shareit

„Динени домати“…или рецепта за желе от диня

| от Дарин Стойков - Даро |

За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA„, в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българската диня, отгледана в плодородните земи на гр. Любимец.

Watermelon2-1

Сезонът на дините е в разгара си и … признайте си, колкото и да обичате този плод, в един момент ви идва леко „в повече“ и се чудите как да изненадате себе си и близките си. Ако сте се опитали да изпиете вече по една диня (помните предишната ни рецепта с босилеков сироп) и търсите нещо още по-различно, ето тези „динени домати“ са вашето решение.

Продуктите са малко:
• Половин средно голяма диня
• 4 пакетчета желатин
• 150 грама бяла захар
• 100 мл лимонов сок
• малко олио за намазване
• студено пенливо вино (например просеко) – по желание

Watermelon2-2

Нарежете динята на парчета, сложете в удобен съд и пасирайте добре. Прецедете през сито или цедка, за да остане само сока – пулпата (колкото и малко да е) и семките не са ви нужни. Отделете 200 мл в чаша и сипете вътре желатина, разбъркайте добре и оставете настрана да набъбне.
Сложете захарта, лимоновия сок и останалия динен сок в тенджерка и загрейте на котлона колкото да се разтопи захарта. Разбъркайте добре, отнемете от огъня и сипете вътре набъбналия желатин. Разбъркайте добре.
Намажете съдчета (чаши, купички) с олио и разлейте сместа вътре. Сложете в удобна тава и приберете в хладилника за поне 2 часа да стегне добре. Извадете, прекарайте нож по ръба, за да се отлепи и извадете желетата върху поднос.

Оставете се на фантазията да ви води как да ги сервирате – само така, с по един стрък мента, също е добър вариант. Можете да нарежете на кубчета и да поръсите върху плодова салата, а можете да върнете нарязани парчета обратно в чашите и да налеете студено пенливо вино. Така десертът ще е придружен и от лек летен диджестив.

 
 
Коментарите са изключени