shareit

Забранено: В Швеция се проведе първият музикален фестивал без мъже

| от chr.bg |

Първият музикален фестивал без мъже се проведе в Гьотеборг година след серията от нападения срещу жени на фестивала в Бравала.

Само жени и транссексуални се допускаха сред публиката на фестивала Стейтмънт. Изпълнителите също са само жени.

„Такъв фестивал беше необходим, като се има пред вид случилото се миналата година“ – каза 27-годишната студентка Матилда Хагерман.

На фестивала Бравала миналата година полицията регистрира три изнасилвания и 23 сексуални нападения.Тази година той няма издание, макар и да беше най-големият в Швеция.

Идеята за фестивала е на шведската комедиантка Ема Кникере. Събитито бе проведено със средства, събрани от над 300 00 дарения.

„Идеята е събитието да бъде зона, свободна от мъже. Работим само с мъже и транссексуални – от изпълнители, до обслужващ персонал и охрана“, сподели Кникере пред Euronews.

На въпрос как разбират кой е „истински“ мъж, който не бива да бъде допускан на фестивала, Кникере отговори, че работят със „специална“ охранителна фирма, която има „специална“ пропусквателна система.

„Това място е зона, в която жените да се отпуснат и да се забавляват без мъже… особено в светлината на събитията, които съпроводиха предишни фестивали“, каза една от изпълнителките Юия Сконеби.

 
 
Коментарите са изключени