66 причини да я посетите

| от Анелия Георгиева |

Какво ще стане, ако на едно място се съберат историк, занимаващ се с хидравлика и пневматика, рекламен специалист и програмист? Е, може и да не създадат машина на времето, която да бъде най-продаваният продукт в целия свят, но определено ще ви вкарат във филм на живо, наречен Изживяването Room 66 – две от най-известните Escape Rooms в София.

Със солети „Хрус-хрус“ си поставихме нелеката задача да потърсим места в София, където човек може да се забавлява толкова качествено, че накрая да огладнее от смях и емоции. Escape Rooms са страхотна алтернатива за бягство от ежедневието и пренасянето ви в друг свят сред специални декори, визуални и аудио ефекти и лабиринт от оригинални загадки, затова взехме няколко пакета „Хрус-хрус“ и се насочихме към една от тези стаи, за която се носят толкова много „митове и легенди“.

Независимо дали сте от любителите на Escape Rooms или все още не сте опитвали, то трябва да знаете, че всяка ескейп стая е различна от останалите – няма да намерите дори едно нещо, по което те да си приличат. Room 66 обаче е стаята, която всички посетили оценяват като напълно различна от останалите като тематика, атмосфера и изживяване.

66

Още когато се заемат със създаването ѝ, собствениците Светла, Иван и Кирил имат една ясна цел – да я превърнат в място, където в рамките на 66 минути човек да се откъсне изцяло от ежедневието и да се пренесе, на друго място по начин, немислим до момента – да попадне във филм, но на живо, специално и само за него и приятелите му.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за Room 66 е, че това са ескейп изживявания с висок адреналин – казваме го от личен опит. Затова и в описанието на стаята с важност е отбелязано, че тя не е подходяща за лица под 17-годишна възраст, въпреки че изключения се правят.

Ще ви учудим, но Светла и Иван споделят, че обикновено не адреналинът е първата причина, която провокира човек да посети стаята, а по-скоро личните впечатления – славата ѝ се носи от уста на уста, хора, които вече са я посетили, я препоръчват на свои приятели. Така за последната една година през първата Room 66 са минали над 2 500 човека.

В тази цифра няма нищо случайно – там човек може да намери какво ли не – има и история, и наука, и цифри, а за измислянето на цялостната концепция на стая изживяване от този калибър е необходима над половин година. Да измислиш толкова много загадки, интериор и специални ефекти, балансирани до съвършенство в една система, се оказва нелека задача.

Във времето екипът зад името Room 66 променя различни елементи от концепцията на стаята, като до ден днешен им хрумват нови неща, които надграждат вече измисленото преживяване. С други думи – дори да сте играли веднъж, нищо чудно ако сега се върнете, нещо ново и различно да ви изненада.

Най-честите посетители на Room 66 са между 20 и 40 години. Най-младият участник е бил на 6 месеца, а най-възрастният – на 80 години. Рекордът за най-бързо излизане е 38 минути и 20 секунди (но той е поставен от много опитен отбор). Често се случва някой да просрочи времето за игра, но това не е пагубно – ако не сте закъснели, ще ви отпуснат колкото е възможно, за да си завършите играта, както и ще получите леки насоки в случай, че имате затруднения с някоя от загадките.

snimka FB_Golqma_no_joker

Впечатленията на хората след излизането им от стаята в 99,9% от случаите се описват с една дума – ‚еуфория‘. Собствениците дори си водят дневник със запомнящи се реакции, като, шегувайки се, споделят, че припаднали в стаята, слава богу, няма.

Понякога идват и скептици – влизат с липса на каквото и да е желание и излизат коренно различни и ентусиазирани да обиколят всички стаи.

Скептиците обаче са незначителен брой в сравнение с феновете на този тип забавление. А интересът към Escape Rooms отдавна е залял цялата планета. Днес много чужденци пътуват до София специално, за да играят. В София има 79 стаи, а общо в България – 123. Феновете от други страни споделят, че в България се намират едни от най-интересните стаи. Именно затова общността от собственици и създатели са си поставили за цел да превърнат София в столица на Escape стаите в Европа.

С други думи – ако още не сте опитали, време ви е да се заредите с няколко пакета „Хрус-хрус“ в чантата и да потегляте към Room 66. Гарантирано от нас – няма да останете вътре, а и разочаровани няма да излезете!

 
 

Скорпион се появи в самолет на Lion Air

| от chronicle.bg |

Ако вече имате страх от летене, може би не е добре да четете текста.

Пътници от Индонезия останаха шокирани след като видяха 30-сантиметров скорпион да изпълзява от багажното отделение над главите им. Един от свидетелите, Карим Таслин, каза пред местните медии, че възрастна двойка веднага изпаднала в паника при вида на животното, докато той самия го снимал с телефона си.

sei_52498268-aa47-e1550332720555 1128397-img.ti5fls.1aqrg

Полетът е на Lion Air от Джакарта до Пеканбару. Таслин твърди, че e натиснал паник бутона, но никой не се отзовава на повикването. Пътникът казва още, че разразилата се паника след това е попречила скорпиона да бъде заловен и затова животното успява да се скрие.

Всички скорпиони имат отровно жило, но далеч не всички могат сериозно да наранят човек.

Има около 25 вида, които реално могат да убият човешко същество. Според специалисти, паякообразното в самолета е гигантски горски скорпион – вид, който често се отглежда като домашен любимец. За него се смята и че е един от най-агресивните видове скорпиони в Индонезия.

В изявление Lion Air твърдят, че това не е скорпион, а паяк. 

Авиолинията каза още, че самолетът е минал проверка за вредители  преди седмица и че е образувана проверка по инцидента. Скорпионът все още не е заловен.

 
 

Почина сръбският певец Шабан Шаулич

| от chronicle.bg |

Кралят на сръбската музика, Шабан Шаулич, почина на 67-годишна възраст след сериозно пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът се е случил в град Билефелд, в северозападната част на Германия, където той е имал концерт.

След инцидента Шаулич е откаран в болницата, където е починал въпреки усилията на докторите.

Очаквайте подробности

„Всяка дума е излишна. Напусна ни една легенда…“

 
 

Джа Рул планира нов фестивал, подобен на FYRE

| от chronicle.bg |

Рапарът и инвеститор в скандалния FYRE, Джа Рул, не е гледал документалните филми за музикалния фестивал нито на Netflix, нито на Hulu, което може би обяснява защо е решил да направи втори опит в тази посока. 

TMZ попита музиканта за мнението му относно документалките, които отразяват скандалния монументален неуспех на FYRE, последвалите съдебните проблеми, бившия организатор на събитието Били Макфарланд и живота му след след неуспеха. Джа призна, че цялото преживяване е било изключително болезнено за него и добави: „В хаоса обаче винаги се откриват нови възможности.“

Сега той работи върху мобилно приложение, Iconn, което прилича на приложението, създадено от Макфарланд. Целата е да направи фестивал, подобен на FYRE – но работещ. „FYRE е най-якият фестивал, който никога не се състои. Сега имам планове да създам Iconic, но не сте го чули от мен.“

1520603_320674_zoomed.0

Рул не разкри детайли за Iconn, но каза, че е „невероятна платформа“, създадена за хора на изкуството. „В известна степен е подобна на Fyre, но е отделна от фестивала. Различни екипи работят по платформата и по фестивала и така нататък.“

Джа Рул оправда факта, че не е гледал документалните филми като каза: „Аз го изживях, няма нужда да го гледам.“ През януари, когато и двете продукции бяха пуснати, той отговори иронично на публичните реакции: „Кефи ме как хората гледат една документалка и вече си мислят, че знаят всичко.“

„Сърцето ми се разби. Това беше нещо, което много исках да стане специално и невероятно, но нещата не се развиха точно така.“ 

Не е ясно кога ще се проведе Iconn Fest – и дори дали ще сепроведе. Съмняваме се обаче, че инфлуенсърите ще се навият да го рекламират.

 
 

Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха

| от chronicle.bg |

Тазгодишният 14-ти февруари е бил знаков за една известна двойка. Певицата Кейти Пери и актьорът Орландо Блум са се сгодили преди три дена след 3-годишна връзка пред цялото семейство на певицата.

Новината беше съобщена от 34-годишната певица в профила й в Instagram, където тя сподели снимка на себе си и Блум, показвайки също и годежния пръстен, чиято предполагаема цена е 5 млн. долара. Същата снимка беше споделена и в профила на Орландо Блум.


View this post on Instagram

full bloom

A post shared by KATY PERRY (@katyperry) on

За да бъде изненадата пълна, Орландо Блум организира семейството и приятелите на Кейти Пери, за което тя не подозира, когато излиза за „парти“ вечерта на 14-ти.

Ако Пери и Блум се венчаят, това ще бъде втори брак и за двамата. Кейти Пери е женена за комикът Ръсел Бранд от 2010 г. до 2012 г., а Орландо Блум  е женен за модела Миранда Кер от 2010 г. до 2013 г., от която има син, роден през 2011 г.

Пери и Блум започват да се виждат през 2016 г., но след 10 месеца се разделят, след което се събират отново в началото на 2018 г.