиент, игри, радио, подкасти.

Направихме опит с 50 минути излъчване на видео от YouTube с 1080p при максимална яркост на екрана – резултатът беше 6% по-малко батерия. TurboPower опцията обаче възстановява 20% от заряда за петнадесетина минути, което си е отлична сделка.

Камера

Камерата на Moto G6 Plus е много добра за цената си, с отлична яснота и яркост на цветовете в автоматичен и HDR-режим при нормална осветеност. Възможно е да забележите известни разсейки в детайлите по периферията (не е необичайно при двойните камери), но това не ощетява фокуса върху основното изображение.

Добре е да се има предвид, че приложението на камерата се активира много бързо, но затворът при снимане е една идея по-бавен, отколкото ни се иска.

HDR режимът е съвсем приличен и прави много добре балансирани снимки, а ако искате да си играете с настройките, има добре организиран ръчен режим, в който можете да регулирате баланс на бялото, асове, време за експозиция, дължина на фокуса. Всяка от промените в ръчния режим се придружава от специфичен звуков ефект, напомнящ на шума при завъртането на ринг върху професионален обектив – още една симпатична добавка към преживяването.

Екстрите, които идват с камерата на G6 Plus, са разпределени в шест режима за снимки и още три – за видео.

Moto X4 Global Screens

Двойната камера разпознава много добре дълбочината на фона при портретния режим, като можете да регулирате степента на замъгляване на фона или да го направите черно-бял. Режимът „Cutout“ изрязва избрания обект по контурите и го налага върху друго изображение, така че се получава ефектен колаж.

Със Spot Colour можете да правите по-артистични снимки, в които запазвате само един цветови акцент върху черно-бяла снимка.

motog6plus-04

Панорамният формат и опцията групово селфи помагат да се възползвате максимално от обхвата на камерите. Режимът „Панорама“ впрочем може да се преглежда във VR-формат през телефона, достатъчно е да имате очила за виртуална реалност. Сред ефектите има още 10 филтъра за лице, които се активират както при снимки, така и при видео.

Една от функциите на фотоапарата с най-интересно приложение е т.нар. Smart Camera – нещо подобно на асистента на Samsung Bixby – която разпознава обекти от снимката и при поискване може да ви покаже резултати с повече информация (с източници от Wikipedia, Amazon и др.). Камерата успя да разпознае сравнително точно няколко продукта, но ни впечатли истински, когато уцели и породата на домашното ни куче…

При ниска осветеност и без светкавица производителността е прилична, като имаме предвид класът на телефона.

Известен недостатък може да се отбележи в склонността на софтуера да замазва „артистично“ някои детайли от изображенията, заснети при слаба изкуствена светлина и движение на обекта, което прави снимката да изглежда като обработена с пастелен ефект. С малко повече търпение и внимание ще стигнете до точния кадър. Като цяло – камерата е лесна и интуитивна за ползване, с доста опции за редактиране и разнообразяване на снимките.

motog6plus-03

Ако се върнем отново към приложението Moto – тук се пазят изображенията, които сте направили със Smart Camera, за да си напомняте за нещата, от които сте се интересували през деня. В същото меню ще виждате индикация за оставащото време от батерията или пространството за съхранение (плюс предложения как да оптимизирате телефона си – например, да изтриете дублиращи се снимки или изключите app-ове, които харчат ток в неактивен режим).

Изглежда Motorola имат амбицията да разработят собствени, независими услуги, подобни на някои от предложенията на Google – като гласовия асистент Moto Voice или Moto Key за замяна на паролите ви във всевъзможните приложения и сайтове с пръстов отпечатък.

Ако трябва да резюмираме силните и слабите страни на Moto G6 Plus:

+ Премиум изработка на телефона
+ Голям и много удобен за ползване екран
+ Отлична комбинация между процесор – батерия – Android 8
+ Богата на екстри двойна камера
+ Цената, разбира се…

– Калъфът не успява да компенсира височината на фото-модула;
– Забавянето на камерата;
– Телефонът има защита от напръскване, но няма цялостна степен на водоустойчивост.

 
 
Коментарите са изключени за Moto G6 Plus: Практичният избор може да бъде и секси