shareit

66 причини да я посетите

| от Анелия Георгиева |

Какво ще стане, ако на едно място се съберат историк, занимаващ се с хидравлика и пневматика, рекламен специалист и програмист? Е, може и да не създадат машина на времето, която да бъде най-продаваният продукт в целия свят, но определено ще ви вкарат във филм на живо, наречен Изживяването Room 66 – две от най-известните Escape Rooms в София.

Със солети „Хрус-хрус“ си поставихме нелеката задача да потърсим места в София, където човек може да се забавлява толкова качествено, че накрая да огладнее от смях и емоции. Escape Rooms са страхотна алтернатива за бягство от ежедневието и пренасянето ви в друг свят сред специални декори, визуални и аудио ефекти и лабиринт от оригинални загадки, затова взехме няколко пакета „Хрус-хрус“ и се насочихме към една от тези стаи, за която се носят толкова много „митове и легенди“.

Независимо дали сте от любителите на Escape Rooms или все още не сте опитвали, то трябва да знаете, че всяка ескейп стая е различна от останалите – няма да намерите дори едно нещо, по което те да си приличат. Room 66 обаче е стаята, която всички посетили оценяват като напълно различна от останалите като тематика, атмосфера и изживяване.

66

Още когато се заемат със създаването ѝ, собствениците Светла, Иван и Кирил имат една ясна цел – да я превърнат в място, където в рамките на 66 минути човек да се откъсне изцяло от ежедневието и да се пренесе, на друго място по начин, немислим до момента – да попадне във филм, но на живо, специално и само за него и приятелите му.

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете за Room 66 е, че това са ескейп изживявания с висок адреналин – казваме го от личен опит. Затова и в описанието на стаята с важност е отбелязано, че тя не е подходяща за лица под 17-годишна възраст, въпреки че изключения се правят.

Ще ви учудим, но Светла и Иван споделят, че обикновено не адреналинът е първата причина, която провокира човек да посети стаята, а по-скоро личните впечатления – славата ѝ се носи от уста на уста, хора, които вече са я посетили, я препоръчват на свои приятели. Така за последната една година през първата Room 66 са минали над 2 500 човека.

В тази цифра няма нищо случайно – там човек може да намери какво ли не – има и история, и наука, и цифри, а за измислянето на цялостната концепция на стая изживяване от този калибър е необходима над половин година. Да измислиш толкова много загадки, интериор и специални ефекти, балансирани до съвършенство в една система, се оказва нелека задача.

Във времето екипът зад името Room 66 променя различни елементи от концепцията на стаята, като до ден днешен им хрумват нови неща, които надграждат вече измисленото преживяване. С други думи – дори да сте играли веднъж, нищо чудно ако сега се върнете, нещо ново и различно да ви изненада.

Най-честите посетители на Room 66 са между 20 и 40 години. Най-младият участник е бил на 6 месеца, а най-възрастният – на 80 години. Рекордът за най-бързо излизане е 38 минути и 20 секунди (но той е поставен от много опитен отбор). Често се случва някой да просрочи времето за игра, но това не е пагубно – ако не сте закъснели, ще ви отпуснат колкото е възможно, за да си завършите играта, както и ще получите леки насоки в случай, че имате затруднения с някоя от загадките.

snimka FB_Golqma_no_joker

Впечатленията на хората след излизането им от стаята в 99,9% от случаите се описват с една дума – ‚еуфория‘. Собствениците дори си водят дневник със запомнящи се реакции, като, шегувайки се, споделят, че припаднали в стаята, слава богу, няма.

Понякога идват и скептици – влизат с липса на каквото и да е желание и излизат коренно различни и ентусиазирани да обиколят всички стаи.

Скептиците обаче са незначителен брой в сравнение с феновете на този тип забавление. А интересът към Escape Rooms отдавна е залял цялата планета. Днес много чужденци пътуват до София специално, за да играят. В София има 79 стаи, а общо в България – 123. Феновете от други страни споделят, че в България се намират едни от най-интересните стаи. Именно затова общността от собственици и създатели са си поставили за цел да превърнат София в столица на Escape стаите в Европа.

С други думи – ако още не сте опитали, време ви е да се заредите с няколко пакета „Хрус-хрус“ в чантата и да потегляте към Room 66. Гарантирано от нас – няма да останете вътре, а и разочаровани няма да излезете!

 
 
Коментарите са изключени