shareit

Те спечелиха „Евровизия“ и не потънаха в забвение

| от chronicle.bg |

„Евровизия“ е най-старото международно телевизионно музикално състезание. Целта му е да обединява европейските страни и да бъде проводник на посланията за единност, безграничен мир и всички подобни хуманитарни ценности. Проведено е за първи път през 1956 година в Швейцария и победител е младата тогава Лис Асия с песента „Refrain“.

Днес отново сме онова време на годината, когато избраниците на всяка държава се събират в някой европейски град (в случая Лисабон) и участват в музикалното състезание, което все повече заприличва на риалити, чиято цел е да съществува един сезон, да покаже няколко добри изпълнители, които обаче след това да потънат в блажено забвение.

Откакто е създаден конкурса 65 изпълнители са грабвали приза (62 издания, но през 1969 г. печелят четирима  с равен резултат).  Опитайте се да се сетите за някой изпълнител, който печели на теория най-голямото музикално състезание в света, и който след това успява да надскочи този успех. За колко такива се сещате? Сметката излиза крайно незадоволителна предвид претенциите на този конкурс. Да не забравяме и скандалите, които предизвиква той (справка – Кончита Вурст, последният случай).

След два дена ще се състои финалът на 63-тото издание на „Евровизия“. Преди това обаче открояваме от дългия списък с 27 държави победителки, тези изпълнители, които не потънаха в забвение, след спечелването на „престижната“ титла. Вижте ги в галерията горе – няма да отнеме много време.

 
 
Коментарите са изключени