shareit

Теодосий Спасов ще свири на живо пред Народния театър

| от chr.bg |

Теодосий Спасов ще свири на живо в събитието „Опит за летене“ пред Народния театър „Иван Вазов“ на 8 юли от 21.30 ч. – в последната вечер от програмата „Театър пред театъра“, съобщават от трупата.

Шедьовърът на Йордан Радичков отново ще бъде на първата ни сцена 40 години по-късно, отново сътворен от звездна компания актьори. Премиерата е в началото на октомври на голямата сцена.

На 8 юли на сцената под звездите актьорите Георги Мамалев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Павлин Петрунов, Христо Петков, Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Благовест Благоев, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Марин Янев, Николай Урумов и режисьорът Стоян Радев ще допуснат зрителите до тайнството на изграждането на един спектакъл.

Смешно-драматичната история започва с появата над Аврамови махали на скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война. Това събитие води до сформирането на три групи селяни, които започват преследването на балона. Образите на преследвачите са повече от колоритни – Даскал Киро, Хаджи Аврам, Петлето, Илийко, Матей Нищото, Аврам Совалката, Игото, Павел, Петър, Аврамовица, Аврамчето, Бабина Душица. Любопитното е, че един от актьорите в спектакъла – Георги Мамалев, участва и в първата постановка на „Опит за летене“ в Народния театър през 1979 г., но в друга роля, отбелязват от трупата.

Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева.

„Тази хроника има скромната задача да покаже как от реални събития простолюдието създава митове. Всички митове са създадени от простолюдието, смесица от въображение и невежество, и една постоянна мечта човек да се откъсне от мизерния и презрян земен живот. Като се осветлява и стопля чрез човешката душа, презреният и мизерен живот започва да звучи почти баладично и засиява с чисто човешка светлина“, пише Радичков за пиесата си.

 
 
Коментарите са изключени