66 причини да я посетите

| от Анелия Георгиева |

Какво ще стане, ако на едно място се съберат историк, занимаващ се с хидравлика и пневматика, рекламен специалист и програмист? Е, може и да не създадат машина на времето, която да бъде най-продаваният продукт в целия свят, но определено ще ви вкарат във филм на живо, наречен Изживяването Room 66 – две от най-известните Escape Rooms в София.

Със солети „Хрус-хрус“ си поставихме нелеката задача да потърсим места в София, където човек може да се забавлява толкова качествено, че накрая да огладнее от смях и емоции. Escape Rooms са страхотна алтернатива за бягство от ежедневието и пренасянето ви в друг свят сред специални декори, визуални и аудио ефекти и лабиринт от оригинални загадки, затова взехме няколко пакета „Хрус-хрус“ и се насочихме към една от тези стаи, за която се носят толкова много „митове и легенди“.

Независимо дали сте от любителите на Escape Rooms или все още не сте опитвали, то трябва да знаете, че всяка ескейп стая е различна от останалите – няма да намерите дори едно нещо, по което те да си приличат. Room 66 обаче е стаята, която всички посетили оценяват като напълно различна от останалите като тематика, атмосфера и изживяване.

66

Още когато се заемат със създаването ѝ, собствениците Светла, Иван и Кирил имат една ясна цел – да я превърнат в място, където в рамките на 66 минути човек да се откъсне изцяло от ежедневието и да се пренесе, на друго място по начин, немислим до момента – да попадне във филм, но на живо, специално и само за него и приятелите му.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за Room 66 е, че това са ескейп изживявания с висок адреналин – казваме го от личен опит. Затова и в описанието на стаята с важност е отбелязано, че тя не е подходяща за лица под 17-годишна възраст, въпреки че изключения се правят.

Ще ви учудим, но Светла и Иван споделят, че обикновено не адреналинът е първата причина, която провокира човек да посети стаята, а по-скоро личните впечатления – славата ѝ се носи от уста на уста, хора, които вече са я посетили, я препоръчват на свои приятели. Така за последната една година през първата Room 66 са минали над 2 500 човека.

В тази цифра няма нищо случайно – там човек може да намери какво ли не – има и история, и наука, и цифри, а за измислянето на цялостната концепция на стая изживяване от този калибър е необходима над половин година. Да измислиш толкова много загадки, интериор и специални ефекти, балансирани до съвършенство в една система, се оказва нелека задача.

Във времето екипът зад името Room 66 променя различни елементи от концепцията на стаята, като до ден днешен им хрумват нови неща, които надграждат вече измисленото преживяване. С други думи – дори да сте играли веднъж, нищо чудно ако сега се върнете, нещо ново и различно да ви изненада.

Най-честите посетители на Room 66 са между 20 и 40 години. Най-младият участник е бил на 6 месеца, а най-възрастният – на 80 години. Рекордът за най-бързо излизане е 38 минути и 20 секунди (но той е поставен от много опитен отбор). Често се случва някой да просрочи времето за игра, но това не е пагубно – ако не сте закъснели, ще ви отпуснат колкото е възможно, за да си завършите играта, както и ще получите леки насоки в случай, че имате затруднения с някоя от загадките.

snimka FB_Golqma_no_joker

Впечатленията на хората след излизането им от стаята в 99,9% от случаите се описват с една дума – ‚еуфория‘. Собствениците дори си водят дневник със запомнящи се реакции, като, шегувайки се, споделят, че припаднали в стаята, слава богу, няма.

Понякога идват и скептици – влизат с липса на каквото и да е желание и излизат коренно различни и ентусиазирани да обиколят всички стаи.

Скептиците обаче са незначителен брой в сравнение с феновете на този тип забавление. А интересът към Escape Rooms отдавна е залял цялата планета. Днес много чужденци пътуват до София специално, за да играят. В София има 79 стаи, а общо в България – 123. Феновете от други страни споделят, че в България се намират едни от най-интересните стаи. Именно затова общността от собственици и създатели са си поставили за цел да превърнат София в столица на Escape стаите в Европа.

С други думи – ако още не сте опитали, време ви е да се заредите с няколко пакета „Хрус-хрус“ в чантата и да потегляте към Room 66. Гарантирано от нас – няма да останете вътре, а и разочаровани няма да излезете!

 
 

Защо харесваме леопардовия принт? Заради тях!

| от chronicle.bg |

След приключването на модните седмици в четирите модни столици – Париж, Ню Йорк, Лондон и Милано – тенденциите за есен-зима 2018 са ясни и едни от тях са добрите стари животински принтове, или по-конкретно противоречивите леопардови щампи. И макар някои да смятат този тренд за нискокачествено художествено средство, той има дълга, богата история. А освен това има такива знаменитости, които доказват, че той не е олицетворение на евтиния кич. Доказват също една друга неприятна за мнозина истина – че леопардовата щампа може да стои добре само на жени, които по принцип изглеждат добре.

На една фотография от 1950 година певицата и актриса Ърта Кит е облечена от главата до петите в рокля с леопардов принт. Изглежда секси, уверена, а до нея кротко седи леопард на каишка. Снимката е култова и през 80-е именно тя вдъхновява танцьорката Джо Уелдън да проучи историята на леопардовия принт като модна тенденция и да го опише в книга.

Нейните проучвания доказват, че леопардовите мотиви (изобщо мотивите със животни от Семейство Котки) са използвани в миналото, за да предадат идеята за властта, независимостта и увереността.  В книгата си авторката пише, че леопардите са почитани в миналото като безстрашни и силни животни. Още през древността връзката между човека и тях е била силна и има стенописи, датиращи от 6000 години пр. Хр., на които се вижда как жена гали леопард.  Египетската богиня на мъдростта, Сешат, често е изобразявана с леопардова роба. А китайската Кралица майка на Запада е рисувана със зъби на тигър и опашка на леопард. По-късно, през 18-ти и 19-ти век леопардовите кожи са смятани за индикатор на богатството и висок обществен статут. С идването на ХХ век и масовото производство, тенденцията се разраства все повече.

От тогава до днес, леопардовият принт е бил поставян почти навсякъде в скалата на стила – наричан е нискокачествен, пошъл, провокативен, дори опасен. Носен е от старлетки и съответно е смятан за „евтино облекло“. В популярната култура жените, облечени в леопардови мотиви, са виждани като зли, повърхности и разпуснати.

Независимо от всичко, леопардовите принтове са били вдъхновение за едни от най-големите моделиери в историята. Смята се, че пионерът, който пръв използва леопардовия принт (не естествената кожа) на свой тоалет е Кристиян Диор. После тази тенденция е приета от звезди като Джоузефин Бейкър, Елизабет Тейлър, Джаки Кенеди и други. Днес сред знаменитостите, които използват този мотив са Ана Уинтур, Бионсе и Мишел Обама. А компании като „Балмен“, „Армани“ и „Живанши“ периодично използват животинските принтове.

Според Уелдън леопардовият принт е приемал толкова различни статути именно защото предразполага към множество интерпретации. Може да изглежда неутрално, комбиниран с по-смели цветове, а може и самостоятелно да започва и завършва образа. Значение тук има и връзката на човека с животните, и по-специално с котките, чийто образ независимо дали допада на всички, е безспорно интересен.

Ще се повторим – леопардовият принт не е нито пошъл, нито евтин. Зависи от човека, който го носи. Разгледайте галерията горе, защото тези жени доказват твърдението ни.

 
 

„On the Basis of Sex“ трейлър: Фелисити Джоунс и компания са страхотни

| от chronicle.bg |

Америка наистина държи да ни покаже, че в историята си неведнъж е заставала зад правата на жените и ще продължи да застава. Киното е най-рентабилният инструмент, посланието да достигне до максимум хора и само тази година вече очакваме значителен брой обещаващи филми, в които женските персонажи ще са на фокус. „On the Basis of Sex“  е едно от тези заглавия. Трейлър на филма по действителен случай излезе вчера и ни вдъхна надежда, че това няма да е поредната фалшива, но  бляскава манифестация на борбата за равенство между половете. Главната причина за това е Фелисити Джоунс, която помним от брилянтното си изпълнение в „Теория на всичко“.

On the Basis of Sex“ изглежда като потенциален претендент за „Оскар“. В него се разказва истинската история на Рут Бейдър Гинсбърг – млад адвокат, който се опитва да промени закона в страната. За да се случи това обаче, тя трябва да промени първо законите на професията, доминирана изцяло от мъже. Гинсбърг влиза в екип със своя съпруг, също адвокат, Мартин Гинсбърг. В неговата роля влиза Арми Хамър. Задачата е почти непосилна, но залогът е голям – двамата трябва да поемат дело, което ще преобърне представите на САЩ за половата дискриминация. В групата на поддържащите актьори се открояват имената на Кати Бейтс, Джъстин Теру, Сам Уотърстън и Джак Рейнър. Бейтс също играе реална личност – адвокат Дороти Кениън.

Режисьор на филма е Мими Ледър, за която това е първи пълнометражен филм в последните 10 години. Тя е позната като режисьор на филмите „The Peacemaker“ и „Deep Impact“ на сериала на HBO „The Leftovers“. Сценарист на „On the Basis of Sex“ е племенникът на Рут Гинсбърг, Даниъл Стипълмън, а световната премиера е на 25 декември тази година.

 
 

Джони Деп се помири с мениджърите си, които го обвиняваха в разточителство

| от chr.bg |

Джони Деп постигна съгласие с мениджърите си след шумния юридически спор, който го противопостави на компанията „Мениджмънт груп“, управлявала доскоро финансите му, съобщиха световните агенции.

Двете страни се договориха, преди да бъде гледано делото, насрочено за август. Джони Деп даде на съд своите бивши мениджъри през месец януари 2017 година. Той ги обвини, че са харчили шестцифрени суми от сметките му, без негово разрешение. В иска си Деп настояваше за компенсации в размер на 25 милиона долара.

Мениджърите от своя страна подадоха жалба, в която се твърдеше, че актьорът и музикант сам носел отговорността за своите финансови затруднения, тъй като харчел разточително състоянието си за скъпи вина, разкошни недвижмимости, заплати за персонала, за картини, частни самолети, за охрана и оръжия.

Условията по постигнатото споразумение между Деп и бившите му мениджъри не бяха разгласени.

 
 

Дейвид Хаселхов ще се ожени за прекрасната Хейли Робъртс

| от chr.bg |

Актьорът Дейвид Хаселхоф ще се жени за трети път след две седмици за годеницата си Хейли Робъртс.

Сватбата е насрочена за 31 юли в Пулия, Италия. Церемонията ще бъде в тесен кръг. След нея младоженците ще заминат на меден месец на Малдивите.

Хейли Робъртс е бивша продавачка. Дейвид Хаселхоф се запознава с нея през 2011 г., когато е съдия в телевизионния конкурс „Британия има таланти“. Сгодени са от две години.

Това ще е трети брак за 65-годишния актьор, който дължи популярността си на сериала „Спасители на плажа“. Той има две дъщери на възраст 28 и 25 години от втората си съпруга Памела Бак, с която се раздели през 2006 г.

Хейли Робъртс е на 37 години. Дейвид Хаселхоф е казвал, че тя е единствената жена, на която е направил предложение за женитба „от сърце“, защото я обича. При предишните си бракове се е чувствал по-скоро задължен.